Economia regiunii euro a ieşit din cea mai gravă recesiune de după Război, în condiţiile în care exporturile Germaniei şi Franţei s-au redresat în trimestrul al treilea, compensând reticenţa consumatorilor faţă de creşterea cheltuielilor.
PIB-ul zonei euro (cele 16 state care împart moneda unică) a crescut cu 0,4% în perioada iulie - septembrie, faţă de trimestrul al doilea, când scăzuse cu 0,2%, conform cifrelor anunţate vineri de Biroul de Statistică al Uniunii Europene. Economiştii anticipau că economia regiunii euro a crescut cu 0,5% în trimestrul al treilea. Analiştii arată că redresarea zonei euro nu ar fi fost posibilă fără pachetele de stimulente acordate de guvernele din regiune.
În ritm anual, economia zonei euro a scăzut cu 4,1% în trimestrul al treilea, declinul fiind inferior celui înregistrat în trimestrul al doilea: -4,8%.
În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, PIB-ul a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea, comparativ cu cele trei luni anterioare, când scăzuse cu 0,3%.
În Germania, cea mai mare economie din Europa, PIB-ul a avut o expansiune de 0,7% faţă de trimestrul al doilea, când a crescut cu 0,4%. Economia Franţei a crescut cu 0,3%. Italia şi Olanda au ieşit, de asemenea, din recesiune în intervalul iulie - septembrie.
Dar, redresarea economiei europene este ameninţată de deprecierea dolarului faţă de euro, moneda unică europeană câştigând 18% anul acesta, faţă de cea americană.