Reclasificarea de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară de către FTSE Russell - unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de indici - va aduce noi investiţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), susţin analiştii Wood & Co într-un raport, ce a fost publicat de operatorul pieţei noastre de capital.
Potrivit acestora, cele două companii de la BVB care se vor regăsi în indicii FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN), vor atrage investiţii cumulate de 59 de milioane de dolari, ca urmare a promovării pieţei noastre de capital la un nou statut.
Aceste investiţii vor fi efectuate de fondurile pasive (ETF-uri) care urmăresc indicii globali ai pieţelor emergente în funcţie de clasificarea FTSE Russell, fonduri care în prezent nu sunt active în piaţa locală. Conform estimărilor Wood & Co, ţara noastră este posibil să aibă o pondere de circa 0,04% în indicele FTSE EM.
Creşterea numărului de companii incluse în aceşti indici şi, implicit a reprezentativităţii ţării noastre în indicii pieţelor emergente, va contribui la atragerea de noi fonduri care să investească în companiile româneşti listate la BVB.
Următorul pas ar trebui să fie intrarea în universul pieţelor emergente a MCSI, arată cei de la Wood & Co care adaugă că, în acest moment, din datele lor, doar Banca Transilvania îndeplineşte criteriile de reclasificare a agenţiei de rating.
Analiştii notează că reclasificarea din septembrie a pieţei noastre în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE este posibil să îmbunătăţească lichiditatea pieţei locale, iar mult aşteptata listare a Hidroelectrica, când se va întâmpla, poate fi o "piatră de temelie" în ceea ce priveşte şansele clasificării ca piaţă emergentă şi de MSCI.
De asemenea, Wood & Co arată că, de regulă, FTSE este prima agenţie care reclasifică pieţele de la statutul de frontieră la cel de emergentă, fiind urmată de MSCI, la un interval de până la patru ani.