Wimmer: Acordul cu FMI ar fi cea mai bună soluţie pentru restabilirea încrederii în economia României

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 ianuarie 2009

Un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi cea mai bună soluţie a Guvernului, care va ajuta la restabilirea încrederii în economia naţională, a declarat, luni seară, directorul financiar al Erste Group, Manfred Wimmer, citat de NewsIn.

"Guvernele şi instituţiile statelor central şi est-europene trebuie să facă paşii pentru asigurarea finanţării în contextul crizei. Prioritatea ar trebui să fie asigurarea lichidităţii pe termen scurt în moneda naţională. România a făcut acest lucru prin scăderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei", a mai precizat Wimmer, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Viena.

În cadrul ultimei şedinţe de politică monetară de anul trecut, BNR a redus rezervele minime pentru pasivele în lei de la 20 la 18%, măsură care a eliberat în piaţă aproximativ două miliarde de lei.

Reprezentantul grupului financiar austriac a completat că "FMI a alocat deja finanţare unor state din regiune şi este posibil să încheie acorduri şi cu alte ţări, dacă acestea vor avea nevoie".

El a admis că un acord cu instituţia financiară internaţională reprezintă un subiect controversat pentru autorităţi, în condiţiile în care, în mod tradiţional, înţelegerea cu FMI atrage şi aplicarea unor măsuri de restructurare nepopulare.

"Guvernele trebuie să-şi schimbe această percepţie că un acord cu FMI ar atrage, în mod obligatoriu, măsuri de natură să afecteze populaţia. Este nevoie de FMI pentru restabilirea încrederii în economie", a completat Wimmer.

Wimmer a adăugat că, în cazul Erste Group, un avantaj îl constituie prezenţa în Statele Unite, prin sucursala de la New York, ceea ce i-ar permite băncii accesul la fondurile puse la dispoziţie de Federal Reserve, sistemul de bănci centrale american. El a completat că un alt avantaj îl constituie faptul că Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit ins­trumentele financiare şi acceptă o serie de colaterale eligibile.

În plus, băncile austriece, prinrte care şi Erste, au beneficiat de un plan naţional de susţinere. Erste Group Bank AG a fost prima bancă din Austria care a apelat la infuzie de capital din partea statului aus­triac, în valoare de 2,7 miliarde euro, şi a obţinut şi garanţia statului pentru o emisiune de obligaţiuni de 6 miliarde euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că FMI ar fi ultima soluţie la care România ar trebui să apeleze, în condiţiile în care economia naţională nu se mai încadrează în tiparele impuse de Fond.

Însă mulţi analişti din România consideră că un acord de finanţare cu FMI ar fi binevenit, în condiţiile în care statul are dificultăţi în acoperirea deficitului bugetar, ajuns anul trecut la un nivel record, de peste 5% din produsul intern brut (PIB).

Un curs de schimb peste 4,9 lei/euro ar anula profitul BCR pe segmentul creditării în valută.

Impactul deprecierii leului, peste aşteptări de la începutul anului, asupra portofoliului de credite al BCR va depinde, în continuare, de amploarea şi durata acestei tendinţe, dar un curs peste 4,9 lei/euro ar anula câştigurile băncii din creditarea în valută, a spus directorul financiar al Erste.

"În regiunea central şi est-europeană, Ucraina şi România au fost cele mai afectate, ca depreciere a monedelor. În România, deprecierea a fost mai redusă decât în Ucraina, dar mai mare decât ne-am aşteptat pentru această perioadă. Efectele depind de cât va dura deprecierea şi până unde va fi", a declarat luni seară Manfred Wimmer. El a explicat că un curs peste 4,9 lei/euro ar duce la pierderi peste câştiguri pe segmentul respectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb