ZERO AMR Sobolewski, în situaţia să predea cheile BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2017

Sobolewski, în situaţia să predea cheile BVB

Ludwik Sobolewski ar trebui să predea, de astăzi, cheile Bursei de Valori Bucureşti (mai precis, cardurile de acces în birou, parolele de la calculator), dar şi bunurile furnizate de bursă - maşina, telefonul, laptopul.

În mod logic, mandatul său în fruntea BVB se încheie, la patru ani de la avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, după ce, vineri, a cincea şedinţă a Consiliului Bursei convocată pentru prelungirea mandatului CEO-ului polonez nu a întrunit cvorumul.

Patru membri ai CA-ului BVB au lipsit de la vot, la punctul privind mandatul lui Sobolewski, în ultimele patru şedinţe, arătând clar că îşi doresc ca acesta să plece.

Patru membri reprezintă jumătate din Consiliul Bursei, căruia, momentan, îi lipseşte al nouălea membru, după decesul lui Cristian Micu, în luna iunie.

Cu opoziţia a jumătate dintre şefii săi, Sobolewski putea să îşi dea demisia de onoare, după oricare dintre cele trei şedinţe premergătoare celei de vineri, în care nu a primit un nou mandat. Sobolewski ar fi plecat într-o oarecare glorie, mai ales că, potrivit contractului de mandat, i se cuvine un bonus de 170.000 de euro pentru 2017, performanţele fiindu-i comparate cu dezastrul din anii precedenţi.

A îndeplinit obiectivele, Sobolewski îşi vrea banii.

Surse din piaţă relatează faptul că Sobolewski îi pretinde directorului financiar Virgil Stroia să-i plătească bonusul, susţinând că nu este nevoie să fie aprobat de Consiliul de Administraţie, deşi aceasta a fost practica până acum.

Înfrigurarea lui Sobolewski în privinţa banilor s-ar putea să aibă un fundament, pentru că deşi contractul de mandat stabileşte criterii care îl îndreptăţesc să primească banii, totuşi aprobarea plăţii nu a avut loc în cuprinsul mandatului, ceea ce reprezintă o neglijenţă condamnabilă a bunului său prieten Lucian Anghel.

N-ar fi de mirare să asistăm la o mică păruială între cei doi.

Dar Sobolewski nu s-a retras în glorie.

El a venit la BVB în chip de "Mascul alfa", după cum s-a autointitulat, şi, în orgoliul său, a jucat toate cărţile pe mâna lui Lucian Anghel, care îi promisese că îi rezolvă să obţină un nou mandat.

De altfel, Lucian Anghel a încercat tot felul de tertipuri ca să se ţină de cuvânt - nu a convocat Consiliul până când acesta nu a fost completat, după demisia lui Radu Toia, cu Claudia Ionescu, apoi a adus o opinie juridică potrivit căreia administratorii care lipsiseră de la o şedinţă fuseseră, de fapt prezenţi.

În ciuda acestor găinării, Lucian Anghel nu a reuşit să schimbe strategia din mers, ci a ţinut-o langa, convocând cinci şedinţe cu acelaşi subiect, deşi ar fi trebuit să se lămurească din prima.

Aşa, cei patru ani la BVB se încheie în umilinţă pentru Sobolewki. Lipsa cvorumului la ultimele patru şedinţe echivalează cu o respingere a prelungirii mandatului său.

Nu e clar ce este mai rău.

Să pleci umilit de la Bucureşti sau cu scandal de la Varşovia?

Înainte să vină pe un cal alb în România şi să i se întindă covorul roşu, Sobolewski a fost dat afară de la Bursa din Varşovia, în ianuarie 2013, după ce i s-a reproşat că a propus emitenţilor să finanţeze un film în care juca iubita sa de atunci, actriţa Ana Szarek. Ca un făcut, filmul se intitula "Blestemul faraonului".

Atunci, Sobolewski a considerat că nu a greşit cu nimic şi a refuzat să demisioneze, astfel că a trebuit să fie îndepărtat în Adunarea generală, după ce, anterior, fusese suspendat din funcţie.

În ocazie, Mikolaj Budzanowski, Ministrul Trezoreriei din Polonia, a considerat că purtarea lui Sobolewski a fost "neetică" şi "ruşinoasă", potrivit Financial Times.

O caracterizare profetică. La Bucureşti, se petrece acelaşi lucru.

La suprafaţă însă, lucrurile ar putea să nu semene

Legea, normele şi bunul simţ ar putea să fie ignorate, aşa cum ne-a obişnuit grupul din jurul lui Sobolewski, încercând să forţeze situaţia. Dar, în mod normal, cazul este închis.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ludwik Sobolewski este o rusine a mandatului lui Lucian Anghel, dar el nu este toata rusinea acestui mandat.

    Sper sa plece amandoi. 

    Ultima fraza a articolului dovedeste ca stim cu ce fel de infractori avem de-a face - cititi actualizarea, in curind.

    1. Actualizarea exista deja, ne-a anuntat Make:Mandatul lui Sobolewski ramane in vigoare.

      Ce nu este clar?. 

      Ba nu, nu ramine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb