Xi Jinping salută ''dezgheţul'' dintre Riad şi Teheran

G.D.
Internaţional / 28 martie 2023

Xi Jinping salută ''dezgheţul'' dintre Riad şi Teheran

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat astăzi recenta încălzire a relaţiilor dintre Iran şi Arabia Saudită, în cadrul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV, relatează Agerpres.

După şapte ani de ruptură, Riad şi Teheran au anunţat la începutul lunii restabilirea relaţiilor lor diplomatice, la finalul unor convorbiri în China.

Acordul între cele două puteri rivale, percepută drept o victorie diplomatică a Beijingului în Orientul Mijlociu, prevede redeschiderea reciprocă de ambasade în termen de două luni.

Reluarea dialogului Iran - Arabia Saudită este un "rezultat major", i-a spus astăzi Xi Jinping prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, potrivit unor declaraţii prezentate de televiziunea publică chineză CCTV.

"Elanul destinderii între ţările din regiune s-a intensificat considerabil recent", a adăugat el.

"Asta demonstrează pe deplin că soluţionarea conflictelor şi a diferendelor prin dialog este (...) conformă cu interesele tuturor ţărilor", i-a spus el lui Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite.

Şefii diplomaţiilor saudită şi iraniană au anunţat ieri că intenţionează să se întâlnească înainte de sfârşitul Ramadanului, care se va încheia în a treia săptămână a lui aprilie.

"China este dispusă să continue să susţină procesul de continuare a dialogului" între cele două ţări, a adăugat Xi Jinping.

Mohammed bin Salman a transmis la rândul său "recunoştinţa Regatului pentru iniţiativa chineză vizând susţinerea eforturilor dezvoltării relaţiilor de vecinătate" cu Iranul, potrivit agenţiei de presă saudite SPA.

Această încălzire diplomatică între cele două puteri rivale ar putea avea repercusiuni mai ample în Orientul Mijlociu, unde Iran şi Arabia Saudită sprijină politic şi militar tabere diferite în Libia, Siria, Irak şi Yemen.

Arabia Saudită a anunţat săptămâna trecută convorbiri cu Siria pentru o reluare a serviciilor consulare, la peste un deceniu după ce a rupt relaţiile cu această ţară.

În 2012, la începutul războiului civil, regatul saudit a rupt orice punţi de comunicare cu Siria şi i-a susţinut pe rebeli, în timp ce Iranul continuă să sprijine menţinerea la putere a regimului de la Damasc.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Inca o manevra diplomatica chineza,

    de mare succes,orientat spre diplomatie si pace,

    bravo 

    1. S-au gandit mult cum sa iasa din paienjanisul intins de catre americani!Si nu a fost usor,tarile care au avut razboaie din cauza americanilor stiu de ce.Au avut noroc ca nu a fost reales Trump,de fapt au avut noroc cu pandemia fiindca nebunul era ca si reales!Ce sa-i faci?Nebun cum este le-a sugerat oamenilor sa bea dezinfectante si a facut ca toti dracii!

    Ca tot veni vorba de Siria, cum justifica americanii prezenta lor ilegala in Siria? Asta si vis-a-vis de prezenta rusilor in Ucraina. Tocmai am fost informati ca au ucis niste cativa civili ca masuri retaliatorii fata de un atac asupra lor. Ce sa-i faci, viata unui sirian si-a unui rus din Donbas nu conteaza deloc, de-abia moartea unui ucrainian fiind considerata crima de razboi.

    1. Si a unui american!Sa te fereasca sfantul,cand mor altii sunt pagube colaterale dar cand este ucis un soldat american....Despre civilii americani nu este nimic de povestit fiindca aia se omoara intre ei.

      Pai tocmai ce-am scris despre echivalentul vietii unui american, aflat ilegal acolo, deci infractor, comparativ cu vietile insignifiante ale sirienilor ucisi drept represalii! Unde mai pui ca "aparatorii democratiei" au mai venit si cu declaratii cum ca vor mai omori si alti sirieni daca ei, invadatorii americani, vor fi atacati!

      Habar nu aveti, cati sirieni au ucis rusii, cu arme chimice de distrugere in masa.

      Dar na, daca esti sustinatorul rusilor, nu trebuie sa gandesti!

      Te inspiri de pe Russia Today. 

      Ai tupeu si nesimtire sa-ti spui "credinciosul" in scelasi timp in care esti fariseu! Judeci oamenii, nu doar pe mine, fara sa ai vreo idee cine este cel pe care-l balacaresti! Parca ati fost facuti de-o mama, astia care acuzati pe oricine ca-i pro-rus sau platit de rusi daca ne exprimam o opine personala! Toti pareti a fi neohandicapati, cei care nu pot fi oameni normali, traindu-va viata in spatiul virtual al gamerilor, viata reala trecand pe langa voi si uitandu-va in urma!

      Exact.Asta stie de Russia Todey.Eu ,de exemplu,nu stiu.Se pare ca taman hotul striga hotul!

    Xi, daca doreste sa devina un lider de talie mondiala trebuie sa instaureze Pacea acolo unde yankeii au proliferat doar razboiul.

    Plin de rusnaci care se scutura singuri de praf.

    Nu va mai laudati singuri ca sunteti penibili! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb