Cererea globală de oţel va creşte, probabil, cu 3,9% anul acesta, ajungând la 1,658 miliarde de tone, datorită Chinei - cel mai mare consumator din lume - dar va încetini anul viitor, când va înregistra un avans de numai 1,4%, la 1,681 miliarde de tone, arată estimările Asociaţiei Mondiale a Oţelului (Worldsteel) publicate ieri, transmite Reuters.
În China, consumul de oţel ar urma să crească cu 6% anul acesta, la 781 milioane de tone, şi să se menţină la acest nivel în 2019. "Creşterea cererii de oţel pe piaţa chineză ar urma să se reducă în absenţa unor măsuri de stimulare a economiei", avertizează Asociaţia, potrivit Agerpres.
Aceasta şi-a exprimat îngrijorarea că războiul comercial dintre SUA şi China subminează creşterea economiei mondiale, după ce FMI a înrăutăţit săptămâna trecută prognoza de creştere a PIB-ului mondial la 3,7% pentru 2018 şi 2019 (faţă de un avans de 3,9% estimat anterior), respectiv la acelaşi nivel cu 2017.
"Cererea globală de oţel este afectată de incertitudinile provocate de sporirea tensiunilor comerciale", se arată în comunicatul Asociaţiei Mondiale a Oţelului. Industria oţelului, care valorează 900 de miliarde de dolari pe an, este văzută ca un indicator al situaţiei economiei mondiale.
Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane.
Analiştii subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.