ZIARUL BURSA

14 octombrie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Fermierii - sleiţi de secetă, în aşteptarea finanţărilor europene

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ Fermierii - sleiţi de secetă, în aşteptarea finanţărilor europene

GEORGE MARINESCUCompanii / 14 octombrie 2022

Crizele din ultimul an generate de explozia preţurilor din energie, de inflaţie, de problemele apărute în lanţul de aprovizionare cu fertilizanţi în urma războiului din Ucraina, peste care s-a adăugat seceta extremă care a afectat peste 850.000 de hectare (potrivit celei mai recente raportări emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) şi-au pus amprenta asupra afacerilor derulate de antreprenorii şi fermierii din mediul rural, care au constatat că veniturile le-au scăzut considerabil şi că, în foarte multe situaţii, profitul înregistrat tinde către zero.

Ioan Oneţ

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | IOAN ONEŢ, DIRECTORUL GENERAL ADJUNCT AL AFIR: "Asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor este acum, mai mult ca oricând, în atenţia fermierilor"

V.R.Companii / 14 octombrie 2022

Submăsura 17.1 pentru prime de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor este, astăzi, mai mult ca oricând în atenţia fermierilor, conform domnului Ioan Oneţ, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Domnia sa spune: "Această măsură are ca obiective încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă, respectiv stimularea fermierilor să beneficieze de asigurare şi extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societăţile de asigurare care în prezent pot afecta semnificativ performanţele exploataţiei agricole.

Raluca Dumitrescu

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | RALUCA DUMITRESCU, DEPUTAT: "Este important să avem un pilon de asigurare a culturilor în caz de secetă"

G.M.Companii / 14 octombrie 2022

Fermierii s-au săturat de discuţii sterile privind problemele cu care se confruntă şi aşteaptă ca soluţiile găsite de autorităţi să fie cât mai rapid implementate, a afirmat deputatul Raluca Dumitrescu (PSD), membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Eugen Scheuşan

EUGEN SCHEUŞAN, DIRECTORUL GENERAL AL ELECTROMAGNETICA: "Evoluţia către electromobilitate este inevitabilă"

EMILIA OLESCUCompanii / 14 octombrie 2022

Evoluţia către electromobilitate este inevitabilă şi, încet-încet, va învinge, este de părere Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, subliniind: "Personal, cred că, încet-încet, tehnologia automobilelor electrice va avansa, din toate punctele de vedere, inclusiv în sensul scăderii costului şi, implicit, al preţului de piaţă.

Redistribuirea injustă a avuţiei prin mijloace şi informaţii oficiale, de încredere

Gheorghe PipereaConsultanţă juridică / 14 octombrie 2022

Gheorghe Piperea

Una dintre marile manipulări la care suntem supuşi cu "ajutorul" informaţiilor oficiale este rata anuală a inflaţiei, situată azi la o zecime de punct de 16%. Chiar şi analiştii economici oficiali, care au comentat căldicel ştirea, au arătat că, fără intervenţia guvernului în plafonarea sau calmarea unori preţuri, inflaţia reală ar fi fost de peste 25%. Ca să nu mai vorbim că noi toţi, empiric şi intuitiv, vedem şi simţim că inflaţia este cu mult peste 30% faţă de anul trecut şi cu mult faţă de 45% faţă de 2019, anul pre-plandemic.

Iluzia deglobalizării

Cornel CodiţăEditorial / 14 octombrie 2022

Cornel Codiţă

Cei care cred că lumea a aruncat la coş globalizarea, doar pentru că s-a redus volumul gazelor care circulă pe conducte din Rusia către Germania şi restul Europei, pentru că Statele Unite sau UE au impus Rusiei, ori Chinei tot felul de restricţii în relaţiile economice şi în transferurile tehnologice sau pentru că discursurile naţionaliste fac din nou reţete electoral cîştigătoare, mai ales prin Europa şi America, ori îşi iau dorinţele drept realitate, ori suferă de o gravă miopie. Globalismul galopează frenetic pe întreaga planetă cu cei patru armăsari ai apocalipsei înhămaţi la trăsura sa: bidiviul distrugerii prin război, bidiviul distrugerii geo-biologice, bidiviul distrugerii economice şi, desigur, bidiviul distrugerii pe cale politică. Să-i cercetăm pe rînd şi să "pipăim" conturul întunecat al globalizării la acest început de secol XXI.

Marcel Boloş

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | MARCEL BOLOŞ, MINISTRUL INVESTIŢIILOR ŞI PROIECTELOR EUROPENE: "RePower EU - o soluţie pentru finanţarea modernizării sistemelor de irigaţii"

GEORGE MARINESCUCompanii / 14 octombrie 2022

Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de irigaţii şi investiţiile noi în acest tip de infrastructură necesară fermierilor din ţara noastră, prin prisma accentuării secetei cu care se confruntă culturile agricole în fiecare an, ar putea să fie finanţate din fondurile alocate de Comisia Europeană pe noul mecanism RePower EU, ce va fi inserat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a afirmat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ştefan Pădure

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | ŞTEFAN PĂDURE, PREŞEDINTELE APAR: "Deficitul comercial real pe sectorul agro-alimentar este de 8 miliarde euro"

G.M.Companii / 14 octombrie 2022

Deficitul comercial real din sectorul agro-alimentar din ţara noastră se ridică la 8 miliarde euro şi pentru reducerea acestuia autorităţile centrale trebuie să ducă o politică proactivă pentru viitoarea Politică Agricolă Europeană, deoarece ţara noastră trebuie să îşi găsească un loc bine definit în domeniul agricol, susţine Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).

Dumitru Nancu

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | DUMITRU NANCU, DIRECTORUL GENERAL AL FNGCIMM: "Am soluţionat 9.126 de cereri de finanţare din partea sectorului agricol"

V.R.Companii / 14 octombrie 2022

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a soluţionat 9.126 de cereri trimise către 20 de instituţii financiar-bancare după 9 septembrie - data la care a fost aprobată decizia Comisiei Europene privind cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat pentru sprijirea economiei ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, spune Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, făcând referire programul IMM Invest Plus - componenta Agro IMM Invest, destinată sprijinului sectorului agricol.

Petru Luhan

CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | PETRU LUHAN, GENERAL MANAGER EMAS BUSINESS CONSULTING: "Apelurile de proiecte au alocări prea mici"

G.M.Companii / 14 octombrie 2022

Este nevoie de o injecţie masivă de capital din fondurile europene pentru antreprenorii din mediul rural, pentru ca aceştia să îşi poată dezvolta afacerile, dar, deşi sunt alocate sume substanţiale din aceste fonduri, pe plan naţional alocările pentru fiecare apel de proiecte sunt prea mici, afirmă Petru Luhan, general manager al Emas Business Consulting.

Creşterea economică şi deciziile politice produc criza globală a biodiversităţii

RAPOARTE Creşterea economică şi deciziile politice produc criza globală a biodiversităţii

O.D.Miscellanea / 14 octombrie 2022

Intervenţia oamenilor asupra naturii produce mari pagube pe termen lung pentru toată lumea. Oamenii de ştiinţă consideră că natura este slab evaluată, iar tendinţa dominantă globală spre profiturile pe termen scurt şi creştere economică, fără a fi luate în considerare diversele valori ale naturii în deciziile politice, conduce la criza globală a biodiversităţii, reiese din două rapoarte de specialitate publicate pe Platforma Interguvernamentală privind Biodiversitatea şi Serviciile Ecosistemelor (IPBES), informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Sursă foto: Facebook / Ligia Deca

Ministrul Educaţiei promite mai multă flexibilitate în procesul de învăţare

O.D.Miscellanea / 14 octombrie 2022

Reformele din educaţie continuă, dar există promisiunea că măsurile intrate în vigoare vor fi păstrate urmând să fie evaluate ulterior. Ministru nou, idei noi. Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a anunţat că ia în calcul transformarea curriculumului la decizia şcolii în curriculum la decizia elevilor din oferta şcolii: "O adevărată reformă a sistemului educaţional din România ar trebui să înceapă cu un lucru esenţial - bucuria elevului şi a studentului de a merge la şcoală.

Plafonul european al preţului gazelor prinde greu contur

Plafonul european al preţului gazelor prinde greu contur

CRISTIAN DOGARUPolitică / 14 octombrie 2022

În urma reuniunii miniştrilor energiei de miercuri s-a decis, deocamdată, doar achiziţionarea de gaze în comun, pentru a se evita concurenţa între ţările membre, şi a revenit tema raţionalizării, pentru nu avea sincope în timpul iernii.

Încă o zi de scăderi pentru indici

BVB Încă o zi de scăderi pentru indici

SABIN S. BRANDIBURUPiaţa de Capital / 14 octombrie 2022

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat încă o zi în scădere, singurul indice care a înregistrat o evoluţie pozitivă fiind BET-FI. Indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o scădere de 0,92%, la 10.546 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a înregistrat o scădere de 0,42%, până la 2.007 puncte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 14 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 14 Octombrie 2022

Macroeconomie / 14 octombrie 2022

Preţurile de consum din SUA şi-au temperat creşterea anuală în septembrie 2022, până la 8,2%, de la 8,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după o stagnare în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo