Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns ieri dimineaţă la un acord în baza căruia multe dintre băncile europene vor fi supravegheate de un singur organism, măsură considerată un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor suverane. Acordul trebuie aprobat şi de Parlamentul European.
Banca Centrală Europeană (BCE) va supraveghea cele mai importante şi cele mai vulnerabile instituţii de credit din zona euro, dar şi din alte ţări UE care aleg să se alăture acestui sitem, anul viitor. După ce îşi va prelua rolul, BCE va putea obliga băncile să-şi consolideze rezervele de capital şi chiar să le închidă pe cele nesigure.
BCE urmează să supravegheze bănci care au active de cel puţin 30 de miliarde euro sau active care depăşesc 20% din PIB-ul ţării de origine.
Ministrul german de finanţe, Wolf-gang Schauble, a afirmat că parlamentele naţionale vor putea ratifica până la sfârşitul lunii februarie noua autoritate de supraveghere, care ar trebui să devină funcţională până la începutul lunii martie. Marea Britanie, Suedia şi Cehia nu se vor alătura mecanismului comun de supraveghere bancară şi, astfel, ar putea rămâne în afara viitoarei uniuni bancare.