Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat marţi, după comandamentul de iarnă convocat la minister, că ţara noastră va traversa un episod de ger până pe 24 februarie, însă nu există riscul ca populaţia să rămână fără gaz sau energie electrică, potrivit news.ro.
În cadrul reuniunii, s-a analizat starea Sistemului Electroenergetic Naţional, reţelele de distribuţie şi producţia de energie electrică, pentru a asigura acoperirea consumului ridicat din această perioadă. Burduja a mulţumit echipelor din teren care gestionează eventualele probleme şi a precizat că, în prezent, nu există avarii semnificative în reţeaua de transport sau distribuţie.
"Pe prognozele primite, avem un episod de ger care se va întinde probabil până pe data de 24 februarie. Vreau să subliniez foarte clar că nu există niciun fel de risc ca românii să rămână fără gaz sau fără energie electrică", a declarat Burduja.
Ministrul a explicat că România dispune de suficiente rezerve de gaze naturale, cu un grad de umplere a depozitelor de 37%, ceea ce asigură stabilitatea aprovizionării.
"Încă din noiembrie, cei care ne-ar vrea din nou dependenţi de gazul folosit ca armă de şantaj au lansat fake news-uri că depozitele României sunt goale. Am arătat atunci, cu date clare, că avem miliarde de metri cubi înmagazinaţi", a spus ministrul, conform aceleiaşi surse.
Burduja a menţionat că ţara noastră are în prezent 1,37 miliarde de metri cubi de gaz în depozite, cu o capacitate de extracţie zilnică de aproximativ 17 milioane de metri cubi, ceea ce, alături de producţia internă şi importuri, asigură consumul necesar.
"Din ceea ce producem - aproximativ 24 milioane mc pe zi - plus extracţia din depozite şi importurile, nu vom avea absolut nicio problemă în acoperirea consumului intern", a dat asigurări Burduja.
Ministrul a reiterat că ţara noastră are una dintre cele mai stabile pieţe de energie din regiune şi că autorităţile sunt pregătite să gestioneze orice situaţie generată de vremea severă.
1. Nu trebuie decat
(mesaj trimis de Anonim în data de 18.02.2025, 17:32)
Nu trebuie decat ca Rusia sa dea un tel in Azerbaidjan si gata...se rezolvă si cu România.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 19:41)
sigur ca nu ramanem fara, dar vom platii 100 lei m3 de gaz.
bai, ce suveica fac astia cu gazul uite-l , nu e, golesc rezervoarele sa fie criza si apoi cumpara si vand la pret maxim, apoi umplu rezervoarele si spun ca costuri umplere, stocare, golire.
bai ce prosti suntem noi si astia ce destepti sunt!!!
si noi stam cu gazele in cur in mare si onshore da nu-s ale noastre ca le-a luat gasca smechera a lui burduf de acu 2 ani.