În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie, arată un comunicat remis redacţiei.
Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
În cadrul Zilei Naţionale fără Tutun a fost organizată o conferinţă de presă, prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viaţa noastră.
Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat: "Contrafăcute sau nu, ţigările conţin 43 de substanţe chimice care au legătură cu apariţia cancerului. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, dintre care peste 60 de substanţe cangerigene pentru om, menţionând aici: nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehidă. În România, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, fapt care ar trebui să-i alarmeze pe cei care au acest viciu. Se ştie că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită, dar se pare că acest lucru nu este de ajuns pentru fumători. La ora actuală, un procent covârşitor de pacienţi care vin la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au boli pulmonare cauzate de fumat".