XTB: Aurul, în aşteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potenţial există pentru un nou vârf de preţ?

Piaţa de Capital / 30 august

XTB: Aurul, în aşteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potenţial există pentru un nou vârf de preţ?

Aurul a demonstrat capacitatea de a atinge noi maxime istorice chiar şi într-un mediu cu rate ale dobânzilor ridicate. În contextul actual al scăderii inflaţiei şi al anticipării reducerii ratelor dobânzilor de către băncile centrale, investitorii se întreabă dacă aurul va putea să stabilească noi recorduri.

Evaluând datele din al doilea trimestru al anului 2024, analiştii XTB, companie specializată în tranzacţionarea pe pieţele internaţionale, remarcă o reducere semnificativă a cererii. Cererea pentru bijuterii a atins cel mai scăzut nivel din 2020, iar cererea totală este cea mai redusă din 2021.

În aceşti ani, cererea a fost slabă, în principal din cauza încetinirii economice cauzate de pandemie. Cererea pentru bijuterii, care constituie coloana vertebrală a cererii de aur, a scăzut sub nivelul mediu istoric de 550 de tone pe trimestru, înregistrând doar 410 tone în trimestrul anterior.

Această scădere poate fi atribuită preţurilor ridicate, unui dolar american puternic şi incertitudinii economice din China. Totuşi, se aşteaptă o îmbunătăţire a cererii odată cu începerea sezonului nunţilor din India, unde aurul joacă un rol esenţial. Mai mult, reducerea taxelor de import pentru aur în India ar putea stimula suplimentar cererea în trimestrul II al anului.

XTB: Aurul, în aşteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potenţial există pentru un nou vârf de preţ?

Cererea investiţională şi băncile centrale rămân pilonii pieţei

Cererea pentru lingouri şi monede de aur rămâne robustă şi, alături de cererea din partea băncilor centrale, constituie în prezent baza achiziţiilor de aur pe piaţă. Aceste două segmente deţin o pondere de peste 50% din cererea totală.

Băncile centrale şi-au majorat semnificativ achiziţiile de aur în ultimii ani, pe fondul incertitudinilor economice şi geopolitice, dar şi din dorinţa de a se îndepărta de dolarul american. Un exemplu este Banca Populară a Chinei, care a făcut achiziţii constante în ultimii doi ani. Totuşi, a oprit cumpărările în ultimele luni, generând incertitudini în rândul investitorilor.

Totuşi, alte bănci centrale şi-au menţinut nivelul achiziţiilor. Surpriza a venit din partea Băncii Naţionale a Poloniei, care a achiziţionat 14 tone de aur în iulie,

Surprinzător, cel mai mare jucător pe piaţa achiziţiilor de aur în prezent este Banca Naţională a Poloniei. Aceasta aplică o strategie ce pare a fi orientată spre diversificare, având scopul de a atinge o pondere de 20% a aurului în rezervele naţionale.

XTB: Aurul, în aşteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potenţial există pentru un nou vârf de preţ?

ETF-urile pe aur, în atenţia pieţei

Primele fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri) pe aur au fost lansate acum aproximativ 20 de ani.De atunci, investitorii nu mai trebuie să cumpere aur sub formă de lingouri sau monede pentru a se bucura de avantajele investiţionale pe care le oferă aurul. Iar acestea sunt destul de numeroase, luând în considerare, printre altele, diversificarea sau dorinţa de a limita volatilitatea portofoliului de investiţii.

Achiziţionarea unei unităţi ETF pe aur necesită ca fondul să cumpere aur fizic, reducând astfel cantitatea de aur disponibilă pe piaţă. Este dificil de spus în mod clar dacă investitorii reacţionează la creşterea preţurilor aurului şi cumpără unităţi de fond sau dacă aurul creşte în valoare deoarece fondurile cumpără aur. În orice caz, corelaţia este pozitivă.

Am avut excepţii de la această regulă în ultimii 2-3 ani - fondurile ETF pe aur au vândut aur, dar, în acelaşi timp, am observat o consolidare foarte largă a aurului, iar creşterea de anul trecut a continuat, în ciuda vânzărilor ulterioare ale fondurilor.

Cu toate acestea, se poate observa o relaţie istorică - investitorii cumpără unităţi ETF pe aur atunci când ratele dobânzilor sunt reduse, iar acest moment va veni foarte curând. Dacă ETF-urile ar reveni la cantitatea record de aur deţinută, adică aproximativ 110 milioane de uncii, de la cele 82 de milioane de uncii actuale, ar însemna că cererea pe piaţă ar fi în jur de 800 de tone. Acest lucru ar putea inversa în mod clar situaţia recentă de surplus de ofertă, subliniază analiştii XTB.

Reducerea ratelor dobânzilor - un factor clar de creştere pentru aur?

Ratele mai scăzute ale dobânzilor creează un mediu favorabil pentru aur, deoarece acestea implică o creştere a masei monetare şi, potenţial, a inflaţiei. În contextul în care aurul are o ofertă limitată, iar extracţia anuală creşte într-un ritm mai lent decât masa monetară, preţul aurului ar trebui să crească pe termen lung.

Analiza comportamentului aurului înainte şi după prima reducere a ratei dobânzii de către Fed din ultimii 40 de ani indică o creştere medie de aproximativ 20% în decurs de doi ani după reducere. În majoritatea cazurilor, aurul a înregistrat creşteri semnificative, iar doar într-un singur caz a avut o scădere, însă aceasta nu a depăşit 10%.

Creşterile din 2024 sunt deja substanţiale, ajungând la aproximativ 20%.

Privind comportamentul mediu al preţului aurului pe 5 şi 10 ani, precum şi pe termen lung (începând cu anii 1950), aurul a înregistrat câştiguri pentru cea mai mare parte a anului. Cu toate acestea, există o anumită scădere în septembrie. Investitorii se întorc pe piaţă din vacanţă, portofoliile sunt reechilibrate, în august s-au înregistrat foarte des vârfuri istorice pentru aur, ceea ce a dus ulterior la o corecţie, iar, în plus, în septembrie, de obicei, Fed a luat decizii importante.

Deşi piaţa indică clar o reducere, aceasta este deja complet evaluată de piaţă. Acest lucru dă o probabilitate de până la 33% pentru o reducere dublă de 50 de puncte de bază. Într-un astfel de scenariu, nu poate fi exclusă realizarea de profituri după decizia Fed programată în septembrie, iar sezonalitatea prevede o astfel de mişcare de piaţă, precizează analiştii XTB.

XTB: Aurul, în aşteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potenţial există pentru un nou vârf de preţ?

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb