EUGEN SCHEUŞAN, DIRECTORUL GENERAL AL ELECTROMAGNETICA: "Evoluţia către electromobilitate este inevitabilă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 octombrie 2022

Eugen Scheuşan

Eugen Scheuşan


Evoluţia către electromobilitate este inevitabilă şi, încet-încet, va învinge, este de părere Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, subliniind: "Personal, cred că, încet-încet, tehnologia automobilelor electrice va avansa, din toate punctele de vedere, inclusiv în sensul scăderii costului şi, implicit, al preţului de piaţă. Foarte mare parte din transport este urban, transport pe care acum îl fac şi trotinetele, deci evoluţia către electromobilitate este inevitabilă".

Compania este prezentă la Salonul Auto Bucureşti, care se află în desfăşurare până în 16 octombrie. Eugen Scheuşan ne-a spus, în cadrul unui scurt interviu, că Electromagnetica are expuse la târg în principal două game de produse - staţiile de încărcare de mai multe tipuri pentru diverse aplicaţii şi piese şi subansamble din masă plastică, pe care compania le are contractate cu mari producători auto. De staţiile de încărcare s-au arătat interesate mai ales persoane fizice, dar şi câteva service-uri auto, ne-au declarat reprezentanţii companiei.

Toate aceste tipuri de echipamente sunt deja montate la beneficiari din ţară. Directorul Electromagnetica subliniază că majoritatea beneficiarilor de staţii pentru încărcarea în curent continuu este reprezentată în special de unităţile administrativ-teritorale: "Dacă o staţie de încărcare tip 2 de curent alternativ costă în jur de 2000 de euro, una în curent continuu ajunge şi la 20.000 de euro. Staţia de curent alternativ poate fi programată să livreze orice putere, până la 42 de kW, cele mai multe fiind programate la 22 de kW. În cazul persoanelor fizice, depinde cât de mult permite branşamentul la distribuţia de electricitate".

Întrebat dacă Electromagnetica are în plan lansarea unor noi modele de staţii de încărcare electrică, Eugen Scheuşan ne-a spus că, în permanenţă, compania are în vedere lansarea unor noi staţii, urmărind în principal scăderea costului de fabricaţie: "Din păcate, în industria românească nu prea mai există furnizori de subansamble şi nici măcar de organe de asamblare, ceea ce înseamnă că trebuie să apelăm foarte mult la importuri".

Printre obiectivele companiei se află şi derularea de proiecte prin programul PNRR, în care există un punct exprimat clar privind electromobilitatea şi staţiile de încărcare. România are trecut în planul înaintat Comisiei Europene şi aprobat de aceasta un asemenea punct în care este vorba de zeci de mii de staţii care se pare că vor fi achiziţionate unitar sub egida Ministerului Dezvoltării, ne-a spus, recent, Eugen Scheuşan.

Electromagnetica a fost printre primele companii autohtone care, sub brandul ELMotion, a proiectat şi construit astfel de staţii, începând cu anul 2017. În acest moment are 12 tipuri de staţii de încarcare, inclusiv cele pentru încarcare rapidă (ajungând până la 100 kW).

În incinta parcului Electromagnetica, a fost dezvoltat un hub de încărcare cu 45 de staţii de tip Fast Charge AC + DC şi staţii de încărcare AC la care sunt încărcate autovehicule electrice. Acest proiect are mai multe avantaje, de la furnizarea de energie electrică pentru autovehicule electrice până la validarea soluţiilor tehnice, atât pentru partea de hardware, cat şi pentru cea de software.

Până în prezent, compania a vândut 170 de staţii de încărcare maşini electrice ELMotion Power 22kW şi 85 de staţii de încărcare rapidă maşini electrice SIVE DC 50kW şi AC 22kW/AC 43kW, în producţie fiind alte 90 de staţii de încărcare.

Pentru a veni în sprijinul deţinătorilor de autovehicule hibrid/electrice a fost dezvoltat şi software-ul ELMotion, care permite identificarea staţiilor de încărcare la nivel naţional şi a disponibilităţii acestora. Aplicaţia se poate instala pe telefoanele mobile din Google Play şi AppStore.

Eugen Scheuşan ne-a precizat: "Suntem singura companie din România cu adevărat producătoare de staţii de încărcare, stăpâni pe această tehnologie şi în amănunt cunoscători. Acum, în paralel cu afacerea de producere şi vânzare a staţiilor, am dezvoltat şi o aplicaţie pe telefonul mobil, o altă preocupare a noastră fiind preluarea în exploatare a acestor staţii, pentru că sunt foarte mulţi care au montat staţia şi apoi au descoperit că una este achiziţia şi alta exploatarea acesteia. Am instalat sistemul nostru de gestiune a staţiilor de încărcare, putând astfel stăpâni fenomenul de tranzacţii comerciale cu electricitatea destinată încărcării automobilelor şi preluăm şi serviciile de mentenanţă".

"Evoluţia către electromobilitate este inevitabilă"

În ceea ce priveşte necesarul de electricitate din România, directorul Electromagnetica subliniază că ţara noastră îşi propune ca, "într-un viitor încă nedefinit", să pună în funcţiune şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, având în plan şi dezvoltarea de resurse verzi, în principal centrale eoliene şi solare: "În acest context, în circa zece ani probabil că vor fi create şi premisele posibilităţii de alimentare a electromobilităţii. Este o perioadă nefericită în care poate că România s-a grăbit cu renunţarea la producţia de electricitate pe bază de cărbune, gaze şi păcură. Va trebui să investim în noi capacităţi energetice. Personal, consider că cea mai importantă şi degrabă a fi făcută este completarea capacităţii de la Cernavodă. A doua foarte importantă soluţie ar fi realizarea Centralei de pompaj Tarniţa-Lăpuşeşti, urmată de alte capacităţi de genul acesta, fie eoliene ori solare, pentru care România s-a dovedit a fi un teren propice".

Electromagnetica nu intenţionează să-şi extindă investiţia pe partea de producţie de energie electrică, după cum ne-a spus Eugen Scheuşan: "Nu avem planuri în acest domeniu până când nu vedem că se fac nişte paşi hotărâtori în favorizarea unor astfel de investiţii. Acum avem zece microhidrocentrale în bazinul râului Suceava şi poate că am investi şi în alte astfel de obiective dacă taxele pe apa turbinată nu ar fi cele de azi şi dacă s-ar crea unele facilităţi foarte clare ca să nu avem dispute cu autorităţile locale".

Electromagnetica este o societate 100% românească, înfiinţată în anul 1930, şi îşi desfăşoară activitatea în mai multe domenii, cele mai importante fiind activităţile din sectorul eficienţei energetice: producerea de corpuri, sisteme şi soluţii de iluminat cu LED; staţii de încărcare automobile electrice. De asemenea, este orientată către producţia de energie verde şi tehnologii destinate creşterii eficienţei energetice. Electromagnetica este producător de energie electrică din surse regenerabile de energie hidro, având în portofoliu zece microhidrocentrale amplasate în bazinul râului Suceava, cu o putere instalată de 5,5 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb