FLORIAN NEAGU: "Peste 40% dintre firmele care formează valoarea adăugată brută din economie sunt expuse schimbărilor climatice"

G.B
Macroeconomie / 26 mai 2021

"Peste 40% dintre firmele care formează valoarea adăugată brută din economie sunt expuse schimbărilor climatice"

Peste 40% dintre firmele care formează valoarea adăugată brută din economia românească sunt expuse la riscul schimbărilor climatice, iar în acest context managerii din bănci trebuie să schimbe puţin strategia de finanţare, cu accent mai mare pe riscurile pe finanţarea "verde", a declarat, astăzi, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

Neagu a afirmat: "O (....) preocupare a Băncii Naţionale este legată tot de finanţare verde şi sustenabilitatea schimbărilor climatice. Acum mai bine de doi ani a rulat o testare la stres. Cât de bine ar putea rezista economia românească şi sectorul bancar în contextul acestor schimbări climatice. Un rezultat al acestui studiu, care a fost publicat în raportul de stabilitate financiară din 2019, arată că miza este importantă atât pentru autorităţi, cât şi pentru mediul privat, pentru că în economia românească o pondere semnificativă de firme sunt expuse la riscul schimbărilor climatice. Mai precis, peste 40% dintre firmele care formează valoarea adăugată brută din economie şi care au mai bine de 50% din toate activele din economie... Sectorul bancar are o expunere destul de importantă pe aceste firme şi e de gândit pentru managerii din bănci de a schimba puţin strategia de finanţare, cu accent mai mare pe riscurile care decurg din schimbările climatice şi pe finanţarea verde. Altfel, o bună parte din expunerile amintite s-ar putea să se transforme în active cu probleme. Situaţia nu este unică pentru România şi, din ce văd, la nivel european e o preocupare care va deveni tot mai amplă pentru bănci".

Reprezentantul BNR a precizat că, din cadrul unui grup de lucru înfiinţat la nivelul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), au rezultat 16 recomandări pe un proiect ce vizează stimularea finanţării "verzi".

Florian Neagu a susţinut: "În octombrie a anului trecut, la nivelul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru pentru stimularea finanţării verzi. Cred că acest grup de lucru are două particularităţi care merită amintite. În primul rând, a fost o prezenţă foarte largă şi diversă, au fost la aceeaşi masă colegi din ministerele de linie, din Administraţia Prezidenţială, de la BNR, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, colegi din bănci, de la instituţiile financiare internaţionale - BEI, BERD - şi colegi din mediul privat. Cred că va fi un succes, pentru că atunci când ai subiecte ample care sunt şi foarte dinamice atât la nivel european, cât şi intern, este bine să pui la aceeaşi masă mai multe perspective şi să scoţi cele mai bune idei. Al doilea element este că această colaborare n-a fost ceva superficial. S-a lucrat din noiembrie anul trecut, până în mai anul acesta. De aici au rezultat mai multe recomandări care, dacă vor fi aprobate în următoarea şedinţă a acestui CNSM, Guvernul, BNR şi ASF vor trebui să reacţioneze. Sunt în total 16 recomandări în proiect cu termene precise, cele mai multe de îndeplinit în următoarele 12 luni. Considerăm că acest subiect merită rezolvat mai devreme decât cu întârziere şi planul este de a lansa materialul public în 2-3 săptămâni".

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (Romania Wind Energy Association - RWEA) a lansat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, primul Cod de Bune Practici pentru energie regenerabilă în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb