"ZAPP" DEVINE PROPRIETATEA "COSMOTE", "Orange" sesizează ANCOM şi Consiliul Concurenţei

Cosmina Capalău
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 3 iulie 2009

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM: În ceea ce priveşte cumulul de licenţe care ar putea rezulta din această tranzacţie, legislaţia de specialitate din domeniul comunicaţiilor nu conţine o prevedere care să interzică cumularea licenţelor deţinute de către cei doi operatori.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM: În ceea ce priveşte cumulul de licenţe care ar putea rezulta din această tranzacţie, legislaţia de specialitate din domeniul comunicaţiilor nu conţine o prevedere care să interzică cumularea licenţelor deţinute de către cei doi operatori.

"Cosmote" România şi "Zapp" au semnat, recent, un acord de achiziţie prin care "Cosmote" a preluat integral pachetul de acţiuni al reţelei "Zapp"

În acest context, "Orange" România consideră ca Grupul "Romtelecom - Cosmote" ar putea concentra un număr mare de licenţe, prin care ar obţine o poziţie dominantă pe piaţa de acces mobil, asemănătoare celei de pe piaţa de telefonie fixă (bucla locală)

"Orange" se aşteaptă ca ANCOM şi Consiliul Concurenţei să rezolve situaţia licenţelor CMDA, precum şi pe cea a buclei locale

Preluarea reţelei de telefonie mobilă "Zapp" România de către Grupul "Cosmote" stârneşte reacţii la nivelul pieţei de profil din ţara noas­tră. Astfel, compania "Orange", reprezentată prin vocea directorului de marketing, domnul Dorin Odiaţiu, atrage atenţia Consiliului Concurenţei şi arbitrului telecom - Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) cu privire la această tranzacţie.

"Observăm că această mişcare de consolidare a făcut ca Grupul Romtelecom-Cosmote să concentreze un număr semnificativ de resurse de spectru, dintre care amintim ambele licenţe CDMA (n.r. Code Divison Multiple Access - tehnologie de bandă largă) în România şi licenţa 3G", a declarat domnul Odiaţiu. Domnia sa a continuat, spunând că "acumularea acestui număr mare de licenţe va face ca Grupul Romtelecom - Cosmote să deţină, pe lângă poziţia dominantă pe care o are pe piaţa de acces fix (bucla locală), o poziţie similară pe piaţa de acces mobil".

În acest sens, reprezentantul "Orange" România şi-a exprimat dorinţa ca "Autoritatea de Reglementare (n.r. - ANCOM) şi Consiliul Concurenţei să rezolve cât mai curând situaţia licenţelor CDMA, cât şi a buclei locale", a conchis acesta.

ANCOM: "Eventualele probleme anticoncurenţiale care ar putea apărea vor fi analizate de Consiliul Concurenţei"

Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, ne-a declarat că "ANCOM nu deţine informaţii detaliate cu privire la acordul de achiziţie a "Telemobil" (n.r. "Zapp) de către grupul "OTE" (n.r. "Cosmote"), în mod special cu privire la tipul de tranzacţie realizat între cele două companii şi care vor fi deciziile pe care acţionariatul le va lua cu privire la cei doi operatori. Aşadar, este prematur să ne exprimăm o poziţie oficială cu privire la această tranzacţie". Domnia sa a continuat, explicând că "eventualele probleme anticoncurenţiale care ar putea apărea ca urmare a acestei achiziţii vor fi analizate de către Consiliul Concurenţei, care are atribuţii în acest sens. În cazul de faţă, tranzacţia va face obiectul unei notificări către Consiliul Concurenţei, urmând ca acesta să decidă dacă această tranzacţie este de natură să afecteze mediul concurenţial de pe piaţa românească", a completat domnul Marinescu.

Reprezentantul ANCOM ne-a mai spus că, "în ceea ce priveşte cumulul de licenţe care ar putea rezulta din această tranzacţie, legislaţia de specialitate din domeniul comunicaţiilor nu conţine o prevedere care să interzică cumularea licenţelor deţinute de către cei doi operatori. În cazul în care tranzacţia se realizează ca preluare prin absorbţie, "Cosmote" este obligat să respecte obligaţiile din licenţa "Zapp". Conform legislaţiei în vigoare, noul titular al licenţei se va substitui în drepturi şi obligaţii vechiului titular", a concluzionat preşedintele arbitrului telecom.

De cealaltă parte, oficialii Consiliului Concurenţei ne-au declarat că "după semnarea tranzacţiei, cele două companii au un termen de 30 de zile pentru notificarea Consiliului. Până acum, noi nu avem cunoştinţă de o astfel de notificare, dar în momentul în care aceasta va ajunge la noi, va fi supusă unei analize", au concluzionat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Era bine, dacă rămânea zapp pe piață.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb