Organizaţia Naţiunilor Unite a atras atenţia, astăzi, asupra agravării crizei umanitare din Yemen, din cauza continuării conflictului armat care opune de patru ani guvernul rebelilor houthi, transmite AFP.
"Criza umanitară din Yemen rămâne cea mai gravă din lume. Aproape patru ani de conflict şi de declin economic grav împing ţara pe marginea foametei şi exacerbează necesităţile în toate sectoarele", subliniază Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA), într-un comunicat.
"Estimăm că 80% din populaţie, adică 24 milioane de persoane, au nevoie de o formă de ajutor umanitar sau de protecţie, dintre care 14,3 milioane de manieră urgentă", adaugă OCHA.
Biroul ONU mai arată că "numărul de persoane care au nevoie acută (de asistenţă sau de protecţie) a crescut cu 27% faţă de anul trecut", şi că "două treimi din totalitatea regiunilor se află deja în situaţie de pre-foamete"n.
O coaliţie condusă de Arabia Saudită intervine militar, din martie 2015, în conflictul din Yemen de partea guvernului şi împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.
Conflictul s-a soldat până acum cu aproximativ 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi cu mai mult de 60.000 de răniţi, conform unui bilanţ parţial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), considerat însă de ONG-uri ca mult inferior celui real.