ZIUA EUROPEI, MARCATĂ DE CONFLICTUL DIN UCRAINA Unitate, solidaritate şi pace - priorităţile politicienilor români

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2022

Unitate, solidaritate şi pace - priorităţile politicienilor români

Războiul din Ucraina este unul îndreptat împotriva valorilor europene, au afirmat politicienii români cu prilejul Zilei Europei, ei reiterând necesitatea creşterii capacităţii de reacţie a Uniunii Europene la orice tip de ameninţare la adresa statelor membre.

"Actualul război este şi unul îndreptat împotriva tuturor principiilor şi valorilor europene care constituie esenţa şi liantul construcţiei europene - democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale. Lecţiile învăţate din istoria noastră ne-au arătat că, în absenţa principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper şi paşnic. (...) Ziua Europei ne găseşte anul acesta într-un context complet redefinit.

După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la graniţele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existenţa Uniunii, când este pusă la încercare însăşi capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcţia europeană: pacea. Menţinerea păcii a reprezentat constanta Europei ultimelor decenii, o garanţie a stabilităţii care ne-a permis să atingem un nivel de prosperitate fără precedent la nivelul Uniunii. (...) Din păcate, unda de şoc a războiului neprovocat şi ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în faţa unei realităţi radical diferite de cea în care am acţionat până în prezent", a declarat Klaus Iohannis.

Unitate, solidaritate şi pace - priorităţile politicienilor români

Domnia sa a precizat că liderii Uniunii Europene trebuie acum să aibă aceeaşi conştiinţă vizionară pe care au avut-o personalităţile fondatoare ale Uniunii, fiind nevoie de o adaptare rapidă, o regândire a modului în care pun în slujba obiectivelor resursele de care dispune UE şi de o ajustare a priorităţilor de acţiune la marile provocări contemporane.

"Ameninţarea Federaţiei Ruse la adresa securităţii euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă şi astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilităţii capabilităţilor şi mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO. Uniunea trebuie să ofere un sprijin susţinut pentru întărirea rezilienţei Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei, care se confruntă cu provocări dramatice pentru securitatea şi stabilitatea lor. Sprijinul şi susţinerea partenerilor din Balcanii de Vest rămâne, de asemenea, o prioritate", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a arătat că sunt necesare resurse adecvate pentru a consolida capacitatea de a gestiona provocările complexe ale prezentului şi viitorului, care depăşesc sfera militară convenţională şi se extind la spaţiul cibernetic şi la ameninţări de tip hibrid. El a menţionat că e nevoie de investiţii semnificative în educaţie şi dezvoltarea aptitudinilor digitale, dar şi de mobilizarea efortului comun la nivel naţional pentru a avea un mediu sănătos. De asemenea, provocarea asigurării securităţii alimentare va reclama o acţiune eficientă în direcţia reducerii dependenţelor la nivelul Uniunii Europene, dar şi pentru sprijinirea Ucrainei şi a ţărilor celor mai vulnerabile, a mai spus preşedintele Iohannis.

"Criza actuală a relevat şi necesitatea întăririi securităţii energetice a Uniunii Europene. Valorificarea resurselor din Marea Neagră, investiţiile în noile tehnologii în domeniul energiei nucleare şi în producerea de energie regenerabilă, precum şi demersurile de consolidare a conectivităţii energetice vor permite României să contribuie activ la eforturile europene în materie, asumând un rol de pol regional de securitate energetică", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că, la 15 ani de la aderarea la UE, naţiunea noastră a demonstrat că este dinamică, profund pro-europeană, capabilă de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu şi a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană şi protejarea drepturilor omului.

Apărarea păcii - primordială pentru premierul Nicolae Ciucă

Unitate, solidaritate şi pace - priorităţile politicienilor români

Dacă până de curând gândurile noastre se îndreptau mai degrabă către prosperitate, către dezvoltare economică, iată că azi, din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, la graniţele noastre, la graniţele Uniunii Europene, revenim la viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii noastre, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă, reiterând primele cuvinte din Declaraţia Schuman din 9 mai 1950: "Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă".

"Acum, când spectrul războiului ameninţă din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate şi face toate eforturile pentru apărarea păcii. Unitatea şi coeziunea statelor membre, coerenţa reprezentării intereselor noastre prin instituţiile UE sunt susţinute prin umanitatea arătată de cetăţenii noştri. Iar românii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care şi-au deschis uşile caselor pentru refugiaţii ucraineni, că valorile pe care le împărtăşim la nivel european sunt reale, că solidaritatea este calea dezvoltării noastre împreună. Născută ca un nucleu al păcii şi solidarităţii, Uniunea Europeană s-a dezvoltat, s-a consolidat, a depăşit provocări economice şi sociale majore de-a lungul celor peste şapte decenii de existenţă. Graţie mobilizării la nivelul Uniunii, România şi toate celelalte state membre au beneficiat de răspunsul european comun la criza provocată de pandemie, iar mecanismul european de redresare şi rezilienţă reprezintă un preţios punct de sprijin pentru perioada următoare. Toate aceste eforturi merg în direcţia consolidării proiectului european, cu deschidere spre ceea ce îşi doresc cetăţenii statelor membre", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a precizat că propunerile conturate în ultimele luni, pe baza dezbaterilor şi dialogului cu cetăţenii în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei indică o gamă largă de preocupări pentru perioada următoare, de la schimbările climatice la sănătate, consolidare economică, locuri de muncă, gestionarea migraţiei şi rolul construcţiei europene în plan global.

"România are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunităţile de dezvoltare în beneficiul cetăţenilor săi. La cele 40 de miliarde de euro - bani europeni deja prezenţi în economia ţării noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizării şi recuperarea decalajelor de dezvoltare economică faţă de partenerii noştri vestici. Provocările acestei perioade determină ca solidaritatea statelor membre să se manifeste şi faţă de ţările cu perspective de integrare europeană - Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Iar răspunsul comun care a coagulat în acest context statele membre demonstrează consolidarea proiectului european, din care şi România face parte", a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

El a mai menţionat că, în cei 15 ani de la aderare, pe care îi sărbătorim în acest an, românii s-au bucurat şi au demonstrat că merită să fie parte a construcţiei europene, confirmând vocaţia noastră de popor ataşat valorilor democratice.

Marcel Ciolacu: "Fără UE, am fi total irelevanţi"

Unitate, solidaritate şi pace - priorităţile politicienilor români

Românii sunt printre cei mai pro-europeni dintre cetăţenii Uniunii Europene şi politicienii au datoria să păstreze această situaţie, prin rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii de pe bătrânul continent, a precizat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD.

Liderul social-democrat susţine că unul dintre motivele pentru care a fost fondată Uniunea Europeană a fost tocmai acela de a pune capăt războaielor care au măcinat-o întreg secolul trecut.

"Din această perspectivă, conflictul de la graniţele ţării noastre este o dovadă în plus a importanţei capitale pe care o are apartenenţa României la Uniunea Europeană, dar şi la NATO. De Ziua Europei trebuie în primul rând să transmitem un mesaj clar împotriva celor care contestă beneficiile acestei apartenenţe. Fără UE, am fi total irelevanţi. E o iluzie să crezi că poţi să faci ceva singur, de aceea este foarte important să păstrăm un context european stabil şi să combatem curentele extremiste şi populiste", a declarat Marcel Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor afirmă că, pentru a trece peste actuala perioadă dificilă cu care se confruntă cetăţenii din statele membre ale UE, este nevoie de un plan de acţiune comun, care să însemne protejarea tuturor cetăţenilor europeni- fie că sunt germani, francezi, spanioli sau români.

Cu prilejul Zilei Europei, liderul PSD l-a criticat dur pe preşedintele rus Vladimir Putin, din cauza paradei militare ce a avut loc ieri la Moscova.

"E o sfidare faţă de întreaga lume şi îşi continuă parcursul de dictator domnul Putin. Cu certitudine este un dictator şi un criminal de război. Nu mă aştept la nimic din partea lui şi nici nu mă interesează ce face. Ţara noastră nu este într-un conflict direct cu Rusia. România e membră NATO şi în funcţie de ce va decide NATO, aşa vom face", a declarat Marcel Ciolacu, în faţa sediului PSD.

Întrebat când va adera ţara noastră la Zona Euro, liderul social-democrat a spus că deocamdată nu îndeplinim indicatorii necesari pentru acest lucru şi că prioritatea decidenţilor politici de la Bucureşti este primirea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi în OECD.

"Din câte ştiu eu, erau cinci criterii(n.red. - pentru aderarea la Zona Euro). Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la Zona Euro. În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi; două sau trei criterii le-am pierdut. (...) Prioritatea noastră în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD. Cred că sunt două lucruri ambiţioase", a declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că şi aderarea la zona euro se numără printre priorităţi, dar că acest lucru se va întâmpla după stingerea conflictului din Ucraina, când ţara noastră va avea spaţiul fiscal necesar pentru a atinge toţi indicatorii solicitaţi de oficialităţile de la Bruxelles.

Uniunea Europeană - un sistem politic, care ne garantează pacea

Unitatea şi solidaritatea sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene, conform Declaraţiei lui Robert Schuman în urmă cu 72 de ani, susţine Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

"În contextul agresiunii ilegale şi neprovocate a Rusiei în Ucraina, UE a demonstrat spiritul european prin solidaritatea, unitatea şi răspunsul solidar al statelor membre arătate Ucrainei. Crearea pieţei comune a cărbunelui şi a oţelului a asigurat pacea, stabilitatea şi prosperitatea în Europa. Două lucruri fundamental liberale: producţia comună şi, mai târziu, comerţul liber, au salvat şi au condus la cea mai puternică comunitate economică. Astăzi, soluţiile pentru oprirea războiului din Ucraina rezidă în aceleaşi două instrumente: independenţa energetică a Uniunii Europene şi oprirea totală a comerţului cu Rusia", a scris, pe pagina oficială de Facebook, Florin Cîţu.

Preşedintele Senatului şi-a încheiat mesajul postat de Ziua Europei cu un citat din Declaraţia lui Robert Schuman din 9 mai 1950: "Pacea mondială nu va putea fi salvgardată fără eforturi creatoare pe măsura pericolelor care o ameninţă".

Astăzi, când Vladimir Putin atacă fără discernământ Ucraina, vedem şi simţim - poate mai bine ca oricând - ce înseamnă pentru România apartenenţa la Uniunea Europeană, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR.

"Suntem parte a unei comunităţi de valori, parte a unei pieţe comune, care ne garantează bunăstarea, şi parte a unui sistem politic, care ne garantează pacea. USR nu va abdica niciodată de la principiile europene şi se va opune oricărei tentative de erodare a încrederii în Uniunea Europeană", a spus liderul USR.

El a menţionat că pacea şi prosperitatea au fost şi vor fi mereu idealuri pentru care trebuie să ne luptăm zi de zi şi pe care trebuie să le asigurăm generaţiilor următoare.

"«Dincolo de diferenţe şi graniţe geografice se găseşte interesul comun», spunea unul dintre părinţii ideii Europei unite, Jean Monnet. Vorbele sale trebuie să ne ghideze acţiunile şi azi", a precizat Cătălin Drulă.

Preşedintele interimar al USR a mai spus că, de Ziua Europei, gândurile noastre trebuie să se îndrepte către fraţii noştri europeni din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia şi că locul acestor state este alături de noi, în Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Politicienii romani niste lasi si mincinosi.. Ati indatorat tara la straini, ati vandut tara la straini pe bani putini... Sa va fie rusine la toti...

    > pol de securitate energetica

    Traducere: noi producem energia si ramane cu poluarea, altii o cumpara. 

    > hub de securitate 

    Traducere: noi ne asumam riscul ca sa fie europenii linistiti. 

    > Fără UE, am fi total irelevanţi. 

    Cu elita de azi suntem deja total irelevanti. 

    si buzunarele umflate de pensii si salarii speciale- priorităţile politicienilor români

    hu ooooo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb