Statele Unite "se opun ferm" anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la presupuse infracţiuni, atribuite în special Israelului, în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, informează Agerpres.
"Ne opunem ferm anunţului procurorilor CPI privind o anchetă asupra situaţiei palestiniene şi suntem dezamăgiţi de aceasta", a afirmat el în faţa presei.
"Vom continua să sprijinim cu tărie Israelul şi securitatea acestuia, în special opunându-ne acţiunilor care vizează în mod nedrept Israelul", a adăugat el.
Ned Price a apreciat din nou că instanţa cu sediul la Haga nu este "competentă", deoarece statul evreu nu a semnat Tratatul de la Roma care i-a dat naştere, iar palestinienii "nu sunt un stat suveran". "Statele Unite au considerat întotdeauna că jurisdicţia Curţii trebuie limitată la ţările care i-o acordă sau în cazul sesizării de către Consiliul de Securitate al ONU", a insistat purtătorul de cuvânt.
Procurorul Fatou Bensouda a anunţat deschiderea unei anchete "asupra situaţiei din Palestina" cu începere de la 13 iunie 2014, după ce a invocat o "bază rezonabilă" pentru a crede că mai multe crime au fost comise de membri ai forţelor israeliene, autorităţilor israeliene, Hamas şi grupurilor armate palestiniene în timpul războiului din Gaza din vara respectivă.
Israelul a criticat această decizie salutată de conducerea palestiniană.
Precedentul guvern american al lui Donald Trump a dus extrem la neîncrederea faţă de CPI, sancţionând-o direct pe Fatouma Bensouda şi pe alţi responsabili pentru că au decis să ancheteze acuzaţiile de crime de război americane în Afganistan.
Guvernul Joe Biden ar putea reveni asupra acestor sancţiuni.
"În pofida dezacordului nostru cu CPI cu privire la acţiunile sale referitoare la situaţia palestiniană şi, bineînţeles, la Afganistan, suntem pe cale să reexaminăm cu atenţie sancţiunile", a spus Ned Price, potrivit Agerpres.