Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor cer României să nu elimine taxa radio-tv şi au sesizat vineri şi Consiliul Europei în acest sens.
"În urma sesizării primite din partea Federaţiei Cultura şi Mass-Media FAIR-MediaSind, membru afiliat IFJ şi EFJ, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au sesizat astăzi, 21 octombrie 2016, Consiliul Europei. Cele mai mari organizaţii din lume ale jurnaliştilor cer României să nu elimine taxa radio tv", informează reprezentanţii MediaSind printr-un comunicat, potrivit Agerpres.
Cele două organizaţii, împreună cu FAIR-MediaSind, solicită membrilor Parlamentului să respingă propunerea, care ar creşte dependenţa celor două instituţii publice de factorul politic.
"Organizaţiile de jurnalişti din România accentuează faptul că taxa radio-tv este cea mai bună metodă de garantare a independenţei editoriale a organizaţiilor media publice, reducând prin aceasta riscul de amestec al factorului politic. Taxa radio-tv reprezintă 67,56% din venitul Televiziunii Publice şi 49% din venitul Radioului Public. Valoarea actuală a taxei tv este de 0,8 euro pe lună, fiind cea mai scăzută din Europa, iar taxa radio este de doar 0,6 euro pe lună. Potrivit unui studiu efectuat recent de European Broadcasting Union (EBU), sistemul taxelor radio-tv apare ca fiind cel mai stabil, transparent mod de a finanţa organizaţiile media publice. FEJ şi FIJ au transmis, astăzi, cazul către Platforma pentru Protecţia Jurnalismului, din cadrul Consiliului Europei", conform sursei citate.
Pe 17 octombrie, Senatul României a aprobat o iniţiativa legislativă prin care să elimine taxa Radio-TV şi să introducă finanţarea directă de la bugetul de stat a Televiziunii Române şi a Radioului Public.
Propunerea legislativă, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, a venit cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare.
"Măsura drastică era îngropată într-un proiect de lege care propune eliminarea a 102 taxe non-fiscale. Iniţiativa urmează să fie discutată în Camera Deputaţilor", se mai menţionează în comunicat.
Conform FAIR-MediaSind, desfiinţarea taxei radio-tv va transforma Radioul şi Televiziunea în instrumente de propagandă politică, în condiţiile în care această taxă este principala lor sursă de finanţare.
Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
1. JOS TAXELE !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2016, 13:40)
Instant : PSD-ul joacã bineeee ! Urmeazã : hibernare 4 ani !
2. E buna, eliminarea !
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2016, 19:40)
EBU cine esti?
Taxa radio-tv exprimata in euro cand leul e la noi.
Taxa dublu, tripla e. Taxa Nastase! Cativa au eliminat -o in Tribunal!
1. Curent e
2. Cablu e.
3. Firma e, 80 ron/luna!