Bulgaria va da prioritatea proiectului gazoductului Nabucco, care beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, faţă de proiectul rival South Stream, sprijinit de Moscova, în ideea de a-şi diversifica resursele de aprovizionare şi a reduce dependenţa energetică de Rusia, a declarat azi ministrul bulgar de Externe, Rumjana Zheleva, într-o conferinţă pe tema energiei, declară DPA.
Rumjana Zheleva a declarat că Bulgaria cumpără în prezent din Rusia aproape toată cantitatea de gaze naturale care îi este necesară. La începutul acestui an o dispută între Rusia şi Ucraina a forţat industria bulgară să-şi suspende activitatea iar multe gospodării nu au beneficiat de încălzire.
Separat, un purtător de cuvânt al grupului energetic german RWE, participant la proiectul Nabucco, a declarat că "nu este nevoie de gazul iranian" pentru alimentarea acestui gazoduct. "Cu Azerbaidjanul, Irakul şi Turkmenistanul avem mai mulţi furnizori decât este necesar pentru Nabucco. (...) Pentru RWE, Iranul nu este un membru potenţial al consorţiului", a declarat responsabilul pentru acest proiect al companiei germane, Ştefan Judisch.
Conceptut ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco este un proiect estimat la 7,9 miliarde euro care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Din consorţiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH fac parte, cu procente egale de 16,7%, companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botgas (Turcia).