DEPUTATUL PNL, VIRGIL POPESCU: "PNL cere demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu şi a directorului general al Nuclearelectrica"

Andreea Cuzub
Politică / 7 decembrie 2017

Virgil Popescu (Sursa foto: Facebook)

Virgil Popescu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 18:25 Nuclearelectrica: "Este imposibil să anunţi anticipat oprirea «forţată» a unui reactor nuclear"

Nuclearelectrica susţine că în cazul unui reactor nuclear, este imposibilă anunţarea anticipată a opririi "forţate" a reactorului, aşa cum susţine deputatul PNL Virgil Popescu.

"Există o diferenţă clară între opririle controlate, programate şi anunţate de companie, aşa cum este cazul celei anunţate în data de 06.12.2017, şi opririle care apar ca urmare a declanşării automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Naţional. Acestea din urmă, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunţă desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în data de 06.12.2017", precizează compania, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, aşa cum a fost anunţat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activităţi de testare şi eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanţă pro-activă. Aceste activităţi de testare şi eventuale remedieri includ lucrări de întreţinere preventivă la sistemul de excitaţie a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea şi remedierea sistemului mecanic al maşinii de încărcat-descărcat combustibil.

Aşadar, cum rezultă din activităţile de testare şi control menţionate mai sus, planificate anterior, anuntaţe anterior opririi efective, este exclusă ipoteza unei opriri "forţate".

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost anunţată cu privire la deconectarea programată a Unităţii 2 CNE Cernavodă şi a programului de activităţi.

Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în aşa fel încat să nu afecteze Sistemul Energetic Naţional.

(G.F.)

---------

Virgil Popescu, deputat al Partidului Naţional Liberal (PNL), cere demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu şi a directorului general al Nuclearelectrica, pe motivul că Nuclearelectrica a minţit public, anunţând o "oprire proactivă" a unităţii doi de la "Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanţă planificate şi preventive, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea maşinii de încărcare şi descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forţată, şi nu proactivă", susţine deputatul PNL.

Virgil Popescu a afirmat: "PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu şi a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetenţa şi iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operaţional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minţi public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situaţiei şi să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cozmin Ghiţă la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experienţă managerială".

"PNL îşi exprimă speranţa că sectorul nuclear românesc, unul deosebit de strategic, va rămâne printre cele mai sigure din lume ca şi mod de operare, însă acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul unor oameni profesionişti, capabili să gestioneze situaţii complexe, transparenţi şi integri", a mai adăugat acesta.

Potrivit sursei citate se menţionează: "În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competenţă profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moţiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moţiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaţilor, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cei care au pus un copil la conducerea unei astfel de societati sunt ireponsabili.

    O reparatie a MID poate dura si saptamani! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb