ZECE ANI DE LA LISTAREA LA BVB Acţiunile "Transgaz" - la 417 lei/ unitate, mai mult de dublu faţă de IPO

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 februarie 2018

Acţiunile "Transgaz" - la 417 lei/ unitate, mai mult de dublu faţă de IPO
  • document ataşat Grafice BVB
    apasă aici pentru a descărca.

    Titlurile Transgaz (TGN) au închis şedinţa de vineri la 417 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 3,51 milioane de lei, al doilea în clasamentul lichidităţii.

    Preţul titlurilor TGN este mai mult de dublu faţă de cel din oferta publică iniţială derulată de companie, în urmă cu zece ani. Compania sărbătoreşte, astăzi, zece ani de la prima şedinţă de tranzacţionare, la BVB, în cadrul unui eveniment la Bursa de Valori Bucureşti.

    În 2007, Transgaz a derulat IPO-ul, punând în vânzare un număr de 1.177.384 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social majorat şi 11,33% din capitalul social de atunci. La vremea respectivă, era IPO-ul din România cu valoarea cea mai mare pusă în vânzare, respectiv 225,96 milioane lei. Totodată, a fost primul IPO căruia îi erau ataşate "drepturi de alocare", un instrument financiar ce permite investitorilor să-şi fluidizeze imediat investiţia dacă doreşte, prin tranzacţionarea acestora la BVB înaintea tranzacţionării acţiunilor.

    Titlurile TGN au debutat la BVB, pe 24 ianuarie 2008, la 280 de lei/unitate.

    În aprilie 2013, statul a mai oferit spre vânzare 15% din acţiunile companiei (1.766.077 de acţiuni), într-un interval de preţ de 171-230 lei, iar preţul final a fost de 179 de lei/unitate.

    Transgaz are în vedere proiecte de extindere. Astfel, acţionarii companiei au aprobat, în cadrul Adunării Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) desfăşurate pe 19 ianuarie, asocierea cu Regasificadora del Noroeste pentru a participa în etapa a doua a procesului de achiziţie a 66% în compania grecească DESFA.

    De asemenea, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat, la finalul anului trecut, că va acorda un împrumut echivalent cu 50 de milioane de euro companiei Transgaz, pentru a finanţa construcţia unui nou coridor european de transport al gazelor naturale (BRUA), destinat creşterii securităţii aprovizionării cu gaz şi reducerii dependenţei energetice, prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare.

    Totodată, Transgaz (TGN) a depus o ofertă pentru preluarea societăţii Vestmoldtransgaz din Moldova, cu care va construi conducta Iaşi-Ungheni.

    BET­-NG coboară cu 1,4%

    Vineri a fost o zi de scădere pentru acţiunile energetice, indicele BET-NG, coborând cu 1,4%, în condiţiile în care piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat săptămâna de tranzacţionare în teritoriul negativ, atât din punctul de vedere al cotaţiilor cât şi al volumului.

    Rulajul consemnat a fost de 23,5 milioane de lei (5,06 milioane de euro), inferior valorii medii zilnice înregistrate în acest an, de 46,2 milioane de lei.

    Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a declarat: "Am avut parte de o scădere generalizată a pieţei, cauzată, îndeosebi, de deprecierile înregistrate pe pieţele externe.

    Ţinând cont de aprecierile consistente avute de indicii BVB de la începutul anului, această corecţie este normală, astfel încât, în momentul de faţă, nu se poate afirma că trendul ascendent s-a inversat.

    În opinia mea, în momentul în care vor apărea rezultatele financiare ale anului 2017 pentru emitenţii importanţi ai bursei, creşterile se vor relua pentru că, cel puţin până acum, datele fundamentale sunt pozitive".

    Cea mai mare apreciere din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost înregistrată de acţiunile Boromir (SPCU), în condiţiile în care, acţionarul majoritar al producătorului de panificaţie a lansat o ofertă publică de cumpărare pentru 5,68% din capitalul social al societăţii, la preţul de 0,37 lei/unitate.

    Vineri, cotaţia SPCU a crescut cu 9,04%, la preţul unitar de 0,362, valoarea tranzacţiilor derulate cu acţiunile companiei fiind de 16.627 de lei.

    Pe piaţa "regular", topul rulajelor de la BVB a fost condus de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), volumul înregistrat fiind de 4,72 milioane de lei, preţul de închidere situându-se la nivelul de 13,22 lei/unitate, în creştere cu 0,61%.

    Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au închis la preţul unitar de 2,34 de lei, pe fondul unui volum de 3,07 milioane de lei, în depreciere cu 1,47%.

    Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), preţul de închidere fiind de 33,8 lei/unitate, pe fondul unei lichidităţi de 2,76 milioane de lei, în declin cu 1,31%.

    Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei cu excepţia SIF-urilor a coborât cu 0,91%, în timp ce indicele BET-Plus, al celor mai lichide 40 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 0,88%.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,78%.

    Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 1,03%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a scăzut cu 0,9%.

    Topul celor mai mari creşteri:

    1. "Boromir" (SPCU): +9,04%

    2. "Electroputere" (EPT): +3,13%

    3. "Turbomecanica" (TBM): +2,74%

    4. "Alumil" (ALU): +1,74%

    5. "Romcarbon" (ROCE): +1,50%

    Topul celor mai mari scăderi:

    1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -5,26%

    2. "Bermas" (BRM): -3,70%

    3. "Turism Felix" (TUFE): -3,48%

    4. "Altur" (ALT): -2,86%

    5. "Erste Group Bank" (EBS): -2,83%

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb