Xi a confiscat cocoşelul galic

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 11 aprilie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Niciun analist din lume nu s-a aşteptat la aşa ceva. Vizita lui Emmanuel Macron la Beijing dă peste cap raporturile de forţă din Europa. Bulversează NATO. Creează o situaţie extrem de complicată pentru Washington. Şi scoate din joc Uniunea Europeană. Ca să nu mai spunem că Bucureştiul este cu desăvârşire abandonat de Franţa.

Macron a plecat la Beijing în tandem cu Ursula von der Leyen. Acest tandem a creat, din capul locului, aşteptări false. Ursula von der Leyen a făcut, până în prezent, toate eforturile posibile pentru a pune Uniunea Europeană la picioarele Statelor Unite. Politic, economic, în special energetic, diplomatic şi militar. Iar Emmanuel Macron s-a dovedit, până în prezent, extrem de loial efortului de a apăra Ucraina şi, implicit, de a contracara, sub toate formele, orice posibilitate de ofensivă a Federaţiei Ruse. În România, în cadrul NATO, se ştie că Franţa deţine o poziţie militară cheie în raport cu trupele NATO din celelalte state. Iar parteneriatul Franţei cu România a fost, până acum, privilegiat. Toate circumstanţele prezentate mai sus au fost, însă, date peste cap. La Beijing. Unde, din nou, pentru a nu ştiu câta oară consecutiv în ultima vreme, China s-a dovedit a fi o putere diplomatică de prim rang. Poate cea mai relevantă în acest moment.

Ursula von der Leyen a fost, din capul locului, tratată ca un oaspete de mâna a doua. Primirea ei a fost asigurată de funcţionari din eşaloane secunde şi, la propriu, i s-a refuzat primirea pe intrarea oficială. A fost un prim semnal foarte puternic, nu numai simbolic ci şi concret, dat de Xi Jinping. Acesta a răspuns, astfel, printr-o singură mişcare, diverselor afronturi pe care China le-a primit din partea Comisiei şi Consiliului European. Dacă Europa nu doreşte să devină unul dintre cei mai relevanţi parteneri comerciali şi diplomatici ai Chinei, atunci nici China nu doreşte să bată palma cu Uniunea Europeană. Şi atunci, liderul chinez a optat nu numai pentru o lecţie dură, ci şi pentru o soluţie fezabilă şi constructivă din perspectiva Beijingului. Germania nu mai este, de la începutul războiului din Ucraina, hegemonul Europei. Proiectul marelui Reich paşnic a căzut. Odată cu aruncarea în aer a celor două magistrale submarine care transportau gaz rusesc spre Europa de Vest via Germania, au fost aruncate în aer şi multe dintre ambiţiile Berlinului. Devenită dependentă energetic de Statele Unite şi de cei mai apropiaţi aliaţi ai acestora, Germania nu mai este un jucător suficient de relevant şi, mai ales, de sigur, pentru China. De altfel, sub aspect politic şi militar şi chiar şi sub aspect diplomatic, locul Berlinului a fost luat de Varşovia. Dar şi Polonia este mult prea loială Statelor Unite pentru a fi preferată de Beijing. În schimb, Franţa nu are nicio şansă fără susţinerea Chinei în competiţia ei cu Statele Unite în industria extrem de importantă a aviaţiei civile. China poate ajuta Franţa să concureze cu succes Boeingul american. Şi, de asemenea, ea este un partener economic relevant al Chinei. Poarta cea mai importantă de intrare a Chinei în Europa.

Aşa se face, că la Beijing, pe parcursul vizitei oficiale a preşedintelui Franţei, China a încheiat un parteneriat solid cu Parisul. Cocoşelul galic este marele trofeu al lui Xi.

Şi de aici încolo, se produc câteva mişcări extrem de importante pe tabla de şah politic. României nu i s-a transmis, prin intermediul lui Macron, niciun fel de mesaj special din partea Chinei. Aşa cum presupuneau unii analişti. Dimpotrivă, prin ignorarea cu desăvârşire a înalţilor oficiali români de către Macron, escala acestuia la Bucureşti trebuie interpretată, în mod corect, ca un afront. Motivul este că Bucureştiul este, în concepţia Beijingului, transformat într-un fel de dronă a Washingtonului. Un alt semnal, aşa cum arătam mai sus, extrem de percutant, a fost adresat prin tratamentul la care a fost supusă Ursula von der Leyen Uniunii Europene care, şi ea, este considerată la Beijing ca aflându-se mult prea mult la remorca Washingtonului. Şi cel mai relevant semnal este declaraţia făcută ieri de Macron. O declaraţie de independenţă a Franţei în special, dar şi a Uniunii Europene în general faţă de Washington. Şi de asemenea, un semnal prin care Franţa solicită, oficial, dezimplicarea Uniunii Europene din războiul ucrainean şi efectuarea de paşi hotărâţi pentru ca, într-un timp rezonabil, să se ajungă la o soluţie de pace. Poate chiar în baza propunerii în 12 puncte a lui Xi Jinping. Geopolitica se schimbă sub ochii noştrii.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. nea rosca e suparat ca o sa i interzica Xi sa mai faca propaganda americana!

    1. Pana acum era acuzat ca face propaganda rusilor.Hotarati-va!

    Era si momentul.Cineva trebuia sa puna piciorul in prag.Toata Europa este la mila americanilor care nu-si vad decat propriul intetes.Nici nu au chinezii motiv sa o respecte pe Ursula!Europa arde dar pe ea o preocupa comunitatea LGBTQ si ,,educatia sanitara ,,pe care trebuie sa o faca organizatiile astora in scoli si gradinite!Si bineinteles,Ucraina!Restul nu mai conteaza.

    1. FRANTA,s-a dat cu CHINA. Germania a devenit un DOBERMAN NAPARLIT,orb si shiop. Austria si Ungaria sunt cu RUSII. Polonezi joaca la doua capete iar ROMANIA,ar face bine sa discute cu SUA,si sa devina al 52-lea STAT AMERICAN. Altfel suntem fii PLOII si semanam din ce in ce mai mult cu un PUI de GAINA JUMULIT care in curand o sa SUCOMBE.!

      ha ha ha.. dar cine sa ia hotarari pt Romania ca parca suntem o barca fara carma in furtuna.

      Ai stat mult sa te gandesti!

      Mila chinezilor este mult mai scumpa si mai paguboasa decat orice alta mila de pe globul asta. Sa ne fereasca Domnul de asa ceva ca s-a terminat cu libertatea noastra si cu stilul de viata relaxat, occidental.

      Chinezii sunt mai indoctrinati, mai agresivi si mai duri decat orice alta natiune potenta a acestor vremuri. Rusii sunt mici copii pe langa chinezi. Cu rusii te mai poti intelege daca sunt treji, dar cu chinezii nu exista nicio sansa (decat poate daca sunt beti). E bine sa lasam prostia deoparte atunci cand discutam despre viitorul nostru. 

      Prostii ! Spune ceva real, concret și credibil, ... deșteptule !

      Polonia e pro SUA,în Chicago e a 2a cea mai mare comunitate poloneză după Varșovia

    Pe Macron nu-l mai ia nimeni în seamă . Este un trișor și un mare mincinos . Xi Jinping la ascultat . Atât . Dar nici nu va împiedica o cooperare reală între China și Franța, dacă este în interesul Chinei . Aceasta nu va schimba însă relațiile Chinei cu SUA, UE și NATO . Numai dacă și acestea doresc . Și sunt în interesul Chinei . Sau cel puțin UE să negljeze relațiile cu SUA . Ceea ce, la această dată, nu lasă multe speranțe . China nu mai are încredere în Occident . Occidentul e parșiv . Și China știe asta . Xi Jinipng nu va cădea în plasă . Nu va sacrifica niciodată alianța cu Federația Rusă, în urma propunerilor ticăloase și a promisiunilor ipocrite ale lui Macron !

    1. In cazul in care chinezii invadeaza Taiwanul, daca se va ajunge la un nefericit conflict mondial, rusii vor trece de partea europenilor (nu chiar de la inceput, dar o vor face la un moment dat). Chinezii profita de situatia in care sunt rusii acum. Nu este alianta ci un mariaj de convenienta in care chinezii castiga resurse si Putin castiga oxigen.

      ... ce fain e sa visezi ... asta dupa ca merkel ne-a lamurit cum o fo cu minskul ... fostul pm israelian ne-o lamurit cum e cu negocierile de pace ... si inteligenta cenusie zelepentagoniana a fost revelata ... parca einstein spunea ca nu stie cu ce arme se va lupta in ww3 ... dar stie ca in al 4-lea se va lupta cu bete si pietre ... oricum interesanta cale de a-i atrage pe rusi de partea europei ... are you john wayne?! ...

    Probabil nici n-a fost greu. De cand astepta cocoselul frustrat de Macron sa se afiseze ca liderul Europei. Iata ca acum, dupa disparitia din peisaj a Angelei Merkel, dupa Brexit, nu mai e nimeni care sa revendice palaria de lider. Si s-a bagat el. Iar chinezul, inteligent si parsiv, i-a speculat aceasta slabiciune.

    Din pacate, se pare ca suntem in acea ipoteza cu "vremuri bune - oameni slabi - vremuri grele - oameni puternici - vremuri bune". Deocamdata suntem pe la oameni slabi-vremuri grele. Mai avem de asteptat pana sa apara oamenii puternici, probabil vor fi vremuri grele destul de lungi. 

    1. NU A CONFISCAT NICI UN COCOȘEL ! În conjunctura actuală nu este interesat . Și nu are încredere în Macron !

    Ce vorbim noi aici? Adică Hoții ăștia de ultima spetza, care au transferat activele in Bulgaria când i-a prins in sfârșit (ca toată piata știa de ani de zile ca sunt putrezi) ASF, ei acum ne dau sfaturi cum sa rezolve ei problema?

    Nu va e ma rusine??  

    Alooo?  

    BERD - probleme mari cu scoaterea cămășii?

    Domnu de la BERD, se o upa exact de Romania si Bulgaria. A băgat 500 mil euro sa cumpere cu mafioții operațiunile CEZ si acum nu știe pe unde sa ascundă rahatul. Dimnu’ vedeți ca v-au luat la ochii colegii de la centru: sunteți pa-pa. Exact ca Euroins 

    gargara franceza!

    Franta este in situatia cea mai proasta economica din UE .Fara liniile swap de la Fed intra in colaps.Daca nu esti puternic si independent economic nu ai cum sa te dai puternic politic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb