WASHINGTON: Putin a refuzat ca armata rusă să se retragă din Herson

G.D.
Internaţional / 24 septembrie 2022

Putin a refuzat ca armata rusă să se retragă din Herson

Preşedintele rus Vladimir Putin, care îşi impune decizii strategice în timp ce încasează înfrângeri, a refuzat - potrivit unor oficiali americani citaţi de New York Times (NYT) - ca forţele ruse prezente în Herson, ultima capitală regională ucraineană aflată sub controlul rus, să se retragă, în pofida faptului că au fost atacate în contra-ofensiva ucraineană în sudul ţării, relatează Le Monde, conform News.ro.

O retragere a armatei ruse le-ar fi permis militarilor ruşi să se replieze în mod ordonat, să păstreze echipamentul militar şi ar fi salvat viaţa multora dintre ei, scrie cotidianul.

Însă acesta ar fi fost un nou eşec în războiul de invazie lansat de către liderul de la Kremlin.

Putin, pe fondul dezastrului armatei sale, dominată de contra-ofensiva ucraineană în nordul şi sudul Ucrainei, şi-a multiplicat deciziile luate de urgenţă.

Referendumuri de anexare a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea - sunt în curs de ieri în zone aflate sub control rus, dar şi o "mobilizare parţială" în Rusia.

Mobilizarea a fost cerută de către ofiţeri aflaţi pe front, care l-au avertizat pe preşedintele rus cu privire la probleme de efective şi logistică.

El i-a ascultat cu privire la mobilizare, însă nu le-a permis să se retragă din oraşul Herson.

Această implicare tot mai mare a preşedintelui rus Vladimir Putin în decizii strategice le displace militarilor ruşi, declară oficiali americani cotidianului The New York Times.

Acest refuz ar fi afectat puternic şi moralul trupelor ruse, potrivit NYT.

Majoritatea grupărilor militare ruse sunt rupte de linia de aprovizionare, iar militarii au sentimentul că ar putea să fie sacrificaţi, abandonaţi singuri în faţa ucranenilor, care-şi continuă înaintarea.

Potrivit spionajului american, forţele ucrainene se află pe cale de a repeta în sudul Ucrainei ceea ce au făcut în nordul ţării, unde au recucerit, în septembrie, fâşii mari de pământ şi oraşe strategice.

Hersonul este un oraş strategic. El este primul oraş mare care a căzut pe mâna Rusiei, la începutul războiului, la sfârşitul lui februarie şi este în prezent singura capitală regională care se mai află sub controlul Rusiei, în care se află în curs un referendum de anexare la Rusia.

În cazul în care ucrainenii reuşesc să îl recucerească, ei vor fi în măsură să-i respingă şi mai mult şi eventual să încerce să recucerească Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, apreciază oficialii americani citaţi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Vise taica, vise!

    Inca nu a fost declarat nici macar unilateral, razboiul 

    Americanii viseaza ca ukrainenii vor lupta non stop sa le recastige laboratoarele biologice si chimice ale lor din Herson... Dar Ukraina este terminata militari lor gafaie au terminat benzina si sunt in pauza....

    1. Stai sa vezi cum vor arde soldatii ucrainieni ca sobolanii, atunci cand vor lua in freza niste focoase nucleare tactice! O sa-l vedem atunci pe circarul lor Ze(ro)lenski ridicand steagul alb chiar pe linia frontului!

      Iarasi va faceti curaj cu junk-urile voastre nucleare? La ce tehnica au mujicii explodeaza in silozuri singure:-)

      Te-ai uitat prea mult la filmele americane cu Rambo!

    Ce mizerie marca NYT.

    Realitatea confirmata de surse militare occidentale este ca ucranii au avut pierderi grele, masive la Herson. A scris-o si WaPo acum 2 saptamani. "pentru fiecare rus cazut, ucranii au pierdut 5". 

    Wounded Ukrainian soldiers reveal steep toll of Kherson offensive 

    Denys and eight other Ukrainian soldiers fr om seven different units provided rare descriptions of the Kherson counteroffensive in the south, the most ambitious military operation by Kyiv since the expulsion of Russian forces at the perimeter of the capital in the spring. As in the battle for Kyiv, Ukraine’s success is hardly assured and the soldiers’ accounts signaled that a long fight, and many more casualties, lie ahead. 

    “We lost five people for every one they did,” said Ihor, a 30-year-old platoon commander who injured his back when the tank he was riding in crashed into a ditch. 

    Interesant articolul din NYT. Cu excepția a doi directori de institute de cercetări guvernamentale/politice, toate sursele sunt anonime - oficiali americani, experți americani, etc. Care dau de înțeles că au ei pe cineva strecurat în Consiliul de securitate al Rusiei, care le-a povestit ce a discutat Putin cu generalii săi. La fel de interesant este faptul că toți acești oficiali + NYT ne spun ce cred ei că ar trebui să facă armata rusă și îl acuză pe Putin că (și poate și alți generali ruși) că nu face ce vor ei ca armata rusă să facă.

    Cu ceva timp în urmă comentatorii ruși au lansat aceeași idee a divergențelor dintre Zelensky și armată. Este vorba despre străvechea legandă lansată de memoriile generalilor germani care pretindeau că ei au pierdut războiul pentru că Hitler nu i-a ascultat, refăcută cu personajele actuale. Diferența este că germanii au lansat legenda după război, în vreme ce RT și NYT o lansează fără să știe pe cine trebuie să-l considere geniu că nu și-a ascultat generalii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb