ZIUA FRANŢEI "Într-o perioadă de mari incertitudini, relaţiile franco-române sunt la fel de puternice"

Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2020

Dana Gruia Dufaut

Dana Gruia Dufaut

(Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Managing Partner, Cabinet de avocat GRUIA DUFAUT, Consilier al comunităţii franceze din România şi Republica Moldova)

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia relaţiilor de afaceri româno-franceze, în contextul crizei economice actuale?

Dana Gruia Dufaut: Într-o perioadă de mari incertitudini, relaţiile franco-române sunt la fel de puternice. Franţa este al şaselea mare investitor din România, cu un capital subscris de 2,22 miliarde euro şi investiţii efective ce depăşesc 7 miliarde euro. Schimburile comerciale în 2019 s-au ridicat la circa 9 miliarde euro, iar firmele franceze, prezente în aproape toate sectoarele economiei, au inclusiv un rol important în ocuparea forţei de muncă de la noi din ţară. Temerile legate de evoluţia economică nu pot fi înlăturate, dar ele sunt fireşti în actualul context în care, atât România, cât şi Franţa traversează o criză sanitară gravă, dublată de o criză economică ale cărei dimensiuni suntem departe de a le întrevedea.

După perioada de lockdown, companiile, cu puţine excepţii, au dificultăţi în repornirea 100% a activităţii. Analizând din perspectiva relaţiilor bilaterale, în astfel de momente dificile contează, pe de o parte, mesajul politic care este dat de susţinere a parteneriatului economic franco-român, iar pe de altă parte, măsurile de sprijinire a activităţii economice.

În plan politic, Bucureştiul şi reprezentanţii Statului francez au transmis un mesaj convergent. Cât despre măsurile de sprijin economic, este clar că Româ­nia a învăţat din greşelile făcute în timpul crizei precedente şi, cel puţin în prima etapă, acestea au fost similare celor adoptate de Franţa sau de celelalte ţări din UE. Măsura şomajului tehnic sau cea a şomajului parţial ajută companiile să îşi păstreze angajaţii pe termen scurt. În continuare, viitorul afacerilor depinde de măsurile efective de relansare economică, menite să permită depăşirea şocului provocat de diminuarea ofertei şi a cererii. În plus, în cazul firmelor cu capital străin aflate în România, operaţiunile lor viitoare vor depinde şi de cât de bine o duce compania mamă, în ţara de origine.

Reporter: Dacă ar fi să analizăm măsurile luate de Romania şi de Franţa, care ar fi evaluarea dumneavoastră, din experienţa interacţiunii cu firmele franceze şi româneşti?

Dana Gruia Dufaut: În primul rând, vorbim despre două realităţi economice diferite şi, implicit, de un volum de resurse greu de comparat şi de probleme specifice fiecărei ţări în parte. Franţa este a doua putere economică din UE şi în top zece puteri economice mondiale. În urmă cu şase luni, Franţa înregistra cea mai mare creştere economică a sa din ultimii zece ani şi era catalogată drept campioană europeană la atragerea de investiţii străine. Cu toate acestea, deşi resursele au fost diferite, strategia de susţinere a companiilor a fost în mare asemănătoare. Ea a urmărit în primul rând să ofere companiilor - cu precădere IMM-urilor - şi salariaţilor acestora un scut de protecţie pe termen scurt - mediu, care să le ajute să-şi repornească activitatea. Deci, şi acolo primele măsuri au pus accent pe protecţia socială, pe asigurarea lichidităţii companiilor, prin instrumente precum: amânarea la plată a unor obligaţii, reeşalonarea creditelor, acordarea de garanţii de stat, alocaţii de şomaj plătite de stat. În plus, Franţa a pus la punct un plan de susţinere a companiilor exportatoare, menit să le ajute să îşi păstreze sau să recâştige pieţele externe. Există şi planuri de relansare sectorială: pentru construcţii şi lucrări publice, pentru companiile din domeniul tehnologiei, al aeronauticii, pentru sectorul auto, turism şi pentru comerţul de proximitate. 45 de miliarde de euro sunt alocaţi pentru protejarea forţei de muncă şi 300 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi garantate sunt la dispoziţia companiilor în dificultate.

Revenind la România, cred că programul anunţat de curând de actualul guvern, dacă ar fi pus în practică, ar ajuta la relansarea economică. Problema care se ridică este cea a punerii lui în practică şi a predictibilităţii şi stabilităţii. Companiile au nevoie mai mult ca niciodată de ajutor specific fiecărui sector în parte şi de predictibilitate fiscală şi legislativă. Cert este că în prezent multe proiecte ale firmelor, dacă nu sunt abandonate, sunt îngheţate.

Reporter: Cât timp credeţi că va lua economiei să repornească şi cum vor evolua relaţiile economice?

Dana Gruia Dufaut: Economia nu este ca o maşină, îi pui combustibil şi merge. Foarte mult contează încrederea: încrederea companiilor în capacitatea autorităţilor de a veni cu măsuri adaptate, încrederea investitorilor că România este un partener serios şi o piaţă de desfacere; în fine, încrederea consumatorilor.

Redresarea economică are nevoie de iniţiative spectaculoase, iar creşterea investiţiilor franceze în România va depinde de cât de atractiv va redeveni mediul investiţional. Cifrele pe care le vom vedea la sfârşitul anului viitor, vor proba justeţea sau nu a acţiunilor prezente.

Reporter: În contextul actual, ce sfaturi daţi companiilor şi investitorilor?

Dana Gruia Dufaut: Sunt câteva direcţii pe care nu trebuie să le treacă cu vederea nicio companie. Dintre acestea, aş spune că, în primul rând, trebuie să îşi reevalueze modelul de afaceri şi să menţină o relaţie sănătoasă cu furnizorii şi clienţii. Asta presupune să reanalizeze inclusiv performanţa juridică a contractelor. Apoi, sau poate că înainte de toate, să îşi protejeze cât mai bine resursa cea mai importantă - angajaţii, apelând la instrumentele juridice aflate la îndemână, precum telemunca sau, acolo unde este neaparat nevoie, programul de lucru redus. Important pentru firme este să îşi păs­treze angajaţii pentru a putea reporni activitatea în forţă atunci când se va putea.

Aş recomanda, în al treilea rând, să reevalueze şi să replanifice investiţiile, deşi primul gând care vine în mintea unui atreprenor este legat de capital. Să nu uitam însă că există fonduri care au acest capital, pe care îl pot aloca, chiar dacă investitorii vor fi mai vigilenţi. Este un moment potrivit pentru o transformare favorabilă a afacerii. În al patrulea rând, este important să construiască o strategie digitală a firmei, pentru că viitorul este digital. Asta ne-a arătat criza actuală, iar investiţiile în soluţii digitale pentru IMM, mai ales, pot impacta asupra capacităţii de reacţie a firmei şi de a concura în următoarele 18 - 24 de luni.

În fine, investitorilor francezi le recomand şi acum, ca şi în trecut, să priveas­că cu seriozitate spre România. În inves­tiţii, ceea ce este cel mai confortabil rar este şi cel mai profitabil. Mediul inves­tiţional din România nu este poate cel mai confortabil din Europa, dar mai ales în actualul context, această ţară oferă oportunităţi importante pentru business. În astfel de vremuri, când am vazut că lanţul de aprovizionare şi de producţie se poate întrerupe de la o zi la alta, România poate fi o alternativă pentru relocarea unei părţi din operaţiunile deţinute de firmele franceze în alte colţuri ale lumii, cu avantaje suplimentare care vin la pachet: proximitate geografică, apropiere culturală şi lingvistică, acces rapid către pieţele din Est, fiscalitate atractivă, proiecte multiple.

Reporter: Ziua Franţei o sărbătorim diferit în Romania, astăzi...

Dana Gruia Dufaut: Totul este diferit în acest an, felul în care interacţionam şi în care ne adunăm să sărbătorim diversele evenimente din viaţa publică sau privată. Comunitatea francezilor din România este însă una bine închegată şi bine integrată, astfel că francezii, împreună cu prietenii lor români, vor sărbători Ziua Franţei, în grupuri mici, cam peste tot în marile centre din România. Până la urmă, aşa cum spunea şi marele gânditor Seneca, prietenia este o egalitate armonioasă şi esenţa ei este împărtăşirea aceloraşi valori şi bucurii!

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noa Danuto, am 60 de ani. Faina mai esti. Dar ne aburesti, aburesti… ca nu pricepui nimic. Da daca esti faina.. nu-I nimic. N-ai vrea tu sa consolidam mai intens relatiile franco-romane? Ca ioooo..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb