• UPDATE 11: Premierul interimar: "Indiferent cât voi servi în această funcţie mă voi implica total"
Cătălin Predoiu a declarat: "În această seară voi avea o videoconferinţă cu prefecţii".
"Cred că pentru funcţia de premier e indicată o persoană care să o poată duce. Indiferent cât voi servi în această funcţie mă voi implica total", a adăugat acesta.
-----------------
• UPDATE 10: Predoiu: Solicit continuarea activităţii cu calm şi bună credinţă
Cătălin Predoiu a precizat, în cadrul primei conferinţe de presă ca premier interimar: "Am acceptat acest mandat cu speranţa că voi contribui la stabilitate. Guvernul interimar nu va adopta ordonanţe sau proiecte de lege. Solicit continuarea activităţii cu calm şi bună credinţă".
-----------------
• UPDATE 9: Crin Antonescu: Cea mai sănătoasă decizie ar fi ca şi preşedintele să demisioneze
Crin Antonescu a declarat că USL a cerut preşedintelui demisia, iar dacă acesta nu acceptă, să declanşeze alegeri anticipate.
"L-am asigurat pe preşedinte că nu vom intra acum la guvernare. Noi nu vom vota niciun Guvern tocmai pentru a ajunge la anticipate. Avem nevoie de o relegitimare a clasei politice", a adăugat acesta.
-----------------
• UPDATE 8: Şedinţă de Guvern, susţinută de Predoiu
Premierul interimar Cătălin Predoiu a convocat pentru ora 17:00 o discuţie informală cu membrii cabinetului Boc. La finalul acestei întâlniri, Predoiu va susţine o declaraţie de presă.
-----------------
• UPDATE 7: Diaconescu: Ne dorim ca viitorul guvern să intre cât mai repede în activitate
Cristian Diaconescu a declarat, la Palatul Cotroceni: "UNPR susţine actuala coaliţie. Ne dorim ca viitorul guvern să intre cât mai repede în activitate. Acum nu avem nevoie de instabilitate politică".
-----------------
• UPDATE 6: Predoiu, premier interimar
Fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, Cătălin Predoiu, a fost numit în poziţia de prim-ministru interimar de către preşedintele Traian Băsescu, în urma demisiei întregului Guvern.
--------------------
Surse politice: Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, cele mai mari şanse să fie noul prim-ministru
-----------------
• UPDATE 5: Indicii BVB, în picaj după demisia lui Boc
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut puternic în urma anunţului depunerii mandatului de către primul-ministru Emil Boc.
Astfel, la ora 11:30, Indicele BET a scăzut cu 2,25%, indicele compozit, BET-C, a scăzut cu 1,67%, iar indicele societăţilor de investiţii financiare, plus Fondul Proprietatea, BET-FI, a coborât cu 2,78%.
--------------------
• UPDATE 4: Băsescu a amânat consultările
Preşedintele Traian Băsescu a amânat consultările programate astăzi la Cotroceni în urma demisiei premierului Boc.
---------------------
• UPDATE 3: Cristian Pîrvulescu: Băsescu nu mai are, în acest moment, o majoritate
Pentru postul de prim-ministru, preşedintele Traian Băsescu are deja, cel mai probabil, o propunere, asta fiind şi motivul întâlnirii de săptămâna trecută de la palatul Cotroceni dintre Băsescu şi Boc, potrivit lui Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei ProDemocraţia.
Conform domniei sale, preşedintele va desemna un premier, foarte probabil un tehnocrat, fiind dintre aceleaşi nume vehiculate şi acum 3 ani, la căderea primului Guvern Boc. Cristian Pîrvulescu a adăugat că, dacă Guvernul nu întruneşte o majoritate parlamentară, atunci se intră în discuţiile alegerilor anticipate, după care urmează o a doua nominalizare, care, dacă la rândul său este respinsă, în 60 de zile se pot întruni condiţiile pentru alegeri anticipate.
Preşedintele APD a mai precizat că partidele de la guvernare nu sunt, în acest moment, interesate de anticipate, cu excepţia UDMR, iar că preşedintele Băsescu nu mai are, în prezent, o majoritate.
------------------
• UPDATE 2: Numele vehiculate pentru postul de prim-ministru
Printre numele vehiculate de către sursele politice pentru postul de premier se numără viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu, directorul SRI, George Maior, directorul CNDD, Călin Georgescu, şi consultantul Ionel Blănculescu.
• Claudiu Lucaci: Nu este posibilă o negociere serioasă pentru un guvern de tranziţie
Comentatorul politic, Claudiu Lucaci, a declarat că depunerea mandatului este începutul unei crize politice şi guvernamentale în ţara noastră, adăugând că: \"Existau deja, de câteva zile, semnele unei crize politice majore prin greva parlamentară declanşată de opoziţie\".
Domnia sa consideră că gestul domnului Boc este, mai curând, o mişcare tactică, convenită cu preşedintele Traian Băsescu, prin care îşi propun să câştige timp şi să faciliteze partidului aflat la guvernare posibilitatea de repliere rapidă până la alegerile din vară.
Claudiu Lucaci se aşteaptă, astfel, ca domnul Boc să rămână interimar câteva luni, aşa cum s-a întâmplat şi în toamna lui 2008, împreuna cu miniştrii actuali şi să pregătească organizarea alegerilor la termen sau anticipate, singura preocupare reală a politicienilor fiind pregătirea pentru alegeri, motiv pentru care comentatorul politic nu vede posibilă nicio negociere serioasă între principalele partide parlamentare pentru un guvern de tranziţie.
Astfel, în opinia dl. Lucaci, propunerile de nominalizări pentru un viitor prim-ministru sunt improbabil să fie acceptate de opoziţie, care poate bloca în Parlament validarea unui nou Guvern.
• Ionel Blănculescu: Scopul unui guvern tehnocrat este relansarea economică
Printre numele vehiculate de presă pentru funcţia de premier se numără analistul economic Ionel Blănculescu.
Domnia sa ne-a declarat că ia în considerare această propunere, atât timp cât există în spaţiul public. Ionel Blănculescu ne-a precizat că dacă ar prelua funcţia de prim-ministru, relansarea economică ar trebuie să fie concentrată pe eliminarea evaziunii fiscale şi a fraudării banului public.
Analistul economic a adăugat: \"Aş reduce TVA (n.r. taxa pe valoarea adăugată) la 19%, iar la produsele de bază la 5-10%. Aş trece Garda Financiară în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, aşa cum este în Italia\".
Scopul unui guvern tehnocrat nu este să facă alegeri anticipate, ci să se axeze pe relansarea economică şi pe disciplina fiscală, potrivit domniei sale.
-----------
• UPDATE: Boc şi-a depus mandatul
După şedinţa de guvern din această dimineaţă, premierul Emil Boc a anunţat depunerea mandatului său.
În urma declaraţiei sale, Emil Boc a precizat că România a încheiat anul 2011 cu creştere economică şi având stabilitate financiară şi economică, adăugând că a fost nevoit să ia decizii foarte grele în ultimii 3 ani.
-------------------------
Premierul Emil Boc a declarat astăzi, în cadrul şedinţei de Coaliţie, că este gata să demisioneze, potrivit surselor media.
1. Evenimentele se precipita..
(mesaj trimis de C.A. în data de 06.02.2012, 11:48)
daca update-le Bursa on-line sunt corecte, atunci ezitarea prezidentiala spune multe... Indiferent de ezitarea prezidentiala si amanarea consultarilor cu opozitia, protestatarii din agorele improvizate cer in continuare demisia presedintelui actual al Romaniei. Va sugeram sa coroborati cererile de demisie a presedintelui actual ,adept al Statelor Unite Europene si formarea ,reala, a unui formidabil Bloc Politic Chinezo-Rus, Care tine in mana viitorul grupului european de state..Si al SUA...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2012, 12:02)
Domnul Boc, a facut POC!.