Falimentul "Metro România": neglijenţă sau probleme?

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 28 mai 2008

 Falimentul "Metro România": neglijenţă sau probleme?

Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 16 mai, deschiderea procedurii de insolvenţă generală la cel mai mare lanţ de retail din România -"Metro Cash&Carry România". Intanţa a admis astfel cererea firmei creditoare "Toneli Holding SRL", care a reclamat faptul că "Metro" nu şi-a onorat plata unei datorii comerciale.

Tribunalul Municpiului Bucureşti a desemnat drept administrator judiciar firma "Consulta 99 SPRL".

Reprezentantul companiei "Consulta 99", Virgil Cornel Florea, ne-a declarat că, potrivit legii, în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar trebuie să întocmească un raport de examinare. Potrivit dumnealui, după această perioadă de observaţie se stabileşte dacă debitorul îşi continuă activitatea sau dacă intră în faliment. "Dacă se hotărăşte continuarea activităţii, atunci societatea va intra într-un proces de restructurare care poate dura şi până la trei ani", precizează Virgil Cornel Florea.

Instanţa a hotărât şi indis­ponibilizarea acţiunilor ori a părţilor sociale sau de interes în registrele speciale de evidenţă sau în conturile înregis­trate electronic. Măsura este una standard pentru a proteja eventualii creditorii ai societăţii. Reprezentantul adminis­tratorului judiciar ne-a precizat că un eventual faliment al companiei "Metro" va însemna valorizarea silită a tuturor bunurilor sale, precum şi anularea unor contracte chiar înainte de data falimentului.

Reprezentanta companiei Metro, Delia Cucu, ne-a declarat că: "În mod cert nu poate fi vorba despre insolvenţa companiei "Metro Cash&Carry România" sau de faliment, atât timp cât această divizie a "Metro Group" a înregistrat în anul 2007 o cifră de afaceri de 1,6 miliarde euro". Delia Cucu ne-a mai declarat că litigiul comercial ce există între "Tonelli Holding SRL" şi "Metro Cash & Carry România", constă în neplata la termen a unor facturi reprezentând valoarea mărfii livrate într-o perioadă determinată de timp, suma reclamată fiind de 211.696 lei, sumă care nu este certă, lichidă şi exigibilă.

Instanţa a fixat ca prima adunare a creditorilor să aibă loc la data de 11 august 2008, iar până la data de 11 iulie să fie verificate creanţele. Tribunalul Bucureşti a respins în data de 1 octombrie o altă cerere de deschidere a procedurii insolvenţei la compania "Metro". La acel moment, compania care a solicitat acest lucru a fost "Utex SA".

Reprezentata "Metro Cash&Carry", Delia Cucu, consideră că instituirea procedurii de insolvenţă este neîntemeiată: "Vom ataca această hotarâre cu recurs în instanţă, dar pentru acest lucru avem nevoie ca hotărârea judecătorească să fie redactată şi comunicată conform legii". Termenul fixat de instanţă pentru recurs este de zece zile de la data comunicării.

Şansele companiei "Metro" de a întoarce decizia instanţei par să fie destul de mari, după ce ieri, Baker Abu Sido, directorul general al "Toneli Holding SRL", a declarat pentru "Rompres" că litigiul dintre "Metro Cash&Carry România" şi "Toneli Holding" s-a încheiat!

"Am rezolvat problemele cu "Metro". Am ajuns la o concluzie, la o cale de mijloc. Greşeala a fost de ambele părţi", spune directorul "Toneli Holding". Reprezentantul "Toneli" nu a precizat însă la ce fel de greşeli face referire. O astfel de înţelegere între părţi nu a fost anunţată şi de reprezentantul companiei "Metro" până la închiderea ediţiei. Coincidenţă sau nu, ieri, faţă de data de 26 mai, acţiunile "Metro Group" au scăzut cu 2% la Bursa din Frankfurt, de la 49,04 euro/acţiune, la 48,03 euro/acţiune.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, asociaţii "Metro Cash&Carry România SRL" sunt "Zareba Holdings Limited" cu 15% şi SC "Metro Cash&Carry International Holding B.V.", cu 85%. "Zareba Holgings" este vehiculul prin care omul de afaceri Ion Ţiriac este prezent în afacerea Metro din ţara noastră. Aportul la capitalul societăţii al "Zareba Holdings Limited" este de 2.030.625 lei lei, iar a SC "Metro Cash&Carry International Holding B.V." este de 11.506.875

Asociaţii "Toneli Holding SRL" sunt în număr de patru: Eliane Georges Fakhoury cu 0,16%, Baker S.O. Abu Sido cu 16,75%, Saddiq O.H. Abu-Seedo cu 66,5% şi Tanos Nasri Al Khoury, cu 16,59%. Eliane Georges Fakhoury are un aport la capitalul societăţii de 1.340 lei, Baker S.O. Abu Sido de 139.420 lei, Saddiq O.H. Abu-Seedo de 553.520 lei, iar Tanos Nasri Al Khoury, un aport la capitalul societăţii de 138.080 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb