Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă referitoare la desfăşurarea exerciţiului naţional "Seism 2018", că nu au fost întârzieri de reacţii, dar că există anumite aspecte în legislaţie care trebuie corectate, pentru a facilita o intervenţie mai rapidă.
"De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, poate că uneori lipseşte o hârtie. Ideea este - şi asta e parte din exerciţiu - cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele, care au apărut când s-a intrat în ţară, foarte rapid. Am avut sprijin foarte bun de la vamă, de la Poliţia de Frontieră. Nu a fost nicio problemă", a spus secretarul de stat în MAI, prezent la Ciolpani, unde este sediul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
Oferind un alt exemplu, Raed Arafat a declarat că medicii străini care ajung în ţară nu au drept de liberă practică, dar că acest aspect s-a rezolvat printr-o "procedură foarte rapidă", care le asigură temporar acest drept. În condiţii obişnuite, acordarea dreptului de liberă practică ar presupune câteva săptămâni. Secretarul de stat a explicat că acest aspect trebuia soluţionat, deoarece cadrele medicale respective, chiar dacă participă la o simulare, sunt implicate în întocmirea documentelor.
Arafat a mai declarat că în exerciţiu sunt mobilizaţi 750 de pompieri, dar că numărul real al persoanelor implicate se ridică la nivelul câtorva mii, având în vedere că participă şi Poliţia, Jandarmeria, Aviaţia, Ministerul Apărării, autorităţile locale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acestora li se adaugă 600 de simulanţi, dar şi persoanele care pregătesc scenele sau machiajul. Ultimul bilanţ (simulat) al exerciţiului Seism 2018, derulat de autorităţile din România, arată că peste două mii de persoane şi-au pierdut viaţa, 7.250 sunt dispărute şi 130.000 de persoane au fost afectate. De la ora 19.00, se va organiza a treia tabără de sinistraţi, cu o capacitate de 600 de persoane, pe Arena Naţională.