XI JINPING: "În vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania trebuie să lucreze împreună"

V.G.
Internaţional / 4 noiembrie 2022

"În vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania trebuie să lucreze împreună"

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit astăzi pe cancelarul german Olaf Scholz la Beijing, în prima sa întâlnire cu un lider occidental de când şi-a asigurat luna trecută un al treilea mandat, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Xi l-a salutat pe Scholz fără a purta mască facială, dar cei doi au evitat să-şi strângă mâinile şi s-au aşezat pentru discuţii la două mese lungi, pentru a păstra distanţa între ei.

În prima lor întrevedere faţă în faţă de când Scholz a preluat mandatul de cancelar, desfăşurată în Marea Sală a Poporului din inima Beijingului, Xi a afirmat că, în calitate de state cu influenţă, China şi Germania ar trebui să colaboreze şi mai mult în "vremuri de schimbare şi frământări", pentru pacea lumii, a transmis televiziunea de stat CCTV.

"În prezent, situaţia internaţională este complexă şi volatilă", a spus Xi.

"Ca ţări mari şi influente, în vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania ar trebui, cu atât mai mult, să lucreze împreună, să aducă mai multe contribuţii la pacea şi dezvoltarea lumii', a subliniat preşedintele chinez.

La rândul său, Scholz i-a spus lui Xi că este bine că se întâlnesc în persoană în aceste timpuri tensionate, şi că invazia Rusiei în Ucraina creează probleme pentru ordinea mondială bazată pe reguli.

Cancelarul a mai afirmat că vor fi discutate subiecte legate de relaţiile Europa-China, lupta împotriva schimbării climatice şi a foametei pe glob, precum şi căi de dezvoltare a relaţiilor economice China-Germania, dar şi teme asupra cărora cele două ţări au perspective diferite.

Lui Scholz şi delegaţiei de oameni de afaceri germani le-au fost administrate teste COVID-19 după aterizarea la Beijing în această dimineaţă, de către personal medical chinez în combinezoane de protecţie care a urcat la bordul avionului.

După ceremonia covorului roşu şi gărzii de onoare, delegaţia a fost transportată la o casă de oaspeţi, în aşteptarea rezultatelor testelor, care s-au dovedit negative.

Membrii ambasadei germane la Beijing care vin în contact cu delegaţia vor trebui să urmeze procedura standard în China de carantină - şapte zile într-un hotel, plus încă trei acasă, conform unor surse guvernamentale.

Politica strictă "zero COVID" a Beijingului şi tensiunile în creştere cu Occidentul au făcut nerealizabile pentru liderii marilor puteri occidentale vizitele în China, în timp ce Xi şi-a reluat de-abia în septembrie călătoriile în afara ţării.

După încheierea congresului Partidului Comunist Chinez luna trecută, câţiva lideri străini au vizitat China, fiind exceptaţi de la restricţiile antiepidemice şi fiind, în schimb, plasaţi în "bule" menite să reducă posibilitatea importării unor cazuri de COVID-19 la Beijing.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Din punctul meu de vedere e o idee buna.

     

    Dar de pe pozitii egale, fara a ne regasi in pozitia in care China transforma Germania sau Europa intr-o anexa a Chinei.  

    Alternativa proiectului Eurasia (Europa-Rusia) nu e o alternativa viabila avand in vedere ca Rusia nu si-a depasit inca toate complexele teritoriale in relatie cu vecinii (dimpotriva - si-a bazat doctrina geopolitica pe o "insamantare" de micro-conflicte inghetate plasate ici-colo de-a lungul granitei sale pentru controlul SUB SEMNUL FRICII in cazul vecinilor Rusiei).  

    Viziunea si comportamentul unei tari spun multe despre valorile care ii anima ... abordarea relatiei cu vecinii mai mici intr-o cheie pasiv-agresiva (sau direct agresiva) spune multe despre Rusia.  

     

    In acelasi timp, SUA (in mod imoral as zice eu) incearca sa isi rezolve problemele economice structurale incercand sa sperie si sa haituiasca la nivel mondial capitalul dinspre alte zone (inclusiv Europa) catre SUA. Inclusiv luand in seama razboiul din Ucraina - care arunca o umbra asupra capitalului prezent in Europa (desi e dificil de asezat responsabilitatea doar pe umerii unei singure tari).  

    E imoral sa haituiesti capitalul din intreaga lume spre propria tara supralicitand statutul de moneda de rezerva mondiala al propriei monede. Nu imi place asta.  

    O colaborare China-UE ar fi o idee interesanta (din punct de vedere economic, nu ca viziune politica). Cu rezervele de rigoare in analiza, desigur (si UE si China sunt inclinate catre sisteme nedemocratice, etatiste, bazate pe controlul individului).  

    Exista riscuri de sistem centralizat etatist (dictatura) la nivel UE.  

    Acesta e un pericol regretabil din punctul meu de vedere.  

    ATENTIE!  

    O societate infloreste ca urmare a LIBERTATII individului.  

    Creativitatea si inventica se nasc la nivel INDIVIDUAL, nu colectiv.  

    Din acest punct de vedere colaborarea dintre SUA si UE naste cea mai buna dintre lumile posibile.  

     

    Dar in prezent aceasta "cea mai buna dintre lumile posibile" a inceput sa scartaie grav .... pe de o parte UE aluneca in dictatura (uitati-va la profilul si structura de organizare a aparatului superior al UE si comportamentul si deciziile acestui aparat meta-birocratic si supra-national) si pe de alta parte SUA "suge" , aspira capitalul din toate pietele mondiale ca un aspirator mondial de valoare si capital.  

    CE NU AU INTELES SUA E URMATOAREA CHESTIE: CAND FINANTEZI SI TRIMITI CAPITAL, ITI TRIMITI SI PROPRIILE VALORI SI PRINCIPII (INCLUSIV DEMOCRATIA).  

    Cand aspiri capitalul (datorita unor nevoi interne - vezi cazul FED-Powell-evolutie USA/dobanzi fata de evolutia inflatiei in SUA) ... eh, urmarile sunt inverse... Jucandu-ma oarecum cu conceptele, pot spune ca aprecierea agresiva a USD de-democratizeaza lumea. :) Reverseaza procesul raspandirii democratiei in lume.  

    p.s. o colaborare de tip Eurasia (Europa - Rusia) ar fi posibila doar daca Rusia isi rezolva toate conflictele inghetate cu vecinii sai imediati (dar si cei relativ proximi geografic) si repara INTEGRAL erorile istorice ale Rusiei in relatie cu vecinii (i.e. in relatie cu tara mea, Romania, sunt multe de reparat - de la denuntarea urmarilor teritoriale ale pactului Ribbentrop-Molotov pana la returnarea Tezaurului furat de catre Rusia).  

    p.p.s Viziunea unei Rusii imperiale e la fel de defuncta (!) ca si imaginea neo-otomanismului Turciei , ca si viziunea defuncta post-imperiala a unei Ungarii Mari (reflectare a hilarului Imperiu Austro-Ungar - o struto-camila istorica realizata de niste oameni animati de valori inferioare, sub-umane). Sau ca orice viziune a unei maaaari mortaciuni imperiale care crapa ... si apoi se trezesc unii tembeli care vor sa readuca mortul imperial la viata.

    Poate la viata de apoi... ca altfel, nu stiu.  

    Ce mi China,ce mi Rusia,

    germanii icerc sa derege prostia ruperii 

    de la energia si materiile prime rusesti,

    si acum vor sa cumpare cu eticheta made in China 

    1. Una peste alta, daca rezolva ceva sa continue negocierile. Altfel vorba lunga - saracia celorlalti. Ei nu saracesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb