DACIAN CIOLOŞ:  "Ministrul Agriculturii s-a grăbit cu declaraţii"

A.L.
Companii / 4 martie 2016

 "Ministrul Agriculturii s-a grăbit cu declaraţii"

Actualizare 16:30 Geoană, despre Lactate Brădet: "O companie românească mică a fost masacrată din punct de vedere al reputaţiei"

Senatorul Mircea Geoană a declarat astăzi la Hunedoara că statul român manifestă dezinteres faţă de la micii întreprinzători autohtoni, dând exemplu situaţia companiei Lactate Brădet din judeţul Argeş, despre care a afirmat că a fost "masacrată" din punct de vedere al imaginii după ce instituţiile sanitar-veterinare şi Ministerul Agriculturii au lansat în spaţiul public informaţii insuficient verificate la adresa firmei.

"Am auzit aseară o declaraţie a celor de la agenţia de protecţie sanitar-veterinară - cei care iniţial au dat informaţia că produsele companiei argeşene Brădet stau la baza tragediei bebeluşilor din judeţul Argeş - retractând practic acea afirmaţie. Cu alte cuvinte, timp de o săptămână, o companie românească mică a fost pur şi simplu masacrată din punct de vedere comunicare publică, reputaţie, brand. Am pus o firmă românească pe butuci, pur şi simplu dintr-un capriciu politic sau administrativ", a afirmat, pentru Agerpres, Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, dat fiind subiectul grav aflat în discuţie, cei care au adus acuze companiei din Argeş ar fi trebuit să se documenteze mult mai bine şi să aibă dovezi prin care să-şi susţină afirmaţiile pe care le-au făcut la adresa firmei de lactate.

"Stau şi mă întreb dacă aceeaşi agenţie ar fi făcut un astfel de anunţ cu privire la o mare companie internaţională care operează şi vinde în România, care are volume şi forţă economică, financiară - şi probabil şi lobby- extrem de puternice. Există un dezinteres al autorităţilor statului faţă de soarta micului întreprinzător român, a brumei de industrie agroalimentară autohtonă care a mai rămas în ţara aceasta, care este pur şi simplu preocupant", a adăugat preşedintele Partidului Social Românesc.

Geoană a cerut "oficial" autorităţilor statului român să clarifice ceea ce s-a întâmplat în cazul declaraţiilor referitoare la firma din Argeş, menţionând că doreşte să afle şi modalităţile de compensare ale companiei pentru pagubele suferite.

"Vreau să văd (...) care sunt modalităţile de compensare ale acestei firme, pentru pagubele de imagine şi de profitabilitate pe care le-a avut de suferit în urma acestei suite de declaraţii halucinante", a precizat senatorul.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:24 ANSVSA: Nu există o legătură directă între brânza din lotul 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară extinde investigaţia la nivelul exploataţiilor de animale, care au furnizat alimente consumate de copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU), în condiţiile în care din analiza celor 411 eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii nu a mai fost depistată prezenţa Escherichia Coli serogrupul O2, ceea ce indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor, a informat astăzi instituţia.

"Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje. La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol. Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, nu a mai fost depistată prezenţa Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru. Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU", se arată într-un comunicat al ANSVSA, potrivit Agerpres.

În plus, Autoritatea Sanitară Veterinară precizează că procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. "În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)", se subliniază în comunicatul citat.

Cu toate acestea, ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfăşoară, va extinde investigaţiile la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:02

Premierul Dacian Cioloş a declarat cu privire la cazul Lactate Brădet că ministrul Agriculturii a greşit grăbindu-se cu declaraţiile.

"Deciziile nu le iau în felul acesta; atunci când le iau, le pregătesc, orice tip de decizie. Nu vreau să comentez prea mult lucrurile acestea pentru că încă nu ştiu să existe o legătură dovedită între E Coli, suşa aceea care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi, şi cea care a fost găsită şi în proba respectivă de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la domnul ministru al Sănătăţii că urmează să se facă o analiză genetică, pentru a vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Aici probabil că domnul ministru n-ar fi trebuit să comunice, atâta timp cât n-avea toate elementele şi oricum, ce i-am spus eu e că nu cred că ar fi fost cazul să comunice dânsul. Dacă la dl. ministrul al Sănătăţii, în urmă cu câteva săptămâni, a fost o problemă de lipsă de comunicare, pe care între timp a corectat-o, domnul ministru al Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice Autoritatea Sanitar-Veterinară, care e cea mai îndreptăţită. Mi-a spus dl. ministru că a fost o presiune pe dânsul, tot din partea presei, să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are şi dânsul a considerat că având informaţiile respective trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară", a declarat Dacian Cioloş.

Primul-ministru a făcut apel la cumpătare şi echilibru, atât din partea administraţiei, cât şi a presei, menţionând că se poate face foarte mult rău printr-o comunicare proastă.

'Dar după ce le-a spus a apărut acea exacerbare şi peste tot s-a vorbit de acea companie. Nu pot să spun că e vina ei sau de unde vine, de pe circuitul de aprovizionare cu lapte. În acea probă s-a găsit acea problemă, dar asta nu înseamnă că e o problemă cu toate produsele din companie. Şi aici cred că, cu toţii, şi noi autorităţile, şi dumneavoastră presa, trebuie să avem în vedere faptul că e vorba de afacerile oamenilor, e vorba de investiţii, nu doar financiare, ci chiar a unei părţi din viaţă, care pot fi distruse în câteva minute sau în câteva ore doar printr-o comunicare proastă. (...) Aici trebuie să fim cumpătaţi, să fim echilibraţi. Ceea ce ne interesează cel mai mult e sănătatea oamenilor şi pentru asta avem autorităţi care ştiu ce măsuri trebuie să ia', a completat Dacian Cioloş.

-------------

Proprietarii Lactate Brădet propun crearea unei companii de lactate la care să participe toţi cetăţenii care doresc

Proprietarii Lactate Brădet propun crearea unei companii de lactate la care să participe toţi cetăţenii care doresc, cu cât doresc, ei urmând să cedeze toate activele pe care le deţin.

"Vreau să vă propun ceva inedit. Nu ştiu dacă se poate, dar lansez o idee şi vă rog să o analizaţi. Dumneavoastră aţi făcut ,,lactatebradet" un brand cunoscut naţional. Eu cred că este normal ca acest nume foarte drag mie să vi-l dau dumneavoastră pentru că nu este meritul meu şi el trebuie să se întoarcă la cei ce l-au creat cu adevărat. Haideţi să facem un brand al românilor, un produs românesc pentru noi, să ştim cu adevărat ce mâncăm, să ştim cu adevărat că produsul are un preţ corect şi o calitate deosebită, să fim siguri că putem să-l dăm copiilor noştri şi nimeni să nu-l mai poată contesta. Vrem din toată inima să împărţim cu dumneavoastră tot ce am realizat în aceşti 15 ani", a scris pe Facebook Marius Badea, unul dintre proprietari, în numele întregii familii.

Acesta propune crearea celei "mai mari fabrici de lactate a produsului românesc", care să urmărească cu prioritate interesele cetăţeanului român.

"Crearea unei companii la care să participe toţi cetăţenii care doresc, fiecare cu cât doreşte. Eu personal vreau să mă implic cu voia dumneavoastră să realizăm cea mai mare fabrică de lactate a Produsului Românesc. Vrem să folosim experienţa noastră pentru a realiza o companie care să urmărească cu prioritate maximă interesele cetăţeanului român. Eu pun la dispoziţie toate activele firmei noastre cu bune şi rele, dumneavoastră celor care ne-aţi susţinut necondiţionat. România a fost sărăcită în toţi aceşti ani de tot ce a avut. Haideţi să ne unim forţele cu toţii şi chiar să facem o companie a românilor de care să fie mândru fiecare, de la mic la mare, orice copil sau cetăţean ce trăieşte în România. O companie românească care să investească în casa ei, o companie care să producă pentru comunitatea ei produse sigure şi sănătoase", a mai scris Marius Badea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la noi toti se grabesc la concluzii.....ceva de genu' intai iti sparg capul,apoi isi cer scuze.Daca as fii in locul patronului de la Bradet as cere daune,dar nu de la statul roman,ci de la cel care a lansat acuzele nefondate......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb