Plafonul european al preţului gazelor prinde greu contur

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 14 octombrie 2022

Plafonul european al preţului gazelor prinde greu contur

În urma reuniunii miniştrilor energiei de miercuri s-a decis, deocamdată, doar achiziţionarea de gaze în comun, pentru a se evita concurenţa între ţările membre, şi a revenit tema raţionalizării, pentru nu avea sincope în timpul iernii.

Astfel, Comisia Europeană va stabili un nou pachet de măsuri din 18 octombrie, pentru a uşura impactul crizei energetice, printre care figurează achiziţionarea în comun de gaze până în 2023. Potrivit Politico, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că, astfel, se va evita un scenariu în care ţările membre "se întrec reciproc pe piaţă" şi vor creşte preţurile gazelor.

Pachetul de măsuri va include şi o propunere legislativă pentru un preţ de referinţă european la gaze, având în vedere că mai multe ţări au insistat în acest sens.

Simson a subliniat, însă, că preferinţa Comisiei rămâne aceea de a realiza reduceri de preţuri prin negocieri cu ţările exportatoare de gaze, deci nu e deloc sigur că vom avea prea curând un preţ plafonat la gaze.

La o conferinţă de presă după întâlnirea miniştrilor europeni, Kadri Simpson a făcut precizări suplimentare. "Vom vedea în weekend cum putem merge mai departe cu plafonarea preţurilor gazelor naturale pentru producerea de energie electrică - dacă există acest stadiu în care putem spune că există o mare majoritate a statelor membre în favoarea acestei măsuri".

România merge pe plafonare

Deşi nu a avut curaj să impună revenirea la preţurile reglementate la nivelul întregii economii naţionale şi s-a limitat la un plafon de preţ pentru consumatori şi IMM-uri, România face parte din grupul de state care doresc impunerea unui preţ de referinţă la nivelul UE.

România susţine introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice, a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

"Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanţa unor măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate în domeniul gazelor naturale şi energiei, precum şi a prezentării, de către Comisia Europeană, a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică", nota pe Facebook ministrul Energiei.

Ne pândeşte şi raţionalziarea consumului

Pachetul de măsuri discutat de miniştrii energiei include şi propuneri de îmbunătăţire a aprovizionării cu gaze între ţările membre în cazul penuriei în anumite părţi ale blocului comunitar.

O opţiune ar fi ca obiectivele de reducere a cererii de gaze să devină obligatorii, după cum declara comisarul UE pe energie, sugerând "măsuri suplimentare pentru a ne asigura că nivelul de economii este suficient" (în vară, statele membre au convenit să reducă în mod voluntar cererea de gaze cu 15%).

Hubul din Turcia îl poate înlocui pe cel din Germania

În lipsa gazului rusesc, europenii ar putea fi nevoiţi să negocieze cu Turcia în viitorul apropiat, după modelul achiziţionării recente de gaz lichefiat din China şi de petrol din India, resurse care veneau, însă, de fapt din Rusia.

Vorbind la un forum energetic de la Moscova, Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea redirecţiona fluxurile de gaze destinate conductelor Nord Stream către Marea Neagră, pentru a face din Turcia un important hub energetic pentru Europa.

"Am putea transfera volumele pierdute de-a lungul Nord Stream în regiunea Mării Negre şi în acest fel să facem principalele rute de furnizare a combustibilului nostru către Europa prin Turcia, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă există capacitatea financiară de a o implementa", a spus Putin.

Ieri, la întâlnirea din Kazahstan, de la Astana, Vladimir Putin i-a propus omologului său turc Tayyip Erdogan ca Moscova să exporte mai mult gaz prin Turcia, arată Reuters. Putin a declarat că Turcia a oferit cea mai fiabilă cale de a livra gaze către Uniunea Europeană şi i-a spus lui Erdogan că noul hub va fi "o platformă nu numai pentru livrări, ci şi pentru determinarea preţului, care ar putea fi reglementat cu uşurinţă la un nivel normal de piaţă, fără nicio tentă politică. Erdogan nu a răspuns în partea televizată a întâlnirii lor, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenţia rusă de presă RIA, spunând că ambii lideri au dispus o examinare rapidă şi detaliată a ideii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ideile proaste de la POLITICIENI,

    nu merge in economia reala 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb