Excedentul bugetar al Rusiei, înjumătăţit din cauza războiului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2022

Excedentul bugetar al Rusiei, înjumătăţit din cauza războiului

Excedentul bugetar al Rusiei s-a redus cu peste 50% în septembrie, deoarece veniturile ţării nu reuşesc să ţină pasul cu cheltuielile generate de războiul din ce în ce mai costisitor şi mai prelungit din Ucraina.

Datele preliminare raportate recent de Ministerul de Finanţe de la Moscova, preluate de Bloomberg, arată că surplusul fiscal al Rusiei a scăzut la 55 de miliarde de ruble (850 de milioane de dolari) în primele nouă luni din 2022, de la 137 de miliarde de ruble raportate în perioada ianuarie - august.

Tensiunea pe finanţele publice ale Rusiei s-a intensificat pe măsură ce guvernul sprijină economia, aflată în recesiune, şi alocă mai mult pentru acoperirea nevoilor armatei la aproape opt luni de la invazia Ucrainei de către preşedintele Vladimir Putin.

Cheltuielile Rusiei au crescut cu 19% în primele nouă luni din 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, aproape dublu faţă de ritmul de creştere a veniturilor bugetare.

Alexander Isakov, economist rus, declară citat de Bloomberg: "În cele trei luni care au mai rămas din acest an, Rusia va continua să înregistreze venituri mai slabe din tranzacţiile cu mărfuri. Colectarea taxelor non-petrol s-a îmbunătăţit, totuşi, pe măsură ce colectarea TVA s-a normalizat.

Deficitul bugetar al Rusiei va totaliza 2,6 trilioane de ruble anul acesta sau 2% din PIB, cu condiţia ca veniturile non-petroliere să rămână solide".

Veniturile din livrările de energie în străinătate, principalul venit de export al Rusiei, au avut de suferit după ce Rusia şi-a redus exporturile de gaz către Europa şi a continuat să vândă petrol cu discount faţă de preţurile pieţei.

În timp ce bugetul actual al Rusiei, aprobat înainte de război, prevedea un excedent pentru acest an, cel mai recent proiect presupune un deficit de 0,9% din Produsul Intern Brut, conchide Bloomberg.

Inflaţia din Germania, la un nou record

Rata inflaţiei din Germania a atins, în septembrie, un nou nivel record, în urma majorării preţurilor energiei şi alimentelor, arată datele Oficiului federal de statistică (Destatis), citate de DPA.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut în septembrie cu 10,9%, în ritm anual, de la un nivel de 8,8% în august. Nivelul inflaţiei în cea mai mare economie europeană este în linie cu estimările analiştilor. Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă ca indicele inflaţiei să rămână peste 10% în următoarele luni, notează Agerpres.

Şi în zona euro rata anuală a inflaţiei a ajuns, în septembrie, la nivelul record de 10%.

Conform Destatis, indicele anual al preţurilor de consum din Germania a urcat de la 7,9% în august la 10% în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării.

Cel mai semnificativ factor care a accelerat majorarea inflaţiei l-a reprezentat creşterea mare a preţurilor energiei, în condiţiile în care războiul din Ucraina a intensificat tendinţa. În septembrie, preţurile energiei au înregistrat un avans de 43,9% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţurile alimentelor au urcat cu 18,7%, iar costurile cu transportul au înregistrat un avans de 14%, conform Destatis.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Suddeutsche Zeitung, preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că nivelul persistent ridicat al inflaţiei este cea mai mare frână la adresa creşterii economice, iar ratele dobânzilor vor trebui să crească şi mai mult.

Chiar dacă analiştii se aşteaptă la recesiune în Germania, şeful Bundesbank nu crede că va fi un declin semnificativ.

Pentru acest an, Bundesbank estimează un avans al economiei Germaniei între 1,3% şi 1,5%, şi o creştere aproape de zero anul viitor.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 157,5 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 173,5 euro, iar la ora 12.05 atingea 159 de euro.

............................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a urcat cu 0,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,85 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a crescut cu 0,5%, la 87,68 dolari barilul la ora locală 08.06.

Exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu aproape 4% în septembrie, în urma declinului semnificativ al vânzărilor către Europa, arată un raport publicat ieri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), citat de Reuters. Luna trecută, exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 230.000 barili pe zi (bpd), la 7,5 milioane bpd, anunţă IEA.

Exporturile de ţiţei brut s-au diminuat cu 260.000 bpd, la 4,8 milioane bpd în septembrie, de la un vârf de 5,5 milioane bpd în aprilie. Exporturile de produse petroliere, cum sunt benzina şi motorina, au crescut cu 30.000 bpd, potrivit IEA.

............................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,4%, la 1.684 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.06, cea spot - cu 0,2%, la 1.675,74 dolari/uncie.

............................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 0,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,82 dolari/buşel la ora locală 08.04, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7%, la 6,88 dolari/buşel.

............................................................

Enel SpA din Italia a anunţat finalizarea vânzării subsidiarei sale din Rusia, ieşind din această ţară, transmite Reuters.

Cea mai mare companie europeană de utilităţi şi-a vândut întreaga participaţie deţinută la PJSC Enel Russia firmei Lukoil şi fondului de investiţii Gazprombank-Frezia, pentru aproximativ 137 milioane de euro, notează Agerpres.

Tranzacţia ar urma să aibă efecte pozitive asupra datoriei nete a Enel de aproximativ 610 milioane de euro şi un impact negativ asupra profitului net raportat de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Efectul contabil de 1,3 miliarde de euro nu va avea niciun impact asupra rezultatelor economice obişnuite, a precizat Enel.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Rusia, țară aflată în război, va avea un deficit bugetar de 2% anul ăsta. După ce economia a primit niște șocuri fabuloase. Și totuși doar 2% deficit bugetar.

    Spre comparație, Germania estimează un deficit bugetar de 4-5% PIB. România va avea în jur de 6%. Iar Ucraina 50% deficit bugetar. 

    1. Ia mai citeste o data articolul si daca tot nu pricepi sa-ti explice vreun mujic mai dezghetat...la minte ma refer ca fizic sunteti toti bocna in mujicia:-)...Deci Germania, anul asta crestere PIB intre 1.5 si 1.7% in timp ce in mujicia, scadere de 0.9%...si asta este estimarea Kremlinului care stim ca lor orice scadere le da cu plus:-)...cu alte cuvinte sunteti faliti si iarna nici nu a inceput

      Crestere de 1% la inflatie de 10%pana acum inseamna pierdere de 9% si asta iti explica orice pensionar care vrea indexare cu rata inflatiei sa nu piarda bani!

      La noi,6 plus 15 inflatie suprapus pe deficit de cont curent e gunoi,dar avem bbbmin ca sa putem sa ne indatoram sa cumparam arme! 

      cresterea economica se calculeaza in termeni reali, luand in calcul inflatia (de fapt, deflatorul). adica germania are crestere nominala de 11%, din care scadem inflatia de 10% si ramane 1% real.

      Nu stiu aurarii economie!

      Depinde care inflatie,daca ai facut raportarea in semestrul 1,inflatia era f mica,anul trecut ce sa vorbim(de Germania,nu Ro)

      Arieratele in Ro ale statului roman sunt colosale,am de incasat sume pana in 20.000 de la 2 firme serioase,una face apa canal si una renoveaza un penitenciar!

      Ma tin cu banii de 5 luni,folosind tertipuri bugetare! 

      Domnu cu haur,sunt privatizat din 1994,tu cred ca erai mic,mic de tot sau poate parintii tai doreau sa aiba un copil!

      Comenteaza la subiect daca ai o opinie! 

    Recesiunea economica in Europa sí cresterea

    de indatorare a tuturor tarilor europene este 

    o realitatea,

    CE se intampla la rusi nu ma intereseaza 

    1. Excedentul bugetar, fiti atenti la termeni, romania si ieuropa sunt doar pe deficite si deficite colosale...

      Si russia e pe foame, pe foame colosala!

      Aberezi. Ca un postac veritabil.

    Orice se intampla, rusnacii, atata o intorc pana le da cu plus.

    Sunteti ca aia cu imobiliarele sau ca politicienii din 2008, era criza peste tot, doar la noi nu era.

    Sunteti in groapa, marea tara, marele imperiu care nu-si poate construi niste drone, tot cumpara drone cu val! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb