ZIUA FRANŢEI / ŞTEFAN RADU OPREA, MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: "Există un înalt grad de compatibilitate şi atractivitate între economiile României şi Franţei"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie 2019

Ştefan Radu Oprea

Ştefan Radu Oprea

Între ţara noastră şi Franţa există un grad înalt de compatibilitate şi atractivitate, ne-a transmis Ştefan Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Oficialul ne-a precizat: "Există un înalt grad de compatibilitate şi atractivitate între economiile României şi Franţei - apartenenţa comună la UE, poziţiile geo-strategice şi, de asemenea, apropierile culturale sau valorile etice şi sociale comune. Suntem preocupaţi de crearea unui climat investiţional şi de afaceri cât mai atrăgător în România, în spiritul Declaraţiei Comune pentru extinderea Parteneriatului Strategic, semnate de cele două ţări la sfârşitul anului trecut. Prin componenta economică a Sezonului România - Franţa, am promovat obiective concrete, precum creşterea schimburilor comerciale bilaterale şi stimularea investiţiilor"

În ţara noastră, erau înregistrate 9.424 de societăţi comerciale cu capital francez (4,11% din totalul firmelor cu participare străină de capital), la finalul lunii mai a acestui an, cu un volum al capitalului subscris de 2,3 miliarde euro, respectiv 5,1% din totalul investiţiilor străine directe, Franţa fiind pe locul 6 în clasamentul investitorilor străini, după Olanda, Austria, Germania, Cipru şi Italia, potrivit ONRC.

Stocul investiţiilor franceze în Româ-nia depăşeşte 7 miliarde euro, 38 dintre firmele cu capital francez din CAC 40 fiind prezente în România, unde asigură peste 120.000 de locuri de muncă. Principalele firme investitoare în România sunt Airbus Group, Renault France, Orange, Valeo, Carrefour, Auchan, Oxylane, Veolia, Alcatel- Lucent, Sanofi.

Conform sursei citate, în general, firmele româneşti stabilite în Franţa sunt înregistrate ca firme franceze. Exemple notabile sunt Bitdefender sau UiPath.

În ceea ce priveşte relaţiile comerciale dintre cele două ţări, anul trecut, volumul schimburilor comerciale româ-no-franceze a fost de 9,03 miliarde euro, în creştere cu 9,54% faţă de perioada similară din 2017. Exporturile au totalizat 4,81 miliarde euro, în creştere cu 13,40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Importurile, în valoare de 4,22 miliarde euro, au înregistrat o creştere de 5,45% faţă de perioada similară din 2017. Balanţa comercială a înregistrat un sold de +588,73 milioane euro în favoarea României.

În primele 3 luni ale anului în curs, totalul schimburilor comerciale a fost de 2,397 miliarde euro, în creştere cu 12,21% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Exporturile au înregistrat o creştere de 13,68%, cu o valoare de 1,262 miliarde euro, iar importurile au totalizat 1,135 miliarde euro, cu 10,62% mai mult comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut. Balanţa comercială a avut un excedent de 127 milioane euro.

Analizând schimburile comerciale la nivelul UE pe care România le înregistrează cu primii doi parteneri comerciali, respectiv Germania (24,47%) şi Italia (12,06%), constatăm balanţe deficitare. Franţa se află pe locul al doilea în topul ţărilor UE cu care România înregis-trează o balanţă excedentară, după Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb