Fostul preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen în perioada 2008-2022, Wolfgang Ischinger, se pronunţă în favoarea pregătirii condiţiilor cadru pentru negocierile de pace între Rusia şi Ucraina, conform Agerpres.
''Separat de livrări de arme şi sprijin financiar, noi trebuie să oferim perspective la lista tot mai lungă de întrebări esenţiale în Statele Unite, ca şi aici în Germania'', a spus fostul diplomat german.
Ischinger a continuat: ''Evident, nu este vorba despre a-i cere Ucrainei să fie disponibilă pentru negociere aici şi acum. Doar Ucraina va decide asta, iar în prezent un asemenea pas ar fi echivalent cu o capitulare parţială în faţa Rusiei agresoare. Dar este momentul potrivit pentru a iniţia un proces de pace pentru Ucraina'', adaugă acesta, conform sursei.
Alte personalităţi din Germania, precum fosta eurodeputată de stânga Sahra Wagenknecht, militanta pentru drepturile femeilor Alice Schwarzer şi scriitorul Richard David Precht au cerut începerea unor tratative pentru încetarea focului în Ucraina, opinia lor găsindu-şi ecou în rândul anumitor categorii ale populaţiei germane. Totuşi, poziţia lor a fost de asemenea, nu în ultimul rând din Ucraina.
Ischinger cere crearea unui grup de contact internaţional pe lângă Grupul Ramstein, care coordonează livrările de arme pentru Ucraina.
Nucleul unui asemenea grup ar urma să fie format din SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. În jurul acestui nucleu ar trebui să activeze, în opinia lui Wolfgang Ischinger, un cerc de parteneri care ar include Canada, Spania, Polonia, Italia, statele baltice, Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi NATO, arată sursa.
Grupul ''ar trebui în mod explicit să se întrunească iar şi iar la nivelul miniştrilor de externe''.
Wolfgang Ischinger susţine că sunt necesare discutarea şi examinarea în mod detaliat a tuturor opţiunilor de pace. Această manieră de lucru a condus la pregătirea acordurilor de păace pentru Bosnia în 1995, a subliniat el. De exemplu, ar trebui clarificat cum şi de către cine urmează să fie monitorizat procesul de pace şi în ce cadru sunt necesare dezangajarea militară şi zonele de excludere aeriană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 11:06)
pregatiri de pace poate dupa 2024 si pesimism dupa 2025-2026!
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 11:14)
Interesele Germaniei sunt calcate in picioare,
economic vom suferii puternic din pacate,
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 12:11)
Ostilitățile pot înceta imediat ce Federația Rusă își atinge obiectivele în Ucraina ! Dacă lichelele din Ucraina, NATO, UE și SUA vor adera și respecta condițiile, justificate de drept și în fapt, ale Federației Ruse !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 19:11)
Asa e, toti sunt niste lichele, rusii de fapt nici nu au atacat Ucraina pentru ca ei stiu ca lor li se cuvine totul.