WWF acuză OUG 81/2021 că va crea premisele vânătorii la trofeu

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 decembrie 2021

WWF acuză OUG 81/2021 că va crea premisele vânătorii la trofeu

Controversele însoţesc o nouă lege care are tangenţe cu mediul, vânătoarea şi urşii. Cu toate că WWF România şi alte ONG-uri din domeniu au atras atenţia recent că respective legea nu trebuie să prevadă extinderea intervenţiilor în extravilan şi nu trebuie votată până când nu se modifică şi îmbunătăţeşte OUG 81/2021, în urma unui dialog transparent cu toate părţile interesate, aceasta a fost adoptată fără a se lua în considerare argumentele prezentate. Potrivit WWF: "Aşa cum am subliniat în mai multe rânduri, forma votată a proiectului de lege pentru aprobarea OUG 81/2021, privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor, nu include soluţii reale şi integrate pe termen lung. În forma votată de Parlament, OUG 81/2021 nu garantează că numărul şi magnitudinea conflictelor cu urşii vor scădea. Uciderea exemplarelor problemă de urs prin împuşcare poate fi o soluţie eficientă pe termen scurt, la nivel local, dar trebuie obligatoriu completată şi cu acţiuni eficiente care să prevină urşii să se obişnuiască cu oamenii. Ordonanţa de Urgenţă 81/2021 adoptată pe data de 21 iulie 2021 de către Guvernul României pentru intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor ridică multe semne de întrebare şi probleme legate atât de fundamentarea ei, cât mai ales de lanţul decizional şi de riscurile pe care le pot ridica intervenţiile în intravilan pentru populaţia locală. Fundamentarea OUG nu se bazează pe date şi statistici robuste şi nu include punctul de vedere al experţilor în conservarea speciei. Legea de adoptare a OUG 81/2021 se referea, iniţial, strict la intervenţiile în intravilan, însă în forma finală votată intervenţiile au fost extinse şi în extravilan. Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor. Aceştia au justificat modificarea adusă textului motivând că este necesară intervenţia şi în zonele din afara localităţilor, în condiţiile în care atacurile urşilor au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. WWF consideră că această măsură nu este legală, pentru că nu se regăseşte în forma aprobată de Senat şi ar însemna o nerespectare a principiului constituţional al bicameralismului. În plus, deturnează însuşi principiul intervenţiei în situaţii de urgenţă pe care a fost construită OUG 81/2021 şi ar avea numeroase efecte negative asupra populaţiei de urs brun, facilitând împuşcarea unor exemplare trofeu care să nu fie problematice pentru comunităţile locale sau turişti".

Soluţiile pe termen lung propuse, în repetate rânduri, de ONG-uri, pentru reducerea conflictelor cu urşii sunt: " amplasarea de pubele anti-urs şi îmbunătăţirea gestionării deşeurilor; implicarea activă a localnicilor în limitarea hrănirii urşilor; utilizarea de sisteme şi măsuri de prevenire a atacurilor urşilor asupra animalelor domestice, cum ar fi garduri electrice şi câini specializaţi de pază; îmbunătăţirea sistemului de compensare a pagubelor provocate de urs; reducerea fragmentării habitatelor naturale, limitarea colectării fructelor de pădure în arealul de distribuţie a speciei".

Lipsa marcării şi, în general, a monitorizării exemplarelor problematice de urs poate duce la diverse abuzuri aşa cum a şi fost demonstrat (cazul ursului Arthur), ceea ce ar adânci şi mai mult problemele legate de gestionarea populaţiei de urşi în acest moment susţine WWF, care subliniază încă odată faptul că intervenţiile trebuie să vizeze urşii habituaţi care intră în localităţi. Propunerea de împuşcare a animalului sălbatic în intravilan poate fi periculoasă pentru localnici şi nu se practică în nicio altă ţară. Decizia intervenţiei de urgenţă trebuia pusă în sarcina unui reprezentant al Ministerului Mediului în teritoriu, precum Garda Forestieră sau Garda de Mediu, şi nu a primarului sau viceprimarului, aşa cum este prevăzut în textul ordonanţei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romania, fiind o tara de lumea a treia, trebuie sa aiba o gramada de probleme inventate astfel incat sa nu reuseasca sa se dezvolte, ca nu cumva sa recuperam decalajul fata de Stapanii Inelelor. De aceea ni se leaga tot felul de pietre de moara de gat dupa care ni se spune ca nu performam la proba de 100 m garduri europeana. "Problema ursilor" este una dintre pietrele de moara pe care ni le leaga Stapanii Inelelor astfel incat sa ramanem mereu in urma. In conditiile in care in tarile in care locuiesc Stapanii Inelelor abia daca sunt 2-3 ursi. Asa a fost si cu cainii vagabonzi. Probabil ca se vor inventa si alte animale care trebuie inmultite in Romania pana la saturatie. Cu precadere animale daunatoare gen lupi, sacali, etc. Le doresc ce ne doresc si ei noua!

    1. asa-i cand viata animalului este mai importanta ca viata omului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb