ZI DECISIVĂ PENTRU PNL Luptă pe două fronturi pentru alegerile anticipate

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2020

Luptă pe două fronturi pentru alegerile anticipate

Cabinetul Orban 2 ar urma să afle, astăzi, care va fi soarta sa. Fie va trebui să se reia prima procedură de desemnare a premierului - în cazul în care Curtea Constituţională va decide că există conflict între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament, fie va fi respins în urma şedinţei de plen a Legislativului, dacă în sală va exista cvorumul necesar de şedinţă, de 233 de deputaţi şi senatori.

Curtea Constituţională are programată la ora 11:00 dezbaterea celor două sesizări depuse de preşedintele interimar al Senatului - Titus Corlăţean - şi preşedintele Camerei Deputaţilor - Marcel Ciolacu, privind desemnarea de către Klaus Iohannis pentru funcţia de premier a lui Ludovic Orban care a fost demis prin moţiunea de cenzură adoptată de plenul Parlamentului în 5 februarie. Şefii celor două Camere ale Parlamentului consideră că preşedintele Iohannis împiedică func­ţionarea Legislativului şi Guvernului prin desemnarea unei persoane ce nu poate constitui o majoritate parlamentară pentru învestire şi care, practic, nu îşi doreşte să guverneze în acest moment.

În apărarea sa, preşedintele Klaus Iohannis a invocat situaţia din 2009, când Emil Boc a fost demis prin moţiune de cenzură, iar Traian Băsescu l-a desemnat tot pe Boc pentru formarea viitorului guvern.

Social-democraţii au anunţat, prin preşedintele interimar Marcel Ciolacu, că aşteaptă decizia CCR cu privire la sesizările înaintate, şi că, până când Curtea se va pronunţa, ei nu vor participa la şedinţa de plen în care se va vota învestirea Cabinetului Orban 2.

Decizia parlamentarilor social-democraţi a fost criticată atât de preşedintele PNL, Ludovic Orban, cât şi de preşedintele Klaus Iohannis care au susţinut că activitatea parlamentară nu se desfăşoară prin boicotarea şedinţelor de plen şi că gestul PSD nu reprezintă decât o nouă tergiversare, de către cei care au pierdut guvernarea în 10 octombrie 2019, a implementării voinţei cetăţenilor.

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituţională, a precizat că, dacă cvorumul de şedinţă nu este constituit, nu echivalează cu neînvestirea noului guvern Orban, ci procedura este amânată până când va exista un vot în plenul Parlamentului, iar cele 60 de zile se calculează cumulativ, fără perioada în care votul a fost amânat.

Lăzăroiu a mai spus că deputaţii şi senatorii PSD nu pot lipsi in corpore de la şedinţa de plen, deoarece aceasta trebuie condusă de unul dintre preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Titus Corlăţean şi Marcel Ciolacu sunt ambii de la PSD şi ar părea anormal ca ambii să îşi delege atribuţiile către vicepreşedinţii liberali pentru şedinţa de plen ce ar urma să aibă loc astăzi.

Rămâne de văzut care va fi poziţia Pro România, PMP şi UDMR, trei formaţiuni politice care, în ultima vreme, au intrat în dispută cu PNL. Iniţial, Pro România a spus, prin Gabriela Podaşcă, purtător de cuvânt al partidului condus de Victor Ponta, că formaţiunea politică se pregăteşte pentru alegeri anticipate odată cu alegerile locale. Acest lucru ar însemna că parlamentarii Pro România vor fi în sala de plen pentru a asigura cvorumul de şedinţă. Numai că prin prisma fricţiunilor din ultimele zile dintre Victor Ponta şi liberali, nimic nu mai pare sigur.

La fel se prezintă situaţia şi în cazul UDMR, unde o parte dintre parlamentarii maghiari nu îşi doreşte alegeri anticipate şi în cazul PMP, partid care s-a exprimat în ultimele două săptămâni împotriva anticipatelor, considerând că aceste alegeri ar da câştig de cauză doar celor de la PNL, PSD, USR şi Pro România, iar formaţiunile politice mici vor fi excluse din viitorul Legis­lativ.

În privinţa ALDE, lucrurile sunt la fel de tulburi. Odată cu demisia înaintată de Andrei Gerea din funcţia de vicepreşedinte al ALDE, mai mulţi parlamentari au declarat că doresc să se afilieze la grupul PNL, deoarece sunt nemulţumiţi de faptul că liderul Călin Popescu-Tăriceanu, după ce a ieşit de la guvernare şi a dat jos guvernul PSD, acum doreşte o nouă alianţă cu social-democraţii.

În aceste condiţii se pare că liberalilor le va fi destul de greu să întrunească astăzi cvorumul necesar desfăşurării şedinţei de plen pentru înves­tirea guvernului. Mai ales că deputaţii minorităţilor naţionale şi parlamentarii neafiliaţi niciunei formaţiuni politice au declarat, săptămâna trecută, că sunt dezamăgiţi de ceea ce s-a întâmplat la audierile miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate din Parlament.

Amintim că, în urma audierilor desfăşurate între 17 şi 19 februarie, din cei 16 miniştri propuşi au primit aviz pozitiv doar patru: Nicolae Ciucă - pentru şefia Ministerului Apărării Naţionale, Bogdan Aures­cu - pentru conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Adrian Oros - pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi Virgil Popescu - pentru portofoliul din fruntea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule presedinte,domnul Basescu nu este un exemplu demn de urmat.A adus politica romaneasca la cel mai jos nivel.M-am gandit ca dupa el toti vor incerca sa se obrazniceasca.Adica daca lui i-a mers....I-a mers atunci dar vedeti ce scor are acum partidul lui.Pe de alta pare nu o sa reusiti sa fiti ca el nici in o suta de vieti.Este totusi chestie de educatie.

    Tinind cont de spiritual gregar al poporului roman,

    Slaba calitate si chiar instabilitatea psihica a majoritatii politicienilor nostri ajunsi in posture de conducere, 

    Polarizarea totala si putem spune bolnava a spectrului politic, pentru evitarea hotarita a oricarui compromis, 

    Pentru ca politicienii stupizi, ajunsi la conducerea tarii, cu voluntarismul lor neghiob, sa nu faca alegeri parlamentare saptaminale,  

    Au elaborat o Constitutie care sa permita realizarea de alegeri anticipate numai daca fortele politice principale ale tarii ajung o intelegere clara ca acestea trebuie facute. 

    Se pare ca acesta intelegere n-a avut inca loc. Ca urmare nu vom avea anticipate si vom ramine in aceiasi bucla a demagogiei, minciunii, escrocheriei, a interlopilor, hotilor, tilharilor, a jafului, ba chiar a asasinilor, ca siguri politicienii nostri sunt si asasini, daca nu directi, atunci sigur morali. 

    De remarcat ca daca pesedeii au facut toate mizeriile posibile la adresa societatii, penelei nu se lasa nici ei mai prejos, dovedindu-ne ca si ei pot sa faca exact aceleasi mizerii. 

    Apare indreptatita spusa: 

    PSD, PNL, aceeasi mizerie!  

    Popor, 

    Gaseste-ti alti salvatori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb