World Vision România: "Nu putem avea o educaţie echitabilă fără profesori bine plătiţi. Susţinem ca salarizarea acestora să pornească cel puţin de la salariul mediu pe economie"

A.F.
Companii / 24 mai 2023

World Vision România: "Nu putem avea o educaţie echitabilă fără profesori bine plătiţi. Susţinem ca salarizarea acestora să pornească cel puţin de la salariul mediu pe economie"

Profesorii debutanţi din România sunt printre cei mai slab plătiţi din UE, iar pentru a ajunge în vârful scalei de salarizare trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră, atrage atenţia World Vision România în baza unui raport al Comisiei Europene, conform unui comunicat remis redacţiei. Totodată, datele organizaţiei arată că 82% dintre cadrelor didactice nu au încredere în guvernanţi când vine vorba de finanţare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au intrat în grevă în pofida promisiunilor decidenţilor politici.

Conform comunicatului, fundaţia susţine că pentru o educaţie echitabilă şi de calitate salarizarea fiecărui profesor trebuie să pornească de la cel puţin salariul mediu pe economie. În lipsa unei finanţări corespunzătoare implementată rapid, tot copiii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit din cauză că lipsesc de la şcoală, mai punctează World Vision România.

"Şcoala mea este în grevă: educatoare, învăţătoare, profesori. Toată lumea. Eu predau de cinci ani ca învăţătoare în mediul rural şi am studii superioare. Salariul meu ajunge, în medie, la 3.100 de lei net în funcţie de luna muncită, deci este sub salariul mediu. Din această sumă, eu rup cât pot ca să cumpăr hârtie, creioane, pixuri, culori, truse de geometrie şi alte materiale didactice de care copiii mei de la clasă au nevoie, dar pe care cel puţin jumătate dintre părinţi nu şi le permit. În acelaşi timp, din acest salariu eu trebuie să-mi acopăr propriile cheltuieli de zi cu zi, inclusiv facturi şi rate la bancă.

Eu sunt în grevă, dar am mers azi la şcoală pentru a pune la punct clasa. Mă gândesc cu groază la elevii mei care sunt în clasa a III-a că din nou lipsesc de la şcoală. Înainte să înceapă greva, am început să discutam despre noţiuni şi calcule mai complexe din geometrie. E un capitol de materie puţin mai greu pentru ei. Pe de altă parte, mă gândesc şi la mine şi la colegii de catedră. Să lucrezi cu copiii este o mare responsabilitate, care te consumă de multe ori fizic şi emoţional, dar cu toate astea iubim în continuare această meserie", a declarat Cătălina Şuţu, 24 de ani, învăţătoare într-o şcoală rurală din judeţul Călăraşi, unde World Vision România desfăşoară mai multe programe de sprijin educaţional.

"Suntem zilnic alături de profesori din comunităţile dezavantajate pentru care a-şi îndeplini misiunea la catedră faţă de copii a devenit un act de supravieţuire în contextul creşterii preţurilor. Cadrele didactice au nevoie să se simtă respectate şi apreciate, inclusiv din perspectiva salarizării. Nu putem avea o educaţie echitabilă pentru toţi copiii fără profesori bine plătiţi. Susţinem ca salarizarea profesorilor să fie adecvată unui trai decent, pe măsura eforturilor care le depun pentru copii şi care să pornească cel puţin de la salariul mediu pe economie. Greva la care asistăm în aceste zile este un act curajos şi de asumare din partea profesorilor pentru a pune presiune asupra problemelor de finanţare sistemice pe care le cunoşteam de mult. Această grevă formalizează blocajul sistemului de învăţământ, este o reflectare obiectivă a modului în care stagnează. Iar cel mai trist este că, în lipsa unor măsuri urgente, tot copiii vor fi cei mai afectaţi", a declarat Mihaela Nabăr-director executiv World Vision România.

Majoritatea profesorilor prezentau neîncredere în guvernanţi şi anul trecut

Peste 92% dintre cadrele didactice spuneau vara trecută, în contextul publicării primelor proiecte ale noilor legi ale Educaţiei, că vocea lor nu este ascultată. Totodată, 82% dintre profesorii-respondenţi spuneau că nu au încredere că guvernanţii vor respecta prevederea conform căreia pentru finanţarea cheltuielilor din educaţie va fi alocat, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. La aproape un an de atunci, vedem cum în continuare profesorii nu au încredere în decidenţi, în special când vine vorba de promisiunile legate de finanţare, subliniază fundaţia World Vision România.

Cât timp petrece un profesor la catedră pentru a ajunge la salariul maxim

Totodată, fundaţia atrage atenţia că, potrivit unui raport Eurydice al Comisiei Europene, în perioada 2020-2021 profesorii debutanţi din România aveau printre cele mai mici salarii din UE, dar şi cea mai mică putere de cumpărare.

Iar pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră. Comparativ, în Grecia, salariul de start al unui profesor poate creşte cu 97% după 36 de ani, în Austria cu 87% după 34 de ani, în Luxemburg cu 74% după 30 de ani, iar în Franţa cu 72% după 35 de ani.

În ţările nordice, diferenţele de salarii între profesori sunt mult mai mici, iar perioada în care poţi ajunge la salariul maxim este de asemenea mai mică. Concret, un profesor din Finlanda poate să-şi crească salariul cu 31% în 20 de ani, iar unul din Norvegia cu 18% după 16 ani. Pe de altă parte, salariul mediu al unui profesor din aceste ţări depăşeşte 40.000 de euro anual.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Eu sustin excluderea din sistem a profesoriilor unde intre nota de la bacaleaurat este mai mica cu 3.00 decat nota din cursul anului scolar si unde nici un elev nu ia bacul. Sau cel putin sa fie acuzati de inseleciune, pentru ca dand note mari, nemeritate inseala elevul si parintii pana la urma. Nu inveti, ramai repetent, ne vedem la anul.

    1. E buna ideea ta, dar nu e aplicabila pentru ca scolile sunt mosiile directorilor. Directorii vin si te intreaba de ce ai pus notele pe care le'ai pus.

      Directorul unei scoli/liceu care are o promovabilitate de sub X% trebuie demis. Problema fundamentala este ca elevii din licee cu rata de promovare redusa a examenelor de evaluare finala provin din medii extrem de nefavorizate. 

      Pauperizarea generalizata a societatii are un impact major asupra rezultatelor scolare. 

      Profesorii au si ei, evident, un rol, dar nu chiar atat de mare pe cat se supra-liciteaza.

      Profesorii ca si elevii si parintii acestora sunt produsele unei societati pauperizate de capitalistoizi, iar rezultatele sunt pe masura... in conditiile in care Bacalaureatul e un examen ce evalueaza un nivel mediu. 

    Deja sint și eroi,venerați i.

    Meditațiile la negru...multe,scumpe...nimeni nu le adună 

    1. Nu te obligă nimeni să faci meditații. Iar dacă nu-ți convine prețul, fă-le dumneata și nu mai angaja profesori. Brânza este bună, dar este pe bani.

      Din pacate toti care platim taxe si impozite, odata am platit pentru branza buna, dar care nu se imparte in timpul orelor la scola ...desigur se poate livra la meditatii, care trebuie platite separat.

      Cașcavalul merge la boși. La profesori și la copii voștri resturile. Poftă bună.

    bogatia unei natiuni nu e data de suma metalelor pretioase, a petrolului sau gazelor, a bogatiilor solului si subsolului.

    BOGATIA UNEI NATIUNI E DATA DE CAPITALUL UMAN PREZENT IN TARA , CANTITATIV SI CALITATIV!  

    Care sunt instrumentele prin care iti cresti capitalul uman?  

    - sanatate 

    - invatamant 

    - putere economica la nivel de individ (putere de cumparare)  

    - independenta economica (clasa de mijloc solida, majoritar procentual la nivelul societatii, cu un grad scazut sau inexistent de indatorare) 

    Ma uit la Romania ultimelor 3 decenii si inteleg tampenia crasa a politicienilor nostri si spiritul lor josnic, tradator, pentru binele lor propriu.  

    Poporul roman merita politicieni mai buni de atat.  

    Si poporul roman merita si bancheri mai putin tradatori de patrie inclusiv in BNR (caci nu puteau vuturii externi sa puna gheara pe economia Romaniei fara sprijinul neconditionat al BNR in perioada 1990-2000 !!!!!! pe canalul dobanzilor si deprecierii crunte a monedei nationale).  

    Totul intr-o tara pleaca de la ban, sa tineti minte asta.  

    Cine controleaza banul unui stat, controleaza acea tara si tot ce e in ea.  

    De ce Isarescu e in continuu la BNR de 3 decenii - concomitent cu jumulirea Romaniei de tot ce avea mai bun?  

    La BNR e factorul declansator, politicienii vremelnici au fost executantii de serviciu al actului tradarii si acum ne uitam la ce a mai ramas din noi (caci Romania e pe locul 2 mondial al emigrare , dupa Siria care e pe locul 1 mondial datorita razboiului civil cronicizat)...  

    Cineva din afara Romaniei uraste tare de tot Romania.  

    Si finalmente ... noi romanii (popor adanc iubitor de coliva, mai ales a altora!) avem o vorba: cine sapa groapa altuia, cade el in ea!  

    Nu trece deceniul urmator (maxim: 2040) si nici o tara care a bagat Romania pe un asa drum pierzator NU MAI EXISTA !  

    Si Romania se va reface, nu aveti grija!  

    Si ca popor si ca valori si teritorial si ca pozitie meritata in top 5 mondial!  

    Dar cei care au vrut sa stearga Romania nu mai exista deloc dincolo de 2040 incolo! Se stiu ei care sunt... si din est si din vest si mai de la sud... toti de peste mari si tari.  

    1. daca vrei binele propriei tari :

      - asiguri o putere de cumparare cat mai mare propriilor cetateni 

      - asiguri servicii de sanatate performante la nivel mondial 

      - asiguri invatamant de calitate cu oameni BINE PLATITI IN PUII MEI !  

      Imediat 6% din PIB invatamantului!  

      Imediat dublarea sau triplarea salariilor tuturor profesorilor!  

      Ambii mei parinti au fost profesori si stiu in ce foame am crescut eu! Ca de aia am luat calea bancilor , de frica foamei din copilarie si adolescenta!

      as mai adauga inca ceva:

      - lucrători în IT nu plătesc cei 10% impozit pe venit, nemaivorbind de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%  

      - lucrători în construcţii nu plătesc asigurări de sănătate, dar beneficiază de sistemul public de sănătate plătit de alţii 

      - eliminarea a 300.000 de posturi din admin centrala si locala - IMEDIAT ACESTI OAMENI ISI VOR GASI LOC DE MUNCA LA PRIVAT SI NU VA MAI FI NEVOIE DE NEPALEZI PAKISTANEZI SI ALTE NATIUNI 

      ciuca si ciolacu sa citeasca mesajul asta ... 

      Germany's economy contracted by 0.3% during the first quarter of 2023, as revised fr om the initial estimate of no growth. This revised figure indicated a second consecutive quarter of economic decline, plunging Europe's largest economy into a recession

      iar dobanzi zero... iar bani fara numar... iar bule speculative peste tot...... nothing new on the western front 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb