BILANŢUL DNA PE 2015 Ministrul Justiţiei a anunţat că o va reînvesti pe Kovesi la şefia DNA

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 februarie 2016

Ministrul Justiţiei a anunţat că o va reînvesti pe Kovesi la şefia DNA

DNA, record de demnitari trimişi în judecată

Kovesi: "Valoarea mitei, 431 milioane euro, sumă comparabilă cu cea pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pe trei ani"

----------

Actualizare 13:20 Eduard Hellvig, director SRI: "România anului 2016 nu mai e o Românie resemnată"

Eduard Hellvig, director SRI, a declarat că ne aflăm şi în acest an în faţă unui bilanţ "excepţional" al DNA.

"Va transmit tuturor salutul şi aprecierile SRI. Nu am venit că un invitat sau observator din afară. SRI e un membru al echipei care lupta împotriva corupţiei. Ne aflăm şi în acest an în faţă unui bilanţ excepţional al DNA. Suportul masiv al opiniei publice e pe un trend ascendent de la an la an. Din perspectiva SRI, lupta anticorupţie e o prioritate de ordin strategic. Scopul SRI e să reducă amploarea şi impactul acestui fenomen asupra cetăţenilor.

Vreau să îi asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA acordăm o atenţie deosebită manierei de colaborare şi la nivel teritorial

El a precizat că "România anului 2016 nu mai e o Românie resemnată" şi că e limpede că în România corupţia nu mai e acceptată că un mod de viaţă.

"E esenţial parteneriatul instituţiilor statului cu cetăţenii. În lupta anticorupţie se impune o intensificare a mijloacelor de acţiune preventivă. SRI are pe lângă rolul de contracarare a corupţiei responsabilitatea majoră de prevenire a acestui flagel", a mai spus directorul SRI.

În discursul sau, Hellvig a subliniat importanţa activitaţiilor de prevenire "Ştiu foarte bine că succesul activităţilor de prevenire nu are impact media, dar e o misiune strategică pe care o îndeplinim".

---------------

Actualizare 13:10 Petre Tobă (MAI):""DNA e în topul instituţiilor în care cetăţeanul are încredere"

Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că nimic nu se compară cu confirmarea venită de la cetăţeni, cel mai important barometru de evaluare al oricărei instituţii publice, iar "DNA e în topul instituţiilor în care cetăţeanul are încredere".

Ministrul a evidenţiat şi activitatea poliţiştilor detaşaţi la DNA.

"MAI e una dintre instituţiile care sprijină activ muncă dumneavoastră. Acest suport se manifestă prin poliţie, jandarmerie, departamentul de informaţii şi protecţie internă", a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte colaborarea dintre DNA şi DGA, Petre Tobă a subliniat că ea ar trebui să fie consolidată. "Am să cer Direcţiei generale anticorupţie să facă toate eforturile pentru acest lucru."

"Vă asigur de tot sprijinul, suportul şi respectul MAI", a conchis ministrul Afacerilor Interne.

-------------------

Actualizare 12:50 Aron, CSM: "Mă îngrijorează numărul de magistraţi condamnaţi definitiv"

Mircea Aron, preşedintele CSM, a declarat: "Riscăm să mitizăm instituţii şi să considerăm excepţie ceea ce ar trebui să fie regulă. În România, justiţia e regulă, nu excepţia".

"Mă îngrijorează numărul de magistraţi condamnaţi definitiv: au fost 20 în 2014 şi 19 în 2015", a mai spus preşedintele CSM.

---------------

Actualizare 12:44 Prună:"Înţeleg să-mi asum funcţia şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a şefului DNA"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi că înţelege să-şi asume funcţia pe care o are şi să aplice dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Ca ministru al Justiţiei, înţeleg să iau act de performanţa susţinută a DNA, să-mi asum funcţia pe care o am şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA", a declarat Prună la prezentarea bilanţului DNA pe anul 2015.

Ea a mai precizat că este nevoie de ANAF pentru a recupera prejudiciile din dosarele care au hotărâri definitive.

"Prevenţia are un rol important. Corupţia sărăceşte societatea", a adăugat ministrul Justiţiei.

------------------

Actualizare 12:14

Şefa ÎCCJ Livia Stanciu a spus: "E normal că în penitenciare au fost scrie 440 de lucrări de către 220 de condamnaţi?", transmite corespondentul Bursa de la faţa locului.

La rândul său, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a susţinut că Direcţia Naţională Anticorupţie contribuie decisiv la desfiinţarea mitului urban, conform căruia în România nu se poate combate eficient corupţia.

----------------

Actualizare 11:48 Cioloş: "Salut eficienţa şi performanţa DNA"

"În ultimii 25 de ani, România s-a confruntat cu un fenomen de mare amploare al corupţiei. Acolo unde viaţa politică şi administraţia trebuiau să acţioneze în interes public, am asistat la acapararea statului de către corupţi. A devenit clar că mai devreme sau mai târziu corupţia se pedepseşte", a spus premierul Dacian Cioloş.

"Pregătim lansarea noii strategii anti-corupţie. E important ca în perioada următoare România să aloce mai multe resurse prevenirii corupţiei şi educaţiei", a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, teama de a asuma decizii, "de multe ori de frica DNA, cum s-a împământenit în ultima perioada, poate veni din lipsa de claritate sau transparenţă a cadrului legislativ".

"Cred că teama de DNA nu e din cauza DNA, ci din cauza incapacităţii noastre de a ţine pasul cu progresul DNA", a adăugat prim-ministrul.

---------------------

Actualizare 11:40 Iohannis: "De la an la an, activitatea DNA a devenit tot mai eficientă"

"Vă felicit pentru bilanţul din 2015. Prin prezenţa mea aici vreau să dau încă o dată un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticorupţie şi statul de drept. De la an la an, acitivitatea DNA a devenit tot mai eficientă. Sunteţi un model de instituţie funcţională şi aţi creat un standard de performanţă. Aţi câştigat aprecierea cetăţenilor, care îşi doresc să trăiască într-o societate dreapta, fără corupţie. Rezultatele dumneavoastră, apreciate şi dincolo de graniţe, sunt o garanţie că procesul de consolidare a statului de drept se află pe drumul cel bun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a lăudat activitatea DNA şi impactul pe care aceasta îl are inclusiv la schimbarea mentalităţilor.

"Dar, dincolo de dosare şi condamnări, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie are şi un alt efect, care se resimte deja şi se va resimţi pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a început să schimbe societatea la nivel de mentalităţi şi practici, să schimbe modul de funcţionare a autorităţilor şi instituţiilor publice şi chiar a elitei politice şi administrative. Legea este aceeaşi pentru toţi, respectarea ei nu este opţională, iar corupţia este inacceptabilă. Prin activitatea sa, DNA a început să arate că aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins în România, ci că ele trebuie şi pot să devină realitate'', a adăugat şeful statului.

"Remarc menţinerea stabilităţii cadrului legislativ şi faptul că s-a evitat pericolul unor legi precum amnistia, graţierea. Încuviinţarea de către Parlament rămâne însă un capitol cu restante periodice. Imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică în lupta contra corupţiei", a mai precizat Iohannis.

------------------

Actualizare 11:30

"Mecanismele se repetă. Există sectoare în achiziţiile publice în care corupţia e generalizată. Faptele de corupţie au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri, sumele date mită sunt obţinute prin evaziune fiscală. Astfel, banii de salarii sau investiţii intră în buzunarele funcţionarilor corupţi.

Cetăţenii sunt afectaţi de calitatea drumurilor, când recepţia drumurilor se face dând mită. În dosarele trimise în judecată, 431 milioane euro reprezintă sumele date mită - adică aproape bugetul pentru cofinanţarea bugetului de autostrăzi în 2016, 2017, 2018. Sunt tot mai multe condamnări, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic. E necesară o strategie anti-corupţie", a declarat şefa DNA.

Kovesi a subliniat că este important ca soluţiile definitive să fie respectate şi executate ca şi garanţie a statului de drept.

"Justiţia depune un efort uriaş pentru investigarea şi soluţionarea cauzelor de corupţie, folosind resursele financiare ale societăţii. Apoi, vedem de multe ori cum mecanismele şi procedurile judiciare sunt interpretate şi aplicate diferit. Unii condamnaţi nu execută integral pedeapsa aplicată de judecători. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Astfel de situaţii duc treptat la pierderea autorităţii statului şi la o lipsă gravă de încredere în instituţii", a transmis Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a atras atenţia că, deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de doi ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară, motiv pentru care a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă.

--------------

Actualizare 11:24

"100 de primari şi şefi de Consilii Judeţene au fost trimişi în judecată în 2015. Statul are de recuperat 200 de milioane de dolari din dosarele trimise în judecată pentru corupţie", a mai spus Kovesi.

-------------

Actualizare 11:16

"Rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimişi în judecată 500 de persoane cu funcţii publice, cu 30% mai mult decât anul trecut. E cel mai mare număr de demnitari într-un an. Sunt cele mai impresionante cifre de la înfiinţarea DNA. Evoluţiile pozitive ne dau dovada unei instituţii care lucrează ferm, curajos. E bine că avem în fiecare an tot mai mulţi inculpaţi pentru corupţie? Raspunsul trebuie să-l dea societatea. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilitaţi. Corupţia are efecte pragmatice", a spus Laura Kodruţa Kovesi, şefa Directiei Anticorupţie.

--------------------

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş participă joi la prezentarea raportului anual al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prezentarea bilanţului DNA pe anul trecut va avea loc începând cu ora 11:00, la Cercul Militar.

Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de ''premiere'' pentru Justiţia din România: anchetarea şi ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcţie - Victor Ponta şi reţinerea unui judecător al Curţii Constituţionale - Toni Greblă şi a primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată şi s-a cerut încuviinţarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui ministru în funcţie - ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. În 2015 au fost reţinuţi şi trei primari de sector din Capitală - Marian Vanghelie (sectorul 5), Andrei Chiliman (sectorul 1) şi Cristian Popescu Piedone (sectorul 4).

"Între persoanele trimise în judecată până la data de 30 noiembrie (11 luni ale anului 2015) figurează patru persoane care au deţinut funcţia de ministru, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care, la data trimiterii în judecată, deţinea funcţia de prim-ministru. Au existat situaţii în care aceeaşi persoană, având una din funcţiile sus menţionate, a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată în decursul unui an. Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probaţiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum şi profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA", potrivit unei informări a DNA.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Niciodata sa nu mai ocupe o functie publica daca mai ies.

    De ce nu sunt condamnati pe viata daca au luat minim 1 ron din ban public; sau mita nu pot sa inteleg. 

    Sau ma insel.

    Ham ... oare când ii vedem si pe escrocii care devalizeaza BVB prin manevrele murdare de devalorizare a actiunilor, sau inca astia suhjt imuni prin mita pe care o *livreaza* sau sunt *intangibili*. Mai ieri parca, a iesit la *vorbitor un cracanat care-si zice expert financiar ca, vine *CRIZA*, manevra *jegoasa8 PENTRU SCADEREA ACTIUNILOR BVB si a falimentarii fraierilor *mici * are au avut incredere in investitia pe piata de capital BVB.

    1. Subscriu intrutotul....afirmatiilor tale..SRI ..sunt convins ca stie cine sunt...Ramane doar un procuror sa deschida un dosar pe aceasta tema.

    DNA incepe sa se umfle in pene ..vezi Doamne ce activitate extraordinara au facut anul trecut... comparatii de genul prgramul de autostrazi pe 3 ani etc.. sunt numai vorbe pe o bucata de hartie menita sa arate cat bine face aceasta instiutie.. da.. are meritele ei...insa as vrea sa ne gandim cat din acest prejudiciu este recuperabil in termeni reali, daca nu cumva acele mite sunt umflate... daca nu cumva baietii de la DNA vor sa inhate mai multa putere ... si sa isi faca un sediu nou... salarii crescute.. ca de coruptia este in floare si avem nevoie de o institutie care sa o starpeasca, dar pentru asta ar trebui sa alocam alti bani..... deci mai usor cu coruptia pe scari...

    1. N-am inteles...?????

    Poate ar fi interesant de aflat cat ar fi fost cresterea economica a Romaniei daca d-na Ciorduta cot la cot cu ANAF nu ar fi asasinat strict oamenii de afaceri romani si afacerile lor.

    Hai sa vedem realitatea: 66% din cifra de afaceri apartine multinationalelor in timp ce impozitul pe profit platit de firmele autohtone este de 25 de ori mai mare!!! Ciordutzo plagiatoareo, ceva despre externalizarile dubioase de profituri? E bine si cu varaniada, dar ceva REZULTATE REALE afisam si noi? Sau doar baliverne?  

    1. Gadeo, când eliberați sediile?

      Parca te-am mai vazut postand la interventiile lu' coana Nutzi. Credeam c-ai disparut. In mod normal, la cat de prost esti, credeam ca te-ai inecat cu scuipat.

      Hai ca te oftici!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb