Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că se va opune până la capăt "acestui jihad anti-justiţie" şi a denunţat încălcarea Regulamentului parlamentar.
Politicianul a transmis ieri o adresă Biroului permanent, în calitate de deputat neafiliat, prin care susţine că cererea grupului parlamentar al PSD de revocarea a sa din funcţie nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate, iar revocarea trebuie făcută doar de liderul grupului parlamentar din care face parte.
Politicianul a spus: "Acum suntem în faza a doua - dorinţa unora de a pune mâna pe a treia funcţie în stat, prin tertipuri ilegale, încălcând regulamentul, negându-şi propriile decizii. Motivul l-aţi aflat în şedinţa celebrului grup parlamentar de ieri (n.r.marţi). Astăzi (n.r. ieri) au încercat să-şi nege propria decizie şi să schimbe, să revoce preşedintele Camerei Deputaţilor, chipurile făcând parte din grupul parlamentar al domniilor lor. Scopul - acelaşi: să modifice pe repede înainte legile anti-justiţie. Din păcate, Regulamentul Camerei spune foarte clar şi conform ceea ce se scrie şi în Constituţie, în art. 64, nu este vorba de mine, este vorba de ceea ce am făcut în ultimii 4 ani de zile şi până în noiembrie. Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formaţi în grupuri de interese, doresc să modifice legile penale în interesul lor. Acesta e motivul pentru care au depus o cerere neregulamentară. Reamintesc, Regulamentul Camerei este lege ordinară. O lege ordinară este respectată de toţi cetăţenii României".
Potrivit acestuia, Comitetul liderilor "a fost convocat ad-hoc", cu o solicitare făcută de grupul parlamentar al PSD.
"Dacă eşti exclus, atunci devii deputat neafiliat, conform art. 14 din legea ordinară pe care ei n-o respectă. Fac orice ca să pună mâna pe funcţii şi ca să-şi rezolve problemele lor personale. Acest tip de social-democraţie şi de politică trebuie să dispară din Parlamentul României. Şi eu mă voi bate până la capăt cu cei care cred că pot ocupa această funcţie şi de aici să schimbe toate legile în favoarea lor. Acele legi care sunt importante", a arătat Zgonea.
În opinia sa, "cel mai periculos în viaţă este să-ţi pună alţii în gură cuvinte şi din demnitatea funcţiei să încalci legea".
Zgonea a afirmat: "În Statutul PSD, care este construit pe baza legii partidelor politice, excluderea este deîndată. Chiar dacă tu conteşti, eşti exclus. Şi, dacă vei câştiga mai târziu în instanţă, vor hotărî ei dacă te mai repun în funcţie. Acest statut a fost aprobat de tribunal şi depus undeva la mijlocul lunii noiembrie. (...) Legalitatea este obligatorie dacă vrei să fii preşedintele Camerei Deputaţilor. Odată exclus pe 27 aprilie, eu mi-am pierdut toate calităţile, inclusiv din grupul parlamentar. Nu am comentat. Cum poate în 2016 un membru de partid să fie dat afară pentru delict de opinie? Dar, decizia este decizie, eu nu mai sunt membru al PSD, pe cale de consecinţă nu mai sunt membru al grupului parlamentar PSD. Sunt deputat neafiliat. Şi am atras atenţia Comitetului liderilor, care face ordinea de zi, că îi rog frumos să nu încalce legea şi că solicitarea grupului parlamentar al PSD este neregulamentară, adică ilegală. (...) Excluderea este imediată, îţi pierzi toate calităţile ca membru al PSD, dar funcţia pe care o ai în statul român n-o pierzi, pentru că Regulamentul este foarte clar. (...) Când m-au dat afară din partid au ştiut că pierd şi această funcţie (de preşedinte al Camerei Deputaţilor - n.r.) sau nu se pricep şi nu înţeleg legile decât în interes personal. Sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi respect Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu voi permite acest jihad anti-justiţie cât timp sunt în funcţie. (...) Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, să avem lucruri ilegale, adică neregulamentare".
El a precizat că mandatul de preşedinte al Camerei se poate pierde prin demisie sau prin pierderea drepturilor, el subliniind că nu se agaţă de funcţie, ci doreşte doar ca Parlamentul României să respecte legile.
"Încercarea lui Valeriu Zgonea de a se agăţa, prin tertipuri procedurale, de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este ridicolă şi tristă", se arată într-un comunicat al Partidului Social Democrat, care mai precizează: "Valeriu Zgonea a fost ales în această funcţie în calitatea sa de membru al PSD şi nu în virtutea unor calităţi personale speciale. Este regretabil că un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atât de importantă în statul român, şi-a pierdut complet decenţa, aruncând cu noroi şi făcând circ. PSD a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Valeriu Zgonea. Conform procedurilor legale, în perioada imediat următoare, PSD va desemna o nouă persoană pentru această funcţie".
• Neacşu: "Luăm în calcul o amânare a suspendării lui Zgonea de la şefia Camerei"
Social-democraţii iau în calcul să amâne suspendarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, până după alegerile locale, obiectivul partidului fiind câştigarea scrutinului din iunie, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.
"Observând cu câtă obstinaţie se ţine de scaun domnul Zgonea, cred că o să luăm o decizie în forul politic al partidului, sunt absolut sigur că ne vom aşeza mai mult pe campania electorală. Luăm în calcul o astfel de variantă (de amânare - n.r.), noi nu avem de gând să excedăm un scandal", a spus Neacşu, la Parlament, potrivit Agerpres. El a adăugat că subiectul revocării lui Valeriu Zgonea ar putea fi reluat după alegerile locale.
• Victor Ponta: "Vali Zgonea cred că astăzi greşeşte"
Fostul premier Victor Ponta a precizat ieri, într-o declaraţie de presă la Târgu-Jiu, că Valeriu Zgonea "greşeşte, pentru că până la urmă funcţia de preşedinte al Camerei este a unei majorităţi": "După cum ştiţi, nu am participat la deciziile conducerii PSD pentru că nu fac parte din conducere. Părerea mea ca om care îl cunoaşte pe Vali Zgonea de foarte mulţi ani - l-am sprijinit, eu l-am propus la funcţia de preşedinte - cred că astăzi greşeşte, pentru că până la urmă funcţia de preşedinte al Camerei este a unei majorităţi şi mi-e teamă că după ce că avem un guvern care e al nimănui, nu-l susţine nimeni, acum o să avem şi un preşedinte al Camerei pe care nu-l susţine nimeni. Avem primari pe care nu i-a votat nimeni, avem un preşedinte pe care nu ştie nimeni de ce l-a votat, deja intrăm într-o situaţie de absurd generalizat, acesta este singurul meu comentariu".
Întrebat despre faptul că se vehiculează că a acceptat deja funcţia de la Camera Deputaţilor, iar astăzi, la Slatina, în prezenţa lui Liviu Dragnea, va anunţa oficial acest lucru, Ponta a afirmat că deocamdată nu e nicio funcţie despre care să se discute.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 00:08)
sobolaneala psdista execrabila pe primele pagini informative pentru gloata. frumos de tot
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 04:45)
au inceput pesedeii sa respecte legile ? Vax albina
3. neica nimeni
(mesaj trimis de pomanagiul în data de 05.05.2016, 08:52)
"Avem un presedinte pe care nu stie nimeni de ce la votat"spune acest urmarit penal.Raspunsul nostru al celor care l-am votat este ca stim de ce nu l-am votat pe el pe Victor Ponta si el stie asta!
4. la puscarie
(mesaj trimis de pontiac în data de 05.05.2016, 11:52)
Adica eu care l-am votat n-am stiut ce-am votat mai arogantule [...]!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 12:38)
Cand conduc Socialisti tara o duce rau ?
6. Zgonea este un cretin sumbru
(mesaj trimis de eu în data de 05.05.2016, 15:41)
Nu stiu cum s-a putut ascunde atatia ani...