Acţiunile tranzacţionate pe piaţa Turciei au consemnat, la finele zilei de 8 ianuarie, cea mai lungă perioadă de creşteri săptămânale din ultimii 11 ani, pe fondul unui apetit global îmbunătăţit pentru active mai riscante şi al schimbărilor de la banca centrală a ţării.
Indicele Borsa Istanbul 100 (BIST 100) a urcat cu 4,3% în prima săptămână a lunii ianuarie 2021, ajungând la un nivel record 1.540,61 puncte. În acelaşi timp, indicele a înregistrat a zecea săptămână consecutivă de avans - început în noiembrie anul trecut ca răspuns la o revizuire a managementului de top al economiei Turciei. Perioada de creştere pentru indicele menţionat este cea mai lungă din mai 2009 până în prezent.
Investitorii străini au achiziţionat acţiuni de 1,6 miliarde de dolari pe piaţa din Istanbul, iar lira turcească s-a apreciat cu 13% faţă de dolar de când Turcia şi-a înlocuit ministrul trezoreriei şi finanţelor şi a instalat un nou şef la banca centrală, care a lucrat la restabilirea credibilităţii prin mesaje favorabile. În acelaşi timp, optimismul în ceea ce priveşte progresul în furnizarea de vaccinuri împotriva coronavirus şi pariurile pe stimulentele din economiile majore au îndreptat atenţia investitorilor către pieţe emergente, precum Turcia.
Haydar Acun, managing partner la Marmara Capital din Istanbul, afirmă că băncile şi marile companii de tip holding, care sunt componente majore ale indicelui bursier BIST 100, rămân în continuare atractive în privinţa evaluărilor. În opinia sa, perspectivele pentru acţiunile de pe piaţa Turciei se bazează în mare măsură pe atitudinea investitorilor străini, deoarece entuziasmul localnicilor pentru acţiuni va scădea, în mod sigur.
"A existat o euforie în rândul investitorilor locali după câştigurile realizate de companiile mici, dar acest lucru se va încheia la un moment dat", susţine Haydar Acun, adăugând: "Se va întâmpla fie printr-o înăsprire a regulilor de tranzacţionare în marjă, fie prin abandonarea interdicţiilor de vânzare în lipsă şi revenirea la marjele zilnice ale preţurilor (la 20%, de la 10%), sau cel mai probabil după o altă creştere a ratei dobânzii, care va stopa apetitul investitorilor locali pentru acţiuni".
• 700.000 de investitori turci şi-au deschis conturi la Borsa Istanbul în 2020
În condiţiile în care 700.000 de investitori interni şi-au deschis conturi la Borsa Istanbul în 2020, iar fluxurile de investitori străini au revenit de la începutul lunii noiembrie, peste 20 de oferte publice iniţiale (IPO) pot avea loc pe piaţa din Turcia, anul acesta, potrivit şefului Asociaţiei Pieţelor de Capital din Turcia (TSPB), Tevfik Eraslan.
Acesta a declarat recent, citat de cotidianul Dunya:
"Am auzit de multe companii din diverse sectoare care evaluează subiectul listării. Nu vom avea numai 20 sau 24, ci mult mai multe IPO-uri în perioada următoare".
Pe de altă parte, fluxurile de investitori străini către piaţa bursieră şi alte zone de investiţii turceşti au totalizat aproximativ 15 miliarde de dolari de la începutul lunii noiembrie 2020, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revizuit echipa de management economic şi a promis reforme economice şi politice favorabile pieţei.
Tevfik Eraslan a spus: "Companiile vor explora, la scară largă, oportunităţile de IPO, deoarece atât străinii, cât şi investitorii individuali interni au un interes deosebit pentru Borsa Istanbul. În anii 2019 şi 2020, am văzut IPO-uri ale companiilor relativ mici, cu rezultate foarte bune. Ne aşteptăm ca societăţile de mari dimensiuni să li se alăture în 2021".
Eraslan a subliniat că noile politici monetare şi fiscale vor creşte atractivitatea Turciei pentru investitorii internaţionali, în condiţiile în care băncile centrale majore au promis că vor menţine ratele dobânzilor scăzute, la minime istorice, timp de câţiva ani.
Acţiunile companiilor turceşti sunt foarte ieftine în comparaţie cu cele ale societăţilor rivale de pe pieţele emergente, a spus Eraslan, indicând că şi acesta este un motiv pentru a aştepta intrări de bani străini pe piaţa bursieră din Istanbul.
• Fuziuni şi achiziţii de 9 miliarde de dolari pe piaţa Turciei, în 2020
Volumul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii din Turcia a ajuns la 9 miliarde de dolari în 2020, conform datelor publicate săptămâna trecută de compania de audit şi consultanţă Deloitte Turcia.
Conform sursei, anul trecut, volumul fuziunilor şi achiziţiilor din Turcia a crescut cu 70% faţă de 2019, având loc 304 asemena tranzacţii - un nivel maxim istoric.
Kivanc Cidam, expert financiar la Deloitte Turcia, spune că, după un declin al fuziunilor şi achiziţiilor în această ţară, în 2019, numărul record de astfel de tranzacţii din 2020 arată că interesul investitorilor pentru piaţa locală a crescut semnificativ.
Subliniind că mega-tranzacţiile constituie 40% din volumul total, Deloitte arată că societatea de tip unicorn Peak Games a fost cumpărată de firma americană Zynga pentru 1,8 miliarde de dolari, iar Turkey Wealth Fund a consolidat mai multe firme de asigurări în valoare de 953 milioane de dolari sub o marcă umbrelă.
În 2020, 82 de fuziuni şi achiziţii din Turcia, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (51% din totalul de 9 miliarde de dolari), au fost efectuate de străini, conform Deloitte, care menţionează că interesul investitorilor străini s-a menţinut în timpul pandemiei.
Dintre investitorii străini, europenii au efectuat 47 de tranzacţii anul trecut, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, urmaţi fiind de investitori din America de Nord (13 tranzacţii) şi Qatar (4 tranzacţii).
Potrivit Deloitte, ecosistemul start-up-urilor din Turcia a continuat să se îmbunătăţească anul trecut, când au avut loc 134 de tranzacţii în domeniu, în valoare de 200 de milioane de dolari.
InsertValoarea totală de piaţă a companiilor din alcătuirea BIST 100 era de circa 1,1 trilioane de lire turceşti (157 miliarde de dolari) la finele zilei de 8 ianuarie. Volumul tranzacţiilor de vineri a fost de 37,6 miliarde de lire (aproape 5,1 miliarde de dolari), conform agenţiei Anadolu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 16:37)
Sau mai bine zis cea mai mare devalorizare a monedei!
raportat la inflatie REALA si devalorizare... nu cred ca a crescut.
Sa scoata ala care a investit banii, sa plateasca taxe si comisioane, sa scada inflatia si sa adauge raportul de schimb cu diferite active pe care doreste sa le cumpere (la cotatia din trecut si la cotatia prezenta )
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2021, 17:33)
multe ipo-uri sunt lansate cand in piata este Credit Junk vandut peste Ratinguri Mari ce fac sa balteasca lichiditati devalorizate ce cauta refugiul inainte de Credit Burst!