Zelenski: NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei

R.S.
Internaţional / 19 aprilie

Zelenski: NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este "aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând "cât mai rapid posibil" livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat astăzi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.

Preşedintele rus Vladimir "Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur", a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

"Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi", a spus Zelenski, potrivit AFP.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar, notează AFP.

"Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil", a declarat Zelenski pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este "de o importanţă vitală" pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, "o cifră minimă", potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. "Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front", a spus el, mai transmite sursa citată.

Vineri, Volodimir Zelenski a recunoscut de asemenea "limitele" armatei sale, care luptă "cu mare curaj" în faţa trupelor ruse, mai numeroase.

"Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate", a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de "aproape 1.200 de rachete ruse" şi "peste 1.500" de drone explozive de tip Shahed, scrie AFP.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dar ce treaba are NATO cu razboiul rusnac,

    ca doar este o alianta de aparare NUMAI a tarilior NATO,

    si eu cer la banca bani de a moaca si nu primesc  

    1. Exact. De unde pana unde am devenit noi mama ranitilor? Conflictul asta trebuia rezolvat la ONU, NATO trebuie sa protejeze NATO, nu sa se angajeze in razboaie proxy. Pe cat e treaba Indoneziei sau Braziliei, atat de mult trebuia sa fie si treaba NATO.

      Ne-am luat-o in cap sa eliberam Kosovo, Libia, Irak etc. Urasc ideile woke de demonizare a colonialismului, dar nici sa creezi noi colonialisme, ca NATO in ultimii 25 de ani. 

    Zeci de ani de pace a oferit NATO confortul cheltuielilor .Acum totul trebuieste sters si luat de la capat de data asta sacrificiul comunitatilor va fi cu mult mai mare .

    Poate și putin și zelenski fac AVC uri și scăpăm de război

    vai de capul lui cel prost. cica nato are de demonstrat. idiotul asta nu intelege ca fara armele si banii nato, ucraina era sub talpa rusilor pana acum?! daca nato nu l.a ajutat si nu aliatiul lor, sa spuna pe cine are aliat.

    Zele nu e cu tot creierul in cap.

    În curând se termina războiul din Ucraina. Rusia a învins. Frontul se muta în orientul mijlociu.

    Russia a învins deja Ukraina … Zelenski este terminat .. NATO nu are nici o treaba in Ukraina lui Puțin ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb