Vreme se va întâlni cu OTE pentru stabilirea calendarului listării Romtelecom

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 iunie 2011

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, se va întâlni săptămâna aceasta cu reprezentanţii grupului elen OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom, să discute etapele calendarului de listare pe piaţa de capital a titlurilor deţinute de stat la operatorul naţional de telefonie fixă.

"Solicitarea a venit din partea grupului elen OTE. Ne vom întâlni, cel mai probabil, la finele săptămâ-nii viitoare şi vom discuta etapele calendarului de listare pe piaţa de capital a titlurilor deţinute de stat la Romtelecom", a spus Vreme, citat de Mediafax.

La finele lunii mai, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că OTE nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar că ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi că a propus fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România.

OTE a menţionat că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.

La propunerile OTE, Ministerul Comunicaţiilor trebuia să înainteze grupului elen o poziţie oficială, care încă nu a fost transmisă până în prezent, potrivit ministrului.

Totodată, Vreme a declarat, în 6 iunie, că Ministerul Comunicaţiilor a agreat propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România şi că vrea să listeze pe piaţa de capital titlurile deţinute de stat la viitoarea entitate, operaţiune care ar putea avea loc peste 12 luni.

"Între cei doi operatori există numeroase sinergii şi, în cazul în care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toată gama de servicii de telecomunicaţii - telefonie fixă şi mobilă, Internet fix şi mobil, televiziune prin cablu şi prin satelit. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare va creşte", a declarat Vreme la acea dată.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE - 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30%, care va fi majorată la 40%, şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

În 2010, compania a raportat o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.

Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb