Piaţa de capital freamătă, ies la iveală tot mai multe nemulţumiri faţă de propunerile actualei conduceri a Bursei de Valori Bucureşti.
Pare că mocneşte o nouă "revoluţie": "taberele" îşi ascut securile.
Bursa de Valori Bucureşti şi-a convocat acţionarii pentru 13 martie, înaintea şedinţei de bilanţ, pentru schimbarea actului constitutiv şi adoptarea unei noi politici tarifare.
Asociaţia Brokerilor s-a pronunţat, din capul locului, împotriva creşterii comisionului fix pentru intermediari, aşa cum a propus BVB.
Acum, Asociaţia Brokerilor, alături de alţi şase intermediari, a solicitat completarea ordinii de zi a Adunării generale a acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unui Raport transmis ieri de Bursă.
Asociaţia propune introducerea obligatorie a votului cumulativ la alegerile administratorilor BVB.
Votul cumulativ se vrea măsură de protecţie pentru acţionarii minoritari. La Bursă, însă, deţinerile sunt limitate la 5%, aşa că nu există niciun acţionar majoritar faţă de care să fie protejaţi minoritarii. La alegerile BVB se creează întotdeauna alianţe "strategice", astfel că, deseori, s-au auzit voci susţinând că o problemă pe care ar trebui să o cerceteze Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ar fi "concertarea acţionarilor".
Prin propunerile Asociaţiei Brokerilor de modificare a Actului Constitutiv s-ar "introduce obligaţia societăţii de a aplica metoda votului cumulativ atunci când AGOA este chemată să-i aleagă pe toţi cei 9 membri ai Consiliului Bursei, fie ca urmare a expirării duratei mandatului acestora, fie ca urmare revocării lor de către AGOA, fiind exceptate situaţiile în care se desemnează un administrator definitiv ca urmare a vreunei situaţii de vacanţă (sic!) a postului dintre cele enumerate la art. 56, în astfel de cazuri nefiind obligatoriu votul cumulativ".
Totodată, acţionarii BVB care au cerut modificarea Convocatorului consideră că este necesară menţinerea obligaţiei administratorilor de a declara că nu au colaborat cu Securitatea, serviciile secrete române şi /sau străine şi extinderea acestei obligaţii la nivelul conducătorilor.
• Propunerea pentru politica tarifară nu este fundamentată pe o analiză la nivelul bugetului, potrivit Asociaţiei Brokerilor
Acţionarii care au cerut modificarea Convocatorului şi-au exprimat opoziţia faţă de modificarea regimului comisioanelor practicate de BVB.
Semnatarii documentului vor ca literele a şi b de la punctul patru, privind politica tarifară, să fie eliminate, iar acţionarii să dezbată "ratificarea unor tarife şi comisioane aprobate de Consiliul Bursei şi stabilirea nivelului maxim al acestora".
Adică, acţionarii vor să discute în AGA termenii politicii tarifare şi nu doar propunerea BVB.
Potrivit Asociaţiei Brokerilor, propunerea Consiliului Bursei nu are ca fundament o analiză la nivel de buget a implicaţiilor financiare pe care o astfel de modificare o gene-rează, nu anticipează şi nu analizează posibilele efecte anticoncurenţiale pe care o astfel de modificare le poate avea, iar contextul economic nu este unul benefic pentru astfel de schimbări.
BVB are în vedere introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei pentru brokeri şi scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor.
Lucian Anghel, preşedintele BVB, a declarat că ţinta este o creştere a lichidităţii cu 15% în următoarele douăsprezece luni.
BVB propune o scădere a comisionului variabil cu 20%. De asemenea, Bursa are în vedere stimularea market-makerilor.
Alegerile precedente la BVB au avut loc pe 9 ianuarie 2012, când conducerea a fost preluată de "partida băncilor" care şi-a impus preşedintele, în persoana fostului economist şef al BCR Lucian Anghel, în faţa brokerilor care nu aparţin de grupurile bancare, acţionarii tradiţionali ai bursei.
Rămâne de văzut dacă piaţa va asista la o nouă înfruntare, în ocazia Adunărilor generale din martie şi aprilie, dar mai ales, care dintre "tabere" va fi mai bine pregătită.
• Acţionarii care cer completarea convocatorului AGA pentru 13 martie:
-Asociaţia Brokerilor (deţinere de 0,1285% din BVB)
-Finaco Securities (1,5436%)
-Interfinbrok Corporation (1,4811%)
-Confident Invest (1,49%)
-Muntenia Global Invest (1,22%)
-Rombell Securities (1,4811%)
-Intervam (1.4812%)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2013, 00:17)
Adina, parca ai exprimat garantia ta de jurnalist ca AIPC e parte a acestui kkt de razboi FALS! Explica-ne pina la capat, unde se implica AIPC si nu are actionari in spate, iar in kkt ul asta de razboi FALS, de partea cui????
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adina Ardeleanu în data de 21.02.2013, 11:32)
Va rog sa mai cititi o data articolul la care faceti referire.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2013, 17:34)
Va rog recititi articolul semnat de dvs Rasdaqul pretext...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2013, 01:02)
ha ha...l au suparat pe danutz....
el sta cumintel si strange dovezi..documente..si pac la razboiul...
pana i se serveste si lui o bucata din cascavalul bvb...el vede cum sifoneaza baietii astia din banci ...bvb are incheiate fff multe contracte in ultimul an..poate ar trebuii prezentate cheltuielile ..dar vine aga de bilant...
3. Putini membri pe petitie !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 21.02.2013, 08:29)
AB are vreo 33 de membri. Putini membri pe petitie ! Daca ar fi uniti probabil ar schimba CA si mersul lucrurilor spre bine dar probabil ceea ce ii uneste sunt alte interese marunte si de grup. Incet dar sigur bancile au reusit sa destrame si sa dezbine concurenta brokerilor. Macar astfel poate vin alti Daca trec propunerile CA BVB va urma pentru anul 2013 executia in public a cel putin 10 brokeri. Eliminati de detinere de la BVB ca oricum batalia e aproape pierduta . Astfel poate vin altii sa le ia locul celor raniti.
BVB si-a actualizat prezentarea de pe site dar DG tot nu are nume in prezentare . Sa fie ofiterul fara nume de la BVB ?
4. fara exceptii
(mesaj trimis de dana în data de 21.02.2013, 08:36)
De ce nu propuneti vot cumulativ obligatoriu la alegerea administratorilor de la toate companiile listate? Mai democratic/echitabil de asa, nu se poate.
De ce situatii "exceptate"? Daca administratorii "vechi" au performat, vor fi realesi, daca nu, la revedere!
5. t13ciodor@yahoo.com
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 21.02.2013, 08:38)
O data, 13 martie, numai buna pentru o sedinta care ar trebui sa produca o "cotitura" in evolutia BVB, tot mai palida si mai anemica pe zi ce trece....
6. fără titlu
(mesaj trimis de LG în data de 21.02.2013, 10:24)
Chestia aia cu actiunea concertata a actionarilor... e o prostie (zic eu) fiindca in lege nu se regaseste prevederea de la SIF-uri care interzice detinerea impreuna cu persoanele care actioneaza concertat mai mult de 5% din CS al BVB.
Prin urmare, actiunea concertata nu reprezinta o problema la BVB iar actionarii care au semnat cererea, desi depasesc 8% si teoretic sunt indeplinite conditiile pentru a fi prezumati ca actioneaza concertat, nu pot face insa obiectul limitarii deoarece legea nu prevede o astfel de sanctiune. Lipsa unei prevederi legale care sa dispuna suspendarea totala sau partiala a dreptului de vot conduce la inaplicabilitatea acestei sanctiuni la BVB.
Cred insa ca nu votul cumulativ ca regula este solutia pentru a se asigura o reprezentare larga a actionarilor in cadrul CB. Se pot utiliza 5 membrii independenti sau se pot stabili criterii de desemnare a candidatilor pentru un post din CB stabilidu-se ca orice candidat propus pentru CB trebuie sa aiba sustinerea unui numar minim de actionarii...etc.
7. fără titlu
(mesaj trimis de nimeni în data de 21.02.2013, 14:27)
intreb si eu care bursa?aia care asteapta marii investitori,care ce sa faca aici?aia care impreuna cu brokerii si cnvm au distrus tot ce au putut pe principiul traieste clipa fara sa se gindeasca la viitor?aia care avea in plan sa aiba milioane si milioane de investitori,care urma sa depaseasca varsovia,viena?prieteni impartiti-o intre voi faceti-o sul si bagativio in .....ureche