Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în prima zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a anunţat ieri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit dpa, informează Agerpres.
"Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova într-o conferinţă de presă.
Lavrov a precizat că dialogul din 4 februarie nu va avea loc doar între cei doi şefi de stat, ci va cuprinde "negocieri de amploare la cel mai înalt nivel" între cele două guverne.
Întâlnirea fizică dintre cei doi lideri - printre cei mai puternici din lume - va contrasta puternic cu boicotul Jocurilor Olimpice anunţat de oficialii din SUA, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi alte câteva ţări, din motive legate de drepturile omului, apreciază dpa.
Olanda s-a alăturat vineri statelor care nu îşi trimit reprezentanţi guvernamentali la Beijing. Ministerul olandez de externe a comunicat agenţiei ANP că decizia este motivată de interzicerea prezenţei spectatorilor olandezi la evenimentele sportive din China, din cauza măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Un purtător de cuvânt al ministerului a observat şi faptul că reglementările respective îngreunează organizarea de întâlniri bilaterale în timpul Jocurilor, pentru a discuta despre "preocupările importante privind situaţia drepturilor omului".
SUA a menţionat drept motiv al absenţei oficialilor americani şi "genocidul care continuă şi crimele împotriva umanităţii în Xinjiang", referindu-se la represiunea împotriva populaţiei uigure şi a altor minorităţi etnice şi religioase din nord-vestul Chinei.
Ţările ai căror reprezentanţi la vârf boicotează Jocurile îşi vor trimite însă sportivii să concureze la Beijing.
Pe de altă parte, sportivii ruşi nu pot participa la competiţiile olimpice sub steagul ţării lor, din cauza unui scandal legat de dopajul la scară naţională. Ei vor fi prezenţi sub un drapel neutru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2022, 18:52)
Poate ca ar fi bine sa decreteze ei cine trebuie sa castige la fiecare proba olimpica, ca sa nu isi iasa din mana in practicarea democratiei multilateral dezvoltate.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2022, 12:48)
e doar un team building sa-l inveţe cum sa ridice marele zid in mijlocul Europei ca au numai linii rosii in cap , conflicte cu proprii cetateni şi cu vecinii pe retrasarea graniţelor , unul mai tartor decat celalalt ... dar Marea Britanie sa nu-şi faca probleme ca nu mai sunt un teritoriu in UE ... au avut grijă Cezareii sa aranjeze şi asta că nu le ieşea la socoteală teritoriul cand scădeau mările şi au trecut din pix brexit marea la mări si ţările la ţar cu exceptia catorva pe care le lasâ fârâ umbrelâ sâ le plouâ in gât dacâ nu au cap si aghiotanti pe fazâ.