În ultima perioadă, a crescut foarte mult apetitul pentru investiţii în România şi în lume, astfel că, în 10 zile, XTB România a generat cât media lunară în termen de rulaje, depuneri şi conturi noi, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Irina Cristescu, General Manager XTB România, a declarat: " Într-un context economic în care şcolile şi grădiniţele se închid, evenimentele cu mulţi oameni sunt interzise, iar din ce în ce mai multe companii româneşti testează lucrul de acasă, pregătindu-ne pentru o posibilă carantină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, constatăm o activitate foarte intensă din partea traderilor. Aceştia dedică mai mult timp pentru investiţii şi sunt atraşi de volatilitatea mare de pe burse."
Adrenalina a fost maximă pentru investitori la deschiderea şedinţei bursiere de luni, 9 martie, zi care a fost marcată de scăderi istorice pe cele mai mari pieţe financiare. Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 30 de dolari pe baril, cu aproximativ 28% raportat la închiderea de săptămâna trecută, ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce preţul petrolului, dând startul unui posibil război al preţurilor cu Rusia, asta după ce vineri, OPEC + a eşuat să încheie un acord cu privire la reducerea producţiei.
Volatilitatea mare din piaţa bursieră a atras atenţia investitorilor.
"Nu toată lumea asociază scăderile cu pierderi. Acest lucru este valabil doar pe piata spot. Însă, prin instrumente derivate poţi specula şi scăderile. Poţi vinde în lipsă ceva ce nu ai acum şi răscumpăra ulterior după ce piaţa a scăzut la un preţ mai mic, generând profit din diferenţa de preţ. Însă, acest lucru se poate face numai tranzacţionând produse financiare derivate, de aceea este important pentru investitori să lucreze cu brokeri care au atât produse cu deţinere în portofoliu, cât şi produse derivate," explică Irina Cristescu.
Potrivit sursei citate, mai există opţiunea de hedging.
"Presupunând că deţii în portofoliu acţiuni al căror preţ este în scădere şi doreşti să te protejezi până trece trendul descendent. Atunci, poţi apela la mecanismul de Short-Selling şi poţi vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajungi să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, înghetând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan," mai spune directorul general al XTB România.
Short-Selling-ul este un mecanism care permite valorificarea unei diferenţe de preţ pe o piaţă în scădere, în timp ce Hedging-ul este un mecanism care permite protejarea portofoliului împotriva fluctuaţiilor nedorite. Atenţie, doar instrumentele financiare derivate permit operaţiunile de Short-Selling.
Datorită facilităţii de Short-Selling, derivatele oferă oportunităţi simetrice atât celor care mizează pe creşteri cât şi celor care mizează pe scăderi. Unul şi acelaşi instrument financiar poate genera pierderi sau câştiguri în funcţie de poziţionarea investitorilor (poziţii Long - de cumpărare, sau poziţii Short - de vânzare).
XTB recomandă investitorilor: