Oraşele Bălan şi Topliţa din judeţul Harghita vor avea la dispoziţie un buget total de peste 6 milioane euro, pentru investiţii în lucrări de reabilitare socio-culturală şi în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
Acest fapt este posibil a urmare a contractării a două proiecte integrate, pentru fiecare din aceste oraşe, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020, gestionat la nivelul Regiunii Centru de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.
Program de finanţare şi buget proiecte:
Fondurile alocate prin semnarea celor două contracte provin din resursele Programului Operaţional Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 - Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Finanţarea cheltuielilor eligibile din ambele proiecte este asigurată în proporţie de 98%, diferenţa reprezentând contribuţia beneficiarilor, atât pentru cheltuieli eligibile cât şi pentru cele neeligibile. Ambele proiecte au denumiri similare, deoarece se adresează aceleiaşi nevoi publice, diferind doar obiectivele finanţate, scopul fiind tot de creştere a calităţii serviciilor locale dedicate cetăţenilor, în special în domeniul învăţământului, precum şi pentru modernizarea spaţiilor publice. Pentru ambele proiecte, cursul de schimb este cel stabilit de sistemul InforEuro pentru luna martie 2018, respectiv 1 euro = 4.6575 lei.
Cererea de finanţare cu titlul "Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din oraşul Bălan, judeţul Harghita" are o valoare totală de 19.701.867,07 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 19.245.138,75 lei, respectiv 4.132.074,88 euro. Prin aceste investiţii se va genera dezvoltarea infrastructurii publice în cazul clădirii Bagolyvar, modernizarea Şcolii Gimnaziale "Geo Bogza", reabilitarea a 4 terenuri degradate, precum şi a străzii Hăşmaş. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 octombrie 2023.
Pentru Topliţa, cererea de finanţare având denumirea "Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Topliţa, judeţul Harghita" are o valoare totală de 7.897.524,35 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 7.457.325,18 lei, respectiv 1.601.143 euro. Proiectul propus spre finanţare de edili prevede construirea a două Săli de sport aferente Şcolilor Gimnaziale "Sfântu Ilie" şi "Andrei Şaguna", precum şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale "Sfântu Ilie", alături de amenajarea unui spaţiu de joacă într-o zonă frecventată a municipiului. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023.
Detalii despre ambele investiţii se regăsesc în Fişele de proiect ataşate prezentului material de presă.
"Deşi sunt localităţi mici, ambele oraşe au mai implementat proiecte cu finanţare europeană. Municipiul Topliţa are chiar o experienţă în plus, deoarece a fost singurul oraş, în afara zonelor metropolitane aferente municipiilor reşedinţă de judeţ, din Regiunea Centru care a investit în total peste 12 milioane euro pentru reamenajarea zonei urbane centrale, întărirea siguranţei publice şi realizarea unui centru social în perioada 2007-2015. La acestea se adaugă investiţiile în valoare totală de peste 3,5 milioane euro, pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal şi modernizarea Colegiului "Eminescu", derulate în prezent. Pe de altă parte, la Bălan, actuala perioadă de finanţare a reprezentat şi şansa de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare, primele proiecte REGIO de aici constând în reabilitarea energetică a şase blocuri de locuinţe şi modernizarea unei grădiniţe, cu mai mult de 2 milioane euro, în total, fonduri la care se adaugă investiţiile din proiectul semnat acum.
La nivel Regional, prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO susţinem administraţiile publice locale din oraşele mici să contribuie la revitalizarea fizică şi economică a comunităţilor şi să asigure creşterea calităţii vieţii populaţiei. Aceste două proiecte se alătură celorlalte 20 deja contractate pe această axă de finanţare, valoarea totală a resurselor financiare implicate fiind de peste 410 milioane lei, adică mai mult de 88 milioane euro. Acestor proiecte li se vor adăuga în cel mai scurt timp şi altele, pentru a maximiza impactul Programului Operaţional Regional în comunităţile urbane mici", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.