Cele două obiecte plutitoare detectate astăzi în Oceanul Indian, în cadrul anchetei asupra dispariţiei zborului MH370 al Malaysia Airlines, dintre care unul este de 24 de metri, constituie "probabil cea mai bună pistă pe care o avem", au indicat autorităţile australiene, citate de surse din presă.
John Young, un oficial al Autorităţii australiene de securitate maritimă (AMSA) a declarat: "Este o pistă, probabil cea mai bună pistă pe care o avem în acest moment, dar ar trebui să mergem acolo pentru a şti dacă aceasta valorează ceva sau nu".
Potrivit acestuia, cel mai mare dintre cele două obiecte are 24 de metri, "celălalt fiind mai mic".
Premierul australian Tony Abbott a raportat în faţa parlamentului informaţiile "noi şi credibile, bazate pe datele din satelit, obiecte care ar putea avea legătură cu investigaţiile".
Acesta a avertizat că localizarea acestor obiecte va fi extrem de dificilă şi ar putea ca acestea "să nu fie legate de zborul MH370".
Criticată pentru modul în care a gestionat criza, transparenţă şi informaţiile contradictorii, Malaezia a insistat de asemenea asupra necesităţii de a verifica natura obiectelor reperate în sudul Oceanului Indian, la circa 2.500 km sud-vest de oraşul australian Perth.
"Orice pistă reprezintă o speranţă", a declarat ministrul malaezian al transporturilor, adăugând: "Dar vrem să verificăm, să coroborăm".
Zborul MH370, care asigura legătura Kuala Lumpur-Beijing, cu 239 de persoane la bord, dintre care două treimi de naţionalitate chineză a dispărut la puţin timp după decolare, sâmbătă, 8 martie, în jurul orei locale 00:41.
Peste 25 de ţări participă la operaţiunile de căutare de la nord de Thailanda până în Asia Centrală, din Indonezia la sud de Oceanul Indian.
Australia conduce cercetările împreună cu Indonezia pe coridorul sudic, care trece la câteva sute de kilometri de coasta occidentală a statului australian.