Zelenski: "Ucrainenii încep să recucerească teritorii"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2022

Sursă foto: Facebook / Volodimir Zelensky

Sursă foto: Facebook / Volodimir Zelensky

Forţele ucrainene sunt în ofensivă pe toată linia frontului, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters, adăugând că ucrainenii dispun de armament sofisticat furnizat de Occident şi au început săptămâna aceasta să recucerească teritorii ocupate de Rusia.

Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi să fugă pentru a scăpa cu viaţă şi a susţinut că ucrainenii contraatacă şi în Est, notează Agerpres.

"Confruntări militare active au loc acum pe toată linia frontului: în sud, în regiunea Harkov, în Donbas", a spus Zelenski.

La începutul războiului pe care l-a declanşat acum şase luni, Rusia a ocupat părţi mari din teritoriul Ucrainei, de-a lungul coastei Mării Negre, inclusiv la Herson, lângă peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Ucraina consideră că recucerirea terenului este vitală pentru a opri expansiunea rusă înspre vest, care ar putea bloca în întregime accesul la Marea Neagră.

Kievul nu a dat prea multe detalii despre ofensivă, dar Regatul Unit, aliat al Ucrainei, a comunicat că unităţile ucrainene din Sud au obligat forţele ruse să se retragă pe alocuri, defensiva rusă fiind relativ slabă.

Reuters nu a reuşit să obţină confirmarea independentă a avansului ucrainean, însă informaţii neverificate, fotografii şi filmări difuzate în mediile sociale par să indice că au fost recucerite mai multe sate şi au fost distruse obiective ruseşti din sudul Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova susţine însă că militarii ruşi au respins contraofensiva ucraineană, iar apărarea antiaeriană a doborât zeci de rachete în apropiere de Herson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că Rusia continuă să îşi aplice metodic planurile în Ucraina. "Toate obiectivele noastre vor fi atinse", a asigurat Peskov.

Die Zeit: Funcţionari ai Ministerului german al Economiei, suspectaţi de spionaj în favoarea Rusiei

Doi înalţi funcţionari din Ministerul german al Economiei, cu vederi proruse, au ajuns în atenţia serviciului de contrainformaţii, care în prezent investighează dacă aceştia au spionat sau nu în beneficiul Moscovei, a relatat ieri săptămânalul Die Zeit, citat de AFP.

Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) a deschis o anchetă, după ce membri ai ministerului respectiv au exprimat suspiciuni cu privire la doi înalţi funcţionari din acelaşi minister, responsabili cu delicata problemă a energiei, indică Die Zeit.

La solicitarea AFP, Ministerul Economiei şi Climatului de la Berlin nu a dorit să facă vreun comentariu.

Cei doi responsabili ar fi atras atenţia colegilor lor apărând poziţii proruse şi criticând decizii ale guvernului Olaf Scholz în materie energetică, în special suspendarea în februarie a gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

O analiză minuţioasă a parcursului lor profesional de către servicii a relevat că unul dintre cei doi suspecţi a efectuat o călătorie de studii în Rusia. Cei doi oficiali ar avea o "apropiere afectivă" faţă de Rusia, potrivit săptămânalului, care indică totuşi că serviciile nu dispun de nicio probă tangibilă.

Germania a fost zguduită în ultimii ani de mai multe cazuri de spionaj imputate Rusiei. Dependenţa celei mai mari economii europene de livrările de gaze ruseşti s-a dovedit a fi un punct slab pentru această ţară de la invazia rusă în Ucraina.

Serviciile germane au semnalat recent că ruşii ar spiona antrenamentele soldaţilor ucraineni în Germania.

Un fost angajat al unei companii de securitate informatică a fost condamnat la sfârşitul lunii octombrie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date despre Parlamentul german.

În aprilie, un om de ştiinţă rus a fost condamnat în Germania la un an de închisoare cu suspendare pentru că a spionat programul spaţial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzaţiile de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au deteriorat, de asemenea, relaţiile dintre ruşi şi germani chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina, conchide AFP.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. si europenii sa plateasca facturi la gaze si electricitate cu 300% mai mari.

    1. sa multumim rusilor pentru santajul energetic pe care il practica pentru a-si reface imperiul

      Cu cat recuceresc ucrainenii teritorii, cu atat scade puterea de santaj a rusilor.

      Si lasa, iarna trecuta nu era nici un razboi. Razboiul e scuza ca sa ascunda efectul restrictiilor din pandemie si a altor miscari gresite. Nu ar fi fost 300%, ar fi fost 250%... 

      Iarna trecuta santajul deja era pornit, cu multe opriri si diminuari de volume in ciuda asigurarilor ca sunt furnizorii model, deoarece erau frustrati de relatia cu ucrainienii si de faptul ca se taragana pornirea celei de a doua conducte din Baltica.

    Da, incep sa recucereasca vreo 2-3 satucuri pierzand peste 2000 de soldati pentru asta.

    1. Stai linistit nu recuceresc nimic, este doar propangada. Poate, poate ii mai crede cineva.

      Ucrainienii stau bine cu propaganda, rusii au lasat-o cam moale cu sutele de ucrainieni pe care ii elimina zilnic.

      Exact!

    Maine marile puteri se vor impaca cu Rusia, iar Ucraina va ramane datoare vanduta.

    1. Asa tarziu?

      Nu se mai impaca nimeni cu voi cateva zeci de ani!

      Esti naiv daca crezi ca tot ce zboara sa mananca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb