XTB ROMÂNIA:  Cursa contra coronometru pentru găsirea unui tratament creşte randamentele acţiunilor farma

C.B.
Miscellanea / 8 mai 2020

Cursa contra coronometru pentru găsirea unui tratament creşte randamentele acţiunilor farma

Cursa contra cronometru pentru găsirea unui tratament creşte randamentele acţiunilor farma, astfel, sectorul farmaceutic ar putea reprezenta o oportunitate pentru investitori, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj XTB România.

"Deşi creşterile la nivel extins şi explozive ar putea fi de scurtă durată, companiile care vor reuşi să producă tratamente eficiente pot primi un impuls semnificativ la nivelul pieţei. În primul rând, ca urmare a cererii globale de vaccinuri şi tratamente pentru coronavirus, care vor reprezenta un plus major pentru rezultatele financiare ale companiilor, dar şi ca imagine. Astfel, vor deveni mai atractive în ochii investitorilor datorită eficienţei şi performanţelor atinse de departamentul de dezvoltare şi cercetare. O companie care reuşeşte să obţină rezultate atât de bune într-un moment atât de delicat oferă perspective optimiste şi poate reprezenta o alegere potrivită de investiţie şi pe termen lung", arată analiza XTB România.

Reprezentanţii firmei de brokeraj susţin că situaţiile de criză duc de cele mai multe ori la evoluţii extreme. Deşi, în mare parte, efectele negative sunt resimţite la nivelul tuturor sectoarelor, există şi excepţii pentru care astfel de evenimente reprezintă o oportunitate unică. În timpul pandemiei actuale s-a 'născut o cursă contra cronometru' la nivelul companiilor farmaceutice pentru dezvoltarea de tratamente şi de vaccinuri.

"În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12 - 15 ani. Cu toate acestea, se vehiculează la nivel oficial o durată de un an, un an şi jumătate. Estimările vin în urma experienţei acumulate deja de companiile farmaceutice care dezvoltă astfel de vaccinuri, în lupta cu virusuri similare precum MERS sau SARS", se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Astfel, înainte ca un vaccin să fie autorizat şi adus pe piaţă, acesta trece printr-un proces lung şi complex de cercetare, urmat de mulţi ani de testare pentru a respecta cerinţele de reglementare stricte. În cazul vaccinurilor, studiile clinice au loc în trei faze de cercetare. Analiza XTB România arată că, în prima fază, se doreşte determinarea dozajului, urmărirea siguranţei dar şi posibilele reacţii, testele fiind realizate pe un eşantion mic (20 - 50 de persoane). În faza a doua sunt amănunţite analizele legate de dozajul optim şi de siguranţa administrării vaccinului, fiind utilizat un eşantion mai mare (100 - 300 de persoane), iar în ultima fază se urmăreşte reacţia vaccinului la scară largă, în special dacă este administrat concomitent cu alte tratamente. Eşantionul vizat este între 3.000 şi 50.000 de voluntari.

"În condiţiile crizei actuale, cursa pentru găsirea unui tratament sau dezvoltarea unui vaccin este intensă, iar resursele puse la dispoziţia echipelor de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate. O serie de companii majore lucrează deja la diferite variante de tratament, însă Remdesivir al companiei Gilead se află în poziţia fruntaşă, fiind deja autorizat de FDA (SUA) ca tratament de urgenţă. Cu toate acestea, chiar cercetătorul principal al studiului realizat de National Institutes of Health (Neera Ahuja) a afirmat că medicamentul nu este un panaceu: 'nu ştim dacă este cel mai bun tratament.. (..) încă trebuie să mai căutăm cel mai eficient medicament'. Acţiunile Gilead, deşi pe plus de peste 21% anul acesta au fluctuat puternic, fără a marca creşteri sustenabile de două cifre în perioada de după anunţul de autorizare a tratamentului", a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Totodată, pe 14 mai se aşteaptă rezultatele studiului Discovery, un studiu internaţional major pe 3.200 de pacienţi, care include cinci variante testate, între care Remdesivir (produs de Gilead), Lopinavir şi Ritonavir (AbbVie), în combinaţie, această ultimă variantă fiind administrată cu sau fără interferon beta 1a şi hidroxiclorochină.

"Momentul va fi esenţial pentru a înţelege eficienţa relativă a unor forme diferite de tratament şi pentru a decide eventuala autorizare ulterioară a altor produse. În paralel, Favipiravir, un produs al Fujifilm, este trimis din Japonia în 43 de ţări pentru a fi testat pe pacienţii cu simptome uşoare sau moderate. În SUA medicamentul este deja în faza 2 de testare. În mod normal, ar fi necesară şi o fază 3 înainte de autorizare, dar aprobarea foarte rapidă a produsului Remdesivir poate însemna că FDA ar putea oferi un răspuns mai rapid, în condiţii de urgenţă. Totul depinde, însă, de rezultatul studiilor", este de părere Claudiu Cazacu.

El a subliniat că toate companiile menţionate au deja capitalizarea bursieră de ordinul zecilor de miliarde de dolari, cu portofolii importante şi uneori diversificate de produse. "Investitorii orientaţi pe termen mediu sau lung ar trebui să evalueze cu atenţie impactul adiţional al unor eventuale venituri suplimentare, atât pentru vânzări, cât şi pentru profit, în raport cu dimensiunea anterioară a acestor indicatori, dincolo de posibilul efect pozitiv pe termen scurt al unor potenţiale veşti favorabile, deseori de natură emoţională.", a mai spus Claudiu Cazacu.

În acest context sensibil, fondurile puse la dispoziţia companiilor pentru activitatea de cercetare şi dezvoltare sunt remarcabile şi pot reprezenta un factor definitoriu pentru modul în care compania va evolua în viitor. Din acest motiv apar tot mai multe iniţiative de parteneriate pentru a încerca să dezvolte tratamentul "câştigător".

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline este unul dintre numele cele mai prezente în piaţă, după ce a anunţat că va colabora cu firma franceză Sanofi pentru a dezvolta un vaccin. Produsul este aşteptat să înceapă perioada de testare în a doua jumătate a anului, iar, dacă va primi aprobarea, ar putea fi disponibil în a doua jumătate a anului viitor.

Potrivit analizei XTB România, există candidaţi care se află în etape mai avansate. Astfel, compania germană de biotehnologie BioNTech şi gigantul american Pfizer au primit aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania şi Statele Unite pentru a începe testele clinice de fază 1 şi 2 pentru patru potenţiale vaccinuri, fiind primul candidat ce primeşte undă verde de testare în Germania.

Potrivit XTB Romania, o altă companie care se remarcă este Moderna Inc (MRNA). Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în faţa altor contracandidaţi. În acest moment, vaccinul său pare a fi cel mai avansat produs bazat pe ARNm şi se află în prima fază a testelor clinice în SUA, în aşteptarea rezultatelor.

"Performanţele companiei se transpun şi la nivelul pieţei de capital, investitorii recunoscându-i potenţialul. Deşi se poate argumenta că interesul actual din sectorul farmaceutic nu este sustenabil, fiind doar o apreciere de moment, există o serie de companii care par să se diferenţieze de grup, iar Moderna se numără printre ele. Acţiunea deţine primul loc la nivelul sectorului medical în ceea ce priveşte Ratingul Zacks, un model ce subliniază companiile a căror performanţă ar putea fi superioară pieţei în următoarea perioadă (1 - 3 luni). De la începutul anului, acţiunea a înregistrat un randament de aproximativ 160%, în timp ce sectorul medical a marcat un randament negativ de -4,48%" explică, la rândul său, Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

Acesta a adăugat că situaţia este asemănătoare şi atunci când vine vorba de un grup mai specific, industria biomedicală şi genetică, care a avansat cu doar 1,91% de la începutul anului. Perspectiva de management pare a fi corectă, compania anunţând un parteneriat pe zece ani cu Lonza care i-ar putea permite să producă un miliard de doze de vaccin pe an.

"Acţiunile defensive precum cele din sectorul medical tind să evolueze bine în perioade de recesiune, cererea pentru produse medicale fiind stabilă. Mai mult, compania a anunţat câştigarea unui premiu de până la 483 de milioane de dolari din partea Autorităţii pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată Biomedicală din SUA pentru finanţarea procesului de primire a licenţei din partea Food and Drug Administration. În acest context, Moderna rămâne o companie ce merită urmărită, performanţele sale solide de până acum fiind posibil să continue datorită avantajelor competitive", a mai spus Radu Puiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu cred ca va exista un vaccin. Uitati-va la ultimii virusi periculosi, produsi in laborator in ultimii 30j de ani: HIV, Hepatita B, C, SARS, MERS, EBOLA.. nici unul nu are un vaccin omologat stiintific. De ce? Pentru ca corporatiile Pharma iubesc bolnavii cronici, aia care lunar trebuie sa decarteze pentru medicamente care ii pot tine in viata.

    Vezi criza de Euthyrox din Romania, o adevarata crima umanitara. 

    Cine a produs bomba SARS-Cov2 nu si-a stors creierii ca sa se inventeze un vaccin care sa o rezolve in 2-3 ani. Incercati sa ganditi. Armele biologice nu au antidot, ca de aia au fost create, ca sa nu aiba antidot.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb