Zoltan Prosszer a devenit preşedintele "Romcab"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2017

Zoltan Prosszer a devenit preşedintele "Romcab"

Sebastian Vlădescu: "Am renunţat la conducerea Romcab, pentru ca problemele mele personale să nu facă rău societăţii"

Cotaţia MCAB a scăzut cu 13,69% - cea mai mare scădere din şedinţa de ieri

Mircea Ursache, ASF: "Nu au fost înregistrate sesizări legate de emitentul Romcab, cu referire la probleme care să intre sub incidenţa unor acte normative ale ASF"

Acţionarii "Romcab" (MCAB) au aprobat, luni, schimbarea Consiliului de Administraţie, astfel că directorul general Zoltan Prosszer a devenit şi preşedinte, înlocuindu-l pe fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu. Ceilalţi doi membri ai CA, aleşi de AGA, sunt Kraftl Werner şi Anca Ioan.

Totodată, acţionarii au aprobat ca administratorii să ia o remuneraţie fixă brută de 7.000 euro lunar/membru.

Sebastian Vlădescu ne-a declarat că a părăsit conducerea companiei Romcab, din cauza problemelor sale personale, pentru ca acestea să nu afecteze societatea, mai ales că aceasta vrea să se finanţeze pe pieţele externe. Fostul ministru este urmărit penal în dosarul Rompetrol II.

Cotaţia acţiunilor "Romcab" (MCAB) a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 13,69%, la 5,42 lei/unitate, după o serie de deprecieri semnificative, la începutul acestui an, cea mai mare, de 7,89%, având loc în şedinţa de joi.

Vineri, un raport Tradeville făcea legătura între aceste scăderi şi situaţia financiară a companiei: "Potrivit informaţiilor disponibile în Centrala Incidentelor de Plăţi, furnizate de Risco Servicii Financiare, Romcab a înregistrat 79 de incidente de plată în ultimele trei luni, fără să mai aibă înregistrate astfel de incidente în ultimii 7 ani. Blocajul de lichiditate a fost cel mai probabil motivul cel mai important pentru care acţiunea Romcab a scăzut puternic ieri (n.r. joi), dar şi în ultimele zile. Totalul sumelor refuzate la plată este de 18.147.715 lei. Toate incidentele se referă la bilete la ordin neonorate de Romcab".

Termenii folosiţi în raportul de analiză "Tradeville" sunt neobişnuit de duri: "Riscul de lichiditate ridicat al Romcab era cunoscut", "Rămâne întrebarea dacă Romcab este solvabilă", "Ultimele informaţii despre activitatea companiei sunt nefericite".

Astfel, unele voci ridică semne de întrebare legate de apariţia acestui raport de vineri şi a problemelor de lichiditate ale companiei, în ultimele luni din anul trecut, în condiţiile în care compania era văzută bine de analişti, în ciuda gradului mare de îndatorare.

Totuşi, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a spus aseară că, până ieri, nu au fost înregistrate sesizări legate de emitentul Romcab cu referire la probleme care să intre sub incidenţa unor acte normative ale ASF.

După prezentarea rezultatelor la nouă luni, un raport "Prime Transaction" arăta că acţiunile MCAB rămân interesante: "Romcab a avut un nou trimestru foarte bun, cu o creştere de 120,5% a profitului net comparativ cu perioada similară din 2015, o performanţă mai bună decât cea din primele şase luni ale anului (n.r. 2016).

Creşterea profitului net a fost atunci de 100%, la o creştere a cifrei de afaceri puţin mai mare decât în trimestrul al treilea. Pe primele nouă luni, profitul net a crescut cu 111,6%, iar cifra de afaceri - cu 43,3%, în 2016 faţă de 2015.

La fel ca şi până acum, reţeta pentru creşterea de profit a avut la bază un grad ridicat de îndatorare şi marje de profit foarte mici, care ajută compania să păstreze nişte preţuri de vânzare competitive în faţa produselor din ţări precum China. Situaţia la nivelul bilanţului este însă mai bună decât la jumătatea anului, raportul între credite şi capitalul social scăzând de la 2,02 la 1,73, iar cel dintre totalul datoriilor (inclusiv datoriile către furnizori) şi capitalul social de la 4,97 la 4,61.

Chiar dacă gradul de îndatorare a scăzut uşor, compania rămâne una riscantă, acesta fiind şi motivul principal pentru care se tranzacţionează la multipli de piaţă atât de mici. Pe modelul de business actual este greu de identificat o direcţie clară de dezvoltare, pentru că orice creştere a marjelor de profit poate duce la pierderea clienţilor, iar orice scădere a gradului de îndatorare poate duce la scăderea dramatică a rentabilităţii capitalului propriu. Nu trebuie omis nici faptul că ratele dobânzilor sunt la minime istorice, iar o creştere a acestora poate duce societatea pe pierdere.

Totuşi, în momentul de faţă acţiunile MCAB rămân interesante, iar creşterile mari ale profitului pot echilibra situaţia bilanţieră şi pot deschide uşa către oportunităţi de diversificare a activităţii pe segmente cu marje de profit mai mari".

Recent, Acţionarii "Romcab" (MCAB) au fost covocaţi, pe 30/31 ianuarie 2017, să decidă, aprobarea de principiu a unui program de emisiuni de titluri de valoare denominate în euro, organizat de Banca Investec Bank plc, în calitate de aranjor principal şi exclusiv al programului de emisiune obligaţiuni, în valoare de maxim 200.000.000 euro (algoritm: 5 EBITDA ultimelor situaţii financiare), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Titlurile ar urma să aibă o scadenţă între minim 3 şi maxim 10 ani, şi o rată a dobânzii anuale de maxim 9,99 % pe an. În baza acestui program de emisiune se vor putea emite titluri de valoare, în aceleaşi condiţii şi cu aceiaşi termeni ce pot face obiectul admiterii la tranzacţionare pe bursele din Statele Membre UE.

Alternativ, AGA poate decide aprobarea de principiu a accesării de către "Romcab" a unui împrumut în valoare de maxim 200.000.000 EUR (algoritm: 5 EBITDA ultimelor situaţii financiare), cu o scadenţă între minim 3 şi maxim 10 ani, cu o rată a dobânzii anuale de maxim 9,99 % pe an.

Acţionarii vor decide şi aprobarea utilizării sumelor obţinute pentru rambursarea datoriilor existente în acest moment în companie, respectiv pentru asigurarea capitalului de lucru necesar în vederea susţinerii planului de afaceri strategic al companiei.

În decembrie, acţionarii Romcab au aprobat contractarea unui credit în sumă de până la 5.000.000 euro de la Piraeus Bank Romania, în vederea finanţării activităţii curente/proiectelor de investiţii ale Societăţii/emiterii de scrisori de garanţie/acreditive.

Convocare pentru alegerile de luni a venit după ce, la şedinţa din 6 decembrie, alegerile nu s-au putut ţine. Compania a transmis, atunci: "Faţă de punctul de pe ordinea de zi ce vizează numirea Consiliului de Administraţie prin metoda votului cumulativ, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor constată obţinerea următoarelor voturi: 18,5556% din capitalul social au votat «pentru» domnul Căpcănaru-Bibicu Anton-Laurenţiu, 0% din capitalul social au votat «pentru» domnul Avram Victor. Se notează imposibilitatea alegerii unui Consiliu de Administraţie, în condiţiile în care există doar cei doi candidaţi mai sus mentionaţi, faţă de numărul legal prevăzut de cinci persoane necesare numirii unui Consiliu de Administraţie în cazul aplicării metodei votului cumulativ".

Tradeville punctează acest moment, comentând: "Propunerea grupului de acţionari minoritari de reprezentare în consiliul de administraţie, prin aplicarea votului cumulativ, nu s-a concretizat la finele anului trecut, indicând opacitate din partea acţionarului majoritar în ceea ce priveşte activitatea Romcab. În al doilea rând, prin convocarea AGEA pentru 30/31 ianuarie cu scopul de a aproba o emisiune de obligaţiuni denominate în euro/împrumut, în valoare de maxim 200 milioane euro (adică aproape cât toate datoriile financiare, comerciale şi de altă natură ale Romcab), pe termen de 3 până la 10 ani, cu o dobândă de maxim 9,99% pe an, ridică un semn de întrebare cel puţin cu privire la motivaţiile luării unei astfel de decizii de schimbare a structurii de capital. Practic, singura explicaţie plauzibilă în cazul unei astfel de decizii este că managementul este conştient de riscurile mari privind un blocaj de lichiditate".

Compania "Romcab" produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Societatea este controlată de "Sadalbari" Targu Mureş, cu o deţinere de 69,02%.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. vorba morosanului: s-o [Fragment eliminat, conform regulamentului.] (majoritarul) in clop (= palarie).

    1. Cred ca te referi la grupul de 18% :(

    cele 79 de incidente au crescut la 107 luni

    1. e problema majoritarului sa rezolve, el are cel mai mult de pierdut

    Când o companie accesează simultan și un împrumut dar și emite titluri cu dobândă mare, există un risc mare ca dobânda anuală să fie plătită din împrumut, nu din profitul efectiv al afacerii.

    CAVEAT EMPTOR 

    1. si care e riscul daca dobanda este platita din imprumut ?

      societatea se poate dezvolta din profit 

      Acesta este de obicei un semn (dar mai este nevoie și de altele pentru o concluzie mai sigură) că fluxurile de numerar din prezent (deci ale afacerii de azi) nu pot acoperi noile cheltuieli de finanțare (făcute pentru a extinde afacerea de mâine). Este primul semn al unor viitoare probleme semnificative de onorare a contractelor de împrumut. Firma riscă foarte mult sărind în gol și sperând că parașuta se va deschide.

    Ma surprinde usurinta cu care autoarea articolului catalogheaza drept'dur' raposrtul Tradeville.Cred ca ar fi mai bine sa consulte CIP unde biletele la ordin scadente si neonorate depasesc la ora asta 130 si au valoarea de aproximativ 26 mil.lei-enorm in raport cu fluxurile de trezorerie ale firmei!

    Un alt aspect extrem de important este ca firma are inchise facilitatile de productie,asadar fluxurile de numerar vor fi si mai proaste.ASF se face ca ploua cand o firma cu enorme incidente de plata nu comunica asta coroborat cu evenimentul major de a avea inchise fabricile. 

    In atare conditii despre ce emisiuni de obligatiuni discutam?Le subscriu unii ca sa faca bailout la banci de dragul unuia care a mai dat un faliment grandios si a mai dus Romcab in insolventa acum nici un deceniu?Oare ce zice judecatorul sindic atunci cand vede ca acelasi manager iscusit a mai sters de 2 ori sute de milioane din averea creditoruilor?Il mai lasa odata sa joace comedia reorganizarii judiciare ori il trimite direct in faliment?!

    Cred ca sunt intrebari la care investitorii,ASF si cititorii ar trebui sa primeasca niste raspunsuri.Activitatea companiei am inteles ca e productia de cabluri(incetata in prezent) si nu aia de Hotarari AGA. 

    1. Pentru a vedea dimensiunea problemelor acestei companii,ar fi de spus ca in Noiembrie 2016,de exemplu,totalul incidentelor din Romania in CIP,cu BO,a reprezentat in jur de 300 de milioane de lei(cam 4700 BO neonorate).

      Se observa ca numai MCAB face in aceasta luna peste 10% din suma tuturor companiilor romanesti cu incidente in CIP! 

      da, pe langa astea, circula informatii ca si salariile sunt neplatite de ceva vreme. se mai adauga cateva milioane bune si din astea daca e asa

      Cu salariile nu cunosc situatia.E insa uzual inaintea unei insovente sa se lase salarii neplatite la anumite persoane ,in special din conducere,pentru a asigura votul salariatilor din Comitetul Creditorilor.

      nu pot insera un link, nu imi da voie. dar nu pare a fi vorba despre salariile conducerii... cauta pe FB Mures Stiri sau pe Invest Club

      Nu stiu ce sa mai zic,pe FB se pot scrie multe.Catastrofal pentru piata si ASF ar fi ca astea sa fie adevarate,sa avem un emitent la care opacitatea sa fi ajuns intr-atat incat sa se ascunda asemenea evenimente grave!Iar ASF&BVB sa doarma in continuare.Noi vrem sa fim piata emergenta,in timp ce se dau tepe de anii '90.

      Cunoscand caracterul [Fragment eliminat, conform regulamentului],situatia cred ca s-a imputit tare de tot acolo de-a parasit el corabia.Aia cu dosarele e gluma proasta,dosar avea si acum o luna cand era propus cap de lista in CA,dar nu au mai votat cumulativ ca sa nu ia si minoritarii locul care le revenea matematic.Si au anulat alegerile.Asta numai soparle si baliverne baga pentru cine are timp sa-l creada. 

      nu gasiti mare lucru pt ca angajati sunt speriati.daca dai like la ceva ai zburat .

    asadar ASF nu se sesizeaza, nu stie si nu vede

    BVB la fel, nu cere nici o explicatie de la emitent

    au aparut stiri in presa, ni stim adevarul, dar ASF nimic 

    Mihai Ursache ASF, habar nu ai ce smecherii si ilegalitati a facut Prosszer. Acum vor iesi toate la iveala.

    Era un articol in ZF. Prosszer se dadea lectii despre cum a iesit din insolventa. Este mare pacat ca un asemenea om mai circula in libertate. Si-a batut joc de toata lumea: creditori, angajati, clienti, tot. Pe toata lumea a mintit si a indus in eroare.

    Da este foarte adevarat ca aproximativ 500 de familii au petrecut sarbatorile fara bani, salariile nu au fost platite. Ultimele sume de bani s-au platit in octombrie 2016. 

    1. Legat de plata salariilor as vrea sa va intreb de unde aveti aceasta informatie?

      Mersi. 

      Este adevarat ca nu s-au platit salariile si bonurile din luna octombrie la angajati ( toti angajatii). Sunt angajati care au demisionat si aveau si zile de concediu care trebuiau platite si sunt in aceeasi situatie. Nu stim cum se va rezolva pentru ca autoritatile nu reactioneaza

    Treziți va ,fabrica vinde de ani buni toată producția în pirdere.nu trebuie decit sa va deplasați pina la mures și sa le verificați stocurile, (după rapoartele lor și valoarea declarata ar trebui sa acopere tot mures ul și județele invecinate).în maxim 30 zile o sa apară cite va insolente care o sa distrugă toată rețeaua de distribuție materiale electrice și cabluri (gomar lux egal 0)SALVAȚI VĂ CIT MAI PUTEȚI. ...TOTUL AFOST UN BALON DE SĂPUN. NU ÎNȚELEG CUM DE NU S A SESIZAT NIMENI PANA ACUM.DIN CAUZA LOR TOȚI PRODUCĂTORII DE CABLURI AU FOST PE MARGINEA PRĂPASTIEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb