Un număr de 50 de proiecte din cele aproape 600 înregistrate pentru competiţia Wienerberger Brick Award 2018 au fost nominalizate de către o comisie formată din arhitecţi, jurnalişti de arhitectură şi critici pentru a trece în etapă finală, în urma căreia vor fi stabiliţi câştigătorii pe categorii şi ai Marelui Premiu.
Competiţia Wienerberger Brick Award, iniţiată în anul 2004, are loc sub forma unui concurs bienal de arhitectură care prezintă concepte moderne de clădiri realizate din produse ceramice. În anul 2018, Wienerberger va oferi acest premiu internaţional pentru a opta oară; perioada de înscriere s-a încheiat pe 20 aprilie 2017, şi aproape 600 de proiecte din 44 de ţări au fost înregistrate, printre care şi 21 de proiecte din România.
Brick Award oferă un premiu în valoare de 7.000 euro pentru câştigătorul Marelui Premiu şi de 5.000 Euro pentru fiecare din celelalte categorii.
În etapa următoare, evaluarea şi selecţia proiectelor câştigătoare va fi realizată de un juriu independent, format din cinci arhitecţi apreciaţi la nivel internaţional.
Juriul Brick Award 2018 este format din:
- Vladimir Arsene, Westfourth Architecture, România;
- Anne Kaestle, Duplex Architekten, Germania;
- Jonathan Sergison, Sergison Bates architects, United Kingdom;
- Marc Mimram, Marc Mimram Architecture, Franţa;
- Stephan Ferenczy, BEHF Corporate Architects, Austria.
Singurele aspecte care contează în decizia finală sunt expertiza şi opiniile juriului, compania Wienerberger neavând un rol în evaluarea proiectelor. Juriul acordă o atenţie deosebită calităţii arhitecturii, gradului de inovaţie al proiectului, utilizării produselor ceramice şi felului în care sunt îmbinate funcţionalitatea, sustenabilitatea şi eficienţa energetică.